עורך דין אדי בליטשטיין

לתביעות מעל 100 אלף ש"ח חייגו

03-6427876

תביעת פיצויים – מה לעשות כדי לקבל פיצוי כספי בבית משפט?

תביעת פיצויים

תביעת פיצויים לאחר שנגרם נזק כלשהו אינו בהכרח משימה פשוטה, קלה או מהירה. בניגוד לדעה הרווחת לא תמיד ינתן פיצוי כספי לתובע גם אם הוא צודק, ולמעשה לא תמיד מתקיים "צדק" בבית המשפט. יתכן שאמירה זו מפתיעה אתכם אך זו מציאות החיים – בתי המשפט עמוסים מאוד, השופטים לא תמיד קוראים ומתעמקים בכתבי הטענות, ומשכך, לא תמיד פוסקים בהתאם לרצוי או "הצודק".

עורך דין אדי בליטשטיין עוסק מזה למעלה מעשור בייצוג תובעים ונתבעים בתביעות לקבלת פיצויים. צריכים ליווי משפטי מקצועי? צרו קשר עם משרדנו.

מי שמגיע רבות לבתי משפט כבר יודע שלצורך קבלת פיצוי כספי צריכים להתאמץ מאוד וככל שסכום תביעה לפיצויים גדל, כך המאמץ גדול יותר (משום שהנתבע מערים יותר ויותר קשיים ומנסה לעכב ככל יכולתו את ניהול התביעה).

במאמר קצר זה אתן מספר טיפים שיסייעו לכם להבין מה כדאי לעשות לפני הגשת תביעה לקבלת פיצויים לבית המשפט, ולאיזה בית משפט כדאי להגיש תביעה לפיצוי כספי במקרים נפוצים.

הכנה מקדימה לפני תביעת פיצויים בבית משפט

לצורך הגדלת הסיכויים לקבלת פיצוי כספי מומלץ לבצע הכנה עוד לפני שמגישים תביעה לקבלת פיצויים לבית המשפט. זהו שלב חשוב מאוד שרבים מדלגים עליו והדבר עשוי לפגוע בניהול התביעה בהמשך ההליך, או להקטין את גובה הפיצוי הכספי שיפסק בסופו של ההליך בבית המשפט.

במקרים מסוימים תגלו שהמדינה מסבירה לכם כיצד להגיש תביעה לקבלת הפיצויים שמגיעים לכם.

עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין תביעות אדי בליטשטיין מסביר על תביעת פיצויים

תביעה לפיצוי חייבת להיות מבוססת בראיות מתאימות

בית משפט אינו כספומט וכתב תביעה אינו בנקט. אם מגישים כתב תביעה זה לא אומר בהכרח שבית המשפט יפסוק לטובתכם פיצוי כספי. כתב תביעה שהוגש ברישול יזכה למענה במסגרת כתב הגנה שעשוי לשכנע את השופט שדן בתיק לדחות את התביעה ולחייב את התובע בהוצאות משפט.

משכך, טרם הגשת תביעה לפיצויים לבית המשפט כדאי מאוד להתחיל תחילה עם איסוף מסמכים ונתונים רלוונטים שעשויים לתמוך בטענותיהם. לא את כל המסמכים או הנתונים תצרפו לכתב התביעה אך חשוב לאסוף את הנתונים ולהבין מה מסייע לכם לבסס את תביעתכם לצורך קבלת פיצוי כספי ומה עשוי להזיק לכם.

לאחר בדיקה שכזאת יתכן שתגלו שחסרים לכם נתונים או שיש צורך באיסוף נתונים או מסמכים נוספים כדי להתגבר על נתונים או מסמכים שנמצאים ברשותכם ושעשויים לפגוע בגרסתכם. כך לדוגמה: אם אתם רוצים להגיש תביעה לקבלת פיצויים עקב הבטחה שכלאורה ניתנה לכם, אך אין לכם ראיות לכך שהנתבע אכן נתן לכם הבטחה, כדאי ליצור איתו קשר טלפוני ולהקליט את השיחה במסגרתה הוא יודה שאכן נתן הבטחה. לחלופין, ניתן לנסות לקבל ממנו הודאה בכתב שנתן לכם הבטחה.

אם לא תפעלו בצורה שכזו לפני הגשת התביעה ופשוט תגישו תביעה בטענה שניתנה לכם הבטחה, הנתבע פשוט יכחיש את טענתכם, ותהיה לכם בעיה להוכיח את טענתכם המרכזית בבית המשפט.

לפני תביעת פיצויים בבית משפט מומלץ לשלוח מכתב התראה

תביעת פיצויים מאדם או חברה עשויים לארוך זמן רב מאוד. דרישה לקבלת פיצוי כספי גבוה יותר תוביל, לרוב, להליך שיפוטי ארוך יותר. בניגוד לנתבע שלא יתנגד לרוב להליך שיפוטי ארוך, התובע מעוניין לסיים את התביעה בפרק זמן קצר על מנת לקבל פיצוי כספי כמה שיותר מהר.

מסיבה זו תמיד כדאי לשקול לשלוח מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים על מנת לנסות ולהגיע לפשרה שתחסוך זמן רב ולא מעט כסף (התובע לא ישלם אגרת בית משפט, ויחסוך שכר טרחת עורך דין בסכומים משמעותיים).

חשוב להבין שלא בכל מקרה שבו ישלח מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים, מקבל המכתב בהכרח ירצה לשתף פעולה או להתפשר. יחד עם זאת, להתעלמות ממכתב ההתראה עשויות להיות השלכות חיוביות מבחינתו של התובע, לאחר הגשת כתב התביעה.

יתרה מזאת, יתכן שבמסגרת מענה למכתב ההתראה, הנתבע יספק לתובע (במודע או שלא מודע) נתונים חדשים ונוספים, להם התובע לא היה מודע, ונתונים אלה עשויים לסייע לו להגיש תביעה לפיצוי בצורה נכונה יותר.

תביעת פיצויים
תביעת פיצויים עשויה להוביל לפיצוי כספי גבוה מאוד

הפעלת חוקר פרטי לפני הגשת תביעה לפיצויים בסכום משמעותי

כאשר מתכוונים להגיש תביעה לקבלת פיצויים כנגד אדם פרטי או חברה קטנה כדאי מאוד לשקול להיעזר בשירותיו של חוקר פרטי לצורך איתור ובדיקת נכסיו של אותו אדם או חברה קטנה. תמיד ישנו חשש, ובמיוחד כאשר בידיכם עילה מוצקה וסבירות גבוהה לכך שאתם עשויים לזכות, שבמהלך ניהול התביעה הנתבע יבריח את נכסיו (כלומר, יעביר את הנכסים על שם צדדים שלישיים או יעביר להם את כל כספו).

במצב זה אתם עשויים להתקל בקושי רב לקבל פיצוי כספי גם אם בית המשפט יקבל את מלוא טענותיכם משום שלא יהיה מה לגבות מהנתבע. במצב זה אתם עשויים לגלות שהשקעתם לא מעט כסף והרבה מאוד זמן לצורך ניהול התביעה אך בסיומה לא תקבלו כלום (או כמעט כלום) גם אם זכיתם.

על מנת להימנע ממצבים כאלה, לפני הגשת תביעת פיצויים, מבקשים מחוקר פרטי לבצע חקירה כלכלית. לאחר שמקבלים את הממצאים ניתן יהיה להגיש בקשה, לדוגמה, למתן סעד זמני בדמות עיקולים על חשבונות בנק. במצב זה הנתבע לא יוכל להבריח את הכספים לצד שלישי, ואתם תדעו שתהיה לכם אפשרות להיפרע בסיומה של תביעה לפיצוי כספי.

תביעת פיצויים – במסגרת איזה הליך או בית משפט?

תביעה לפיצויים ניתן להגיש לבתי משפט שונים במסגרת הליכים משפטיים שונים. במקרים מסוימים ניתן יהיה להגיש תביעת פיצויים למספר בתי משפט אך חשוב לבחור את אותו בית המשפט שישרת את הצרכים שלכם כמה שיותר, וזה שעשוי לפסוק לכם פיצוי כספי גבוה ככל הניתן.

תביעת פיצויים בבית משפט לתביעות קטנות

תביעת פיצויים במסגרת תביעה קטנה בעלת יתרונות וחסרונות. מצד אחד מדובר בהליך (לרוב) מהיר יותר מאשר תביעה לקבלת פיצויים בכל בית משפט אחר. מצד שני, סכום התביעה לקבלת פיצוי כספי מוגבל לכ-34 אלף ש"ח (הסכום מתעדכן מעט מדי שנה).

יתרון נוסף הוא שאין חובה ייצוג על ידי עורך דין. מצד אחד כך אתם חוסכים לא מעט כסף בדמות שכר טרחה. מצד שני, ייצוג משפטי מקצועי עשוי להיות ההבדל בין זכייה להפסד או בין פיצוי כספי זניח לבין פיצוי כספי משמעותי.

תביעה לפיצוי בבית משפט לתביעות קטנות לעולם לא תוכל להיות תביעה מורכבת. במצבים שבו בית משפט לתביעות קטנות נתקל בתביעה מורכבת מדי הוא יעביר אותה לבית משפט השלום. הסיבה לכך פשוטה, לבית משפט לתביעות קטנות אין את הזמן או המשאבים לדון ולבחון תביעת פיצויים מורכבת. לרוב, לכל דיון מקדישים כ-30 דקות בלבד (ולעיתים אף פחות).

תביעת פיצויים בבית משפט שלום או בית משפט מחוזי

תביעה לקבלת פיצויים בבתי משפט אלה מתבצעת לפי תקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט – 2018. מדובר במערכת כללים די נוקשה המפרטת כיצד לנהל תביעה כספית או תביעה אזרחית. לכן, תביעה לפיצוי כספי בבתי משפט אלה מומלץ לנהל עם עורך דין תביעות מנוסה אשר בקיא בכל כללי הפרוצדורה.

ככלל אצבע ניתן לומר שהגשת תביעה לפיצויים עד סך 2.5 מיליון ש"ח תתבצע לבית משפט השלום. לעומת זאת, הגשת תביעה לפיצויים בסכום העולה על 2.5 ש"ח תתבצע לבית המשפט המחוזי.

עורך דין אדי בליטשטיין
זקוקים לליווי משפטי בעניין תביעת פיצויים? צרו קשר עם עורך דין אדי בליטשטיין

הגשת תביעה אישית או הגשת תביעה ייצוגית

לאחר גרימת נזק ניתן לשקול הגשת תביעת פיצויים "אישית" או הגשת תביעה ייצוגית. מדובר בשני הליכים שונים עם מטרות שונות לחלוטין, סיכויים וסיכונים שונים, גובה פיצוי כספי שונה לחלוטין שניתן לקבל, ולרוב תביעה ייצוגית זהו הליך משפטי ארוך הרבה יותר.

החיסרון הבולט במסגרת תביעה ייצוגית הוא שלא ניתן לתבוע פיצויים לדוגמה ללא הוכחת נזק. פיצויים אלה נפוצים במסגרת תביעות לשון הרע (תביעות דיבה), תביעות ספאם, תביעות בגין הטרדה מינית, תביעות מכוח חוק הגנת הצרכן, וחוקים רבים נוספים.

היתרון הבולט במסגרת תביעה ייצוגית זו האפשרות לקבל פיצוי כספי גבוה מאוד, אשר במקרים מסוימים עשוי להגיע למאות אלפים ואף מיליוני שקלים. מומלץ להגיש תביעה לקבלת פיצויים במסגרת הליך ייצוגי רק כאשר ניתן לאתר קבוצה גדולה של אנשים שנפגעה בצורה דומה על ידי אותו גורם.

לסיכום

אם נגרם לכם נזק יש סיכוי גבוה שאתם שוקלים להגיש תביעת פיצויים. לפני שרצים להגיש תביעה כדאי להתכונן ולאסוף ראיות משום שהגשת תביעה לא מבוססת עשויה להוביל לדחיית התביעה, וחיובכם בהוצאות משפט נכבדות.

לאחר שאספתם את כל הראיות המתאימות עליכם לבחור בהליך המתאים לצורך הגשת תביעת פיצויים. קיימות אפשרויות רבות: תביעה קטנה, תביעה בסדר דין מהיר, תביעה בסדר דין רגיל, תביעה ייצוגית, וכו'. כל הליך בעל יתרונות וחסרונות וכדאי להתייעץ עם עורך דין תביעות מנוסה כדי להבין איזו תביעה כדאי להגיש.

שאלות נפוצות בעניין הגשת תביעת פיצויים

  • האם כדאי להגיש תביעת פיצויים לבית משפט לתביעות קטנות?

    הגשת תביעת פיצויים לבית משפט לתביעות קטנות בעלת יתרונות וחסרונות. מצד אחד אין צורך לשכור שירותיו של עורך דין (ולכן אין צורך לשלם שכר טרחה), ומצד שני הפיצוי המקסימלי שניתן לקבל בבית משפט זה הוא כ-34 אלף ש"ח. הליך זה לא יתאים למי שרוצה לתבוע פיצוי כספי גבוה יותר.

  • האם ניתן להגיש תביעת פיצויים ללא עורך דין?

    תיאורטית זה אפשרי, אך אם אתם מתכוונים לנהל תביעה בגין נזק משמעותי, לא כדאי להגיש תביעה ללא ליווי עורך דין מנוסה. ישנה סבירות גבוהה מאוד שתכשלו בהליכים פרוצדוראליים ולכן יעלה הרבה יותר לתקן את הטעויות שתעשו לאורך ההליך מאשר לנהל תביעה בצורה נכונה מתחילתה.

  • כמה זמן בממוצע נמשכת תביעה לקבלת פיצוי?

    ככל שגובה הפיצוי הכספי הנדרש גבוה יותר, אך ישנה סבירות שהתביעה תמשך פרק זמן ארוך יותר (לרוב יותר משנה).

  • לאיזה בית משפט כדאי להגיש תביעת פיצויים?

    ישנה כללים ברורים לאן מגישים תביעה כלשהי, והכל בהתאם לנושא התביעה, סכום התביעה, מקום מגורי או עסקו של הנתבע.
    לעיתים יהיו כמה בתי משפט אפשריים להגשת התביעה, והתובע יוכל לבחור אחד מהם.

.

רוצים לקבל בחינם עדכונים בנושא זה? סיכום פסקי דין? מדריכים משפטיים? הזינו כתובת מייל תקינה

פניה לעו"ד אדי בליטשטיין

עורך דין אדי בליטשטיין מטפל בתביעות מעל 100 אלף ש"ח בלבד

עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין אדי בליטשטיין
משרדנו עוסק בייצוג תובעים ונתבעים במסגרת תביעות מורכבות בסכומים העולים על 100 אלף ש"ח בלבד. למשרדנו מעל 12 שנות ניסיון והצלחות מוכחות בייצוג תובעים ונתבעים בבתי המשפט. המלצות רבות מלקוחות קודמים ופרסומים בתקשורת על התיקים שאנו מנהלים תוכלו לקרוא בתחתית העמוד. עורך דין אדי בליטשטיין דובר את השפות עברית, אנגלית ורוסית.
0 +
מעל 12 שנות ניסיון והצלחות מוכחות
0 +
מעל 750 לקוחות מרוצים
% 0
מאה אחוז יחס אישי לכל לקוח
המלצות מלקוחות קודמים
כותבים עלינו בתקשורת
וידאו משפטי
מידע רלוונטי נוסף

משרדנו מטפל בתביעות מעל 100 אלף ש"ח בלבד. ליצירת קשר עם לעורך דין אדי בליטשטיין חייגו 03-6427876

לפני שאתם עוזבים...

רוצים לדעת כיצד לנסח נכון כתב תביעה? הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו ונעביר אתכם למדריך מקיף ללא תשלום

אנחנו לא שולחים פרסומות וניתן לבצע הסרה בכל שלב