עורך דין אדי בליטשטיין

רכב אובדן להלכה – מה זה והאם אפשר לבטל עסקה לאחר הרכישה?

רכב אובדן להלכה
רכב אובדן להלכה
5
(96)

מה זה רכב אובדן להלכה?

רכב אובדן להלכה (או רכב אובדן גמור להלכה) הוא רכב שהנזק שנגרם לו קרוב ל-60% משוויו של רכב זה. לעומת זאת רכב Total loss הוא רכב שיצא מכלל שימוש או שהנזק שנגרם לו הוא 60% או יותר משוויו של הרכב. מי שקובע האם הרכב הוא אובדן להלכה או Total loss הוא שמאי מוסמך.

נזק הקרוב ל-60% משווי הרכב מעיד על תאונה קשה וכלל לא בטוח שתיקון הרכב לאחר תאונה כזו מחזיר את הרכב למצב בטיחותי ותקין. לא מן הנמנע שמי שנוסע על רכב אובדן להלכה נוסע בפועל על רכב מסוכן שעשוי לסכן את חייו בפועל, והכל ללא ידיעתו של בעל הרכב. בעיה נוספת ברכבים אלה היא שכלל לא ברור מי תיקן את הרכב בפועל (לרוב רכבים במצב זה מתוקנים בשטחים ולא לפי הוראות היצרן – דבר שמגביר את החשש שהרכב מסוכן לשימוש ולא בטיחותי).

הבעיה ברכבי אובדן להלכה היא שמדובר ברכבים שעברו, בדרך כלל, תאונות קשות (לעיתים עם פגיעה בשלדת הרכב), אך לכל המעורבים (בעל הרכב, חברת הביטוח, מוסכים, שמאים, סוכנויות רכב יד שניה) יש אינטרס שלא להשבית את הרכב. רכב מושבת (Total loss) אינו מאפשר להמשיך ולהשתמש בו, צריכים להעבירו למגרש גרוטאות וצריכים להפקיד את רישיון הרכב במשרד התחבורה.

חברות הביטוח מעדיפות שרכבים לא יוגדרו Total loss אלא יוגדרו אובדן להלכה משום שבמקרים אלה הם לא יצטרכו לשלם תמיד את מלוא סכום הפיצוי הכספי הנקוב בפוליסת הביטוח לבעל הרכב. השמאים מטעם חברות הביטוח בעלי אינטרס לספק לחברות הביטוח את השירות שמשרת את חברות הביטוח ולכן לעיתים הם משתפים פעולה ובמקרים גבוליים עשויים להגדיר רכב כרכב אובדן גמור להלכה ולא Total loss.

חברות הביטוח עשויות אף לסייע לבעל הרכב במכירת הרכב, ושוב, משום שהדבר משרת אותן, כי מחיר המכירה יקוזז מהסכום שחברת הביטוח תצטרך לשלם לבעל הרכב. לאחר שהרכב נמכר הוא יגיע למוסך כלשהו שירוויח כסף מתיקונו.

לאחר תיקון הרכב הרכב עשוי להגיע למגרש של סוחר רכבי יד שניה אשר ימכור אותו ללקוח תמים, לעיתים מבלי לפרט ללקוח שהרכב בסטטוס אובדן להלכה.

שימו לב – ישנם סוחרי רכב יד שניה אשר מתמחים במכירת רכבי אובדן להלכה ואף מחתימים את הלקוחות בעת מכירת הרכב שהלקוח יודע שהרכב הוא אובדן להלכה. לקוח שלא מבין את המשמעות של מונח זה ואשר חותם על כל הטפסים עשוי למצוא את עצמו בבעיה משפטית קשה, ולא בהכרח יוכל לבטל את העסקה.

עורך דין אדי בליטשטיין מייצג מזה למעלה מעשור תובעים רבים אשר נפגעו מסוחרי רכבים אשר מכרו להם רכב יד שניה בסטטוס אובדן להלכה, והצליח לשכנע את בית המשפט במקרים אלה שיש להורות על ביטול עסקה, להחזיר את כסף לרוכש, ובנוסף לפצות את הרוכש בפיצוי כספי. אם גם אתם נפגעתם מסוחר רכבים שמכר לכם רכב אובדן להלכה, אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו ואנו נסייע גם לכם.

רכב אובדן להלכה
עורך דין לענייני רכב אדי בליטשטיין מסביר מדוע מסוכן לרכוש רכבים בסטטוס אובדן להלכה

מדוע רכב אובדן להלכה הוא רכב מסוכן ולא בטיחותי?

לאחר מכירת הרכבים שעברו תאונות קשות, שהוגדרו כרכבים בסטטוס אובדן להלכה, הם מועברים, בחלק גדול מהמקרים, לשטחי הרשות הפלסטינית, שם הם מתוקנים (לא ברור איך ותחת איזה פיקוח) ומוחזרים לכבישים. בחלק גדול מאוד מהמקרים רכבים אלה אינם רכבים בטוחים לנהיגה וישנה אף סבירות שרובם או חלקם לא יעברו את הטסט השנתי.

באגף התנועה קוראים לרכבים אלה "משטובה" (רכבים בעלי ליקויי בטיחות חמורים ותקלות מכניות במערכות קריטיות ברכב) והם מוגדרים כ"פצצה מתקתקת".

בשורה התחתונה יש להימנע בכל מחיר ממצב בו רוכשים רכב שעבר תאונה קשה. אם בכל זאת אתם שוקלים לרכוש רכב אובדן גמור להלכה תדרשו לקבל חוות דעת שמאי שתפרט האם הרכב תקין ובטוח לנסיעה.

רכב אובדן להלכה
רכב אובדן להלכה עשוי להיות לא בטיחותי

מה לעשות כדי להימנע מרכישת רכב אובדן להלכה?

לעיתים קשה לזהות רכב שהוכרז אובדן להלכה בעת רכישת רכב יד שניה משום שעבודת השיפוץ היא כה טובה שעין של לקוח תמים לא תמצא ליקויים. מסיבה זו תמיד תדרשו לקבל את היסטוריית הטיפולים של הרכב ואת דו"ח תביעות הביטוח, אותו ניתן להפיק בעלות של עשרה שקלים באתר מרכז הסליקה של חברות הביטוח או אתר INFOCAR.

אם תראו בדו"ח התייחסות לסטטוס אובדן להלכה תוותרו על הרכב גם אם הוא יוצע לכם בהנחה משמעותית. אם יש תאונות "קלות" לא תמיד כדאי לוותר על הרכב ובמקרים אלה כדאי להתייעץ עם איש מקצוע מטעמכם (ולא מטעם המוכר שמנסה לשכנע אתכם לקנות את הרכב).

ככל שאתם רוכשים רכב מסוחר רכבים כדאי לוודא שסוחר הרכבים מספק לכם טופס גילוי נאות. אם טופס גילוי נאות לא יסופק לכם, יתכן שתהיה לכם עילה לדרוש ביטול עסקת רכישת הרכב.

זוהי דוגמה לטופס גילוי נאות:

טופס גילוי נאות
טופס גילוי נאות

דבר נוסף שכדאי להקפיד עליו, במיוחד לפני רכישת רכבים יקרים, הוא בדיקה במכון בדיקת רכבים. כמובן שאת הבדיקה יש לבצע לפני רכישת הרכב ולא לאחר רכישת הרכב. קחו בחשבון שגם מכוני הבדיקה לא תמיד מאתרים את כל הליקויים, ורובם אף מציינים זאת במפורש בטופס הזמנת הבדיקה, כך שייתכן מאוד שלא תוכלו לבוא בטענות למכון בדיקת רכבים שלא איתר תקלה, גם אם היא משמעותית.

דוגמה לתקלה משמעותית שכלל לא נבדקת בחלק ממכוני בדיקת הרכבים – סוגיית כריות האוויר. יתכן שתרכשו רכב עם כריות אוויר שאינן פעילות/לא תקינות וכלל לא תדעו על כך.

אם אתם קונים רכב יד שניה ממגרש רכבים בדקו האם למגרש זה ישנו עמוד בפייסבוק או בגוגל. לעיתים תגלו שסוחרי רכב יד שניה קיבלו מלקוחות קודמים ביקורות וחוות דעת שליליות במיוחד. במקרים אלה כדאי לשקול להימנע מביצוע רכישה באותו מגרש רכבים.

משרדנו עוסק בהגשת תביעות נגד סוחרי רכבים.

עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין אדי בליטשטיין יסייע לכם להגיש תביעה אם מכרו לכם רכב אחרי תאונה

האם אפשר לבטל עסקה של רכישת רכב אובדן להלכה?

במסגרת כל עסקת רכישה של רכב יד שניה, וזה לא משנה אם מדובר ברכישה מאדם פרטי או סוחר רכבים, המוכר חייב ליידע אתכם בגין כל פגם ברכב, ובמיוחד כאשר פגם מהותי כמו תאונה קשה שהובילה את חברת הביטוח להכריז על הרכב שהוא אובדן להלכה או אובדן גמור להלכה.

אם המוכר לא גילה לכם פרט מהותי זה עליכם לפנות אליו בהקדם האפשרי בכתב לאחר שגיליתם זאת ולדרוש את ביטול העסקה (גם אם העסקה נעשתה לפני הרבה מאוד זמן).

רוב הסיכויים שהמוכר לא יסכים לבטל את העסקה ויספק לכם תירוצים רבים. הנפוץ שבהם הוא שהמוכר כלל לא ידע שמדובר ברכב אובדן להלכה. במצב שכזה אתם חייבים להגיש בהקדם האפשרי תביעה לבית המשפט על מנת שבית המשפט יורה על ביטול העסקה (באותו כתב תביעה דורשים גם פיצוי כספי והחזר הוצאות משפט).

ככל שתתמהמהו יותר זמן הדבר יפעל לחובתכם ויהיה הרבה יותר קשה לשכנע את בית המשפט להורות על ביטול העסקה.

לסיכום

חשוב לדעת שאדם שרכש רכב אובדן להלכה ללא ידיעתו יכול (וצריך) לפנות לבית המשפט באמצעות הגשת תביעה ולדרוש את ביטול העסקה, לקבל חזרה את כספו, ובנוסף לדרוש ולקבל פיצוי כספי (שיכול להגיע לסכומים משמעותיים). חשוב מאוד להסתייע בשירותיו של עורך דין ענייני רכב מנוסה בתחום זה אשר מכיר את הדקויות הרלוונטיות בחוק ובפסיקה. תביעות מסוג זה לרוב אינן מתאימות להתברר במסגרת תביעה קטנה.

בעת רכישת רכב מאדם פרטי או סוחר רכבים תמיד צריכים לבדוק את הרכב במכון לבדיקת רכבים ובנוסף במרכז הסליקה של חברות הביטוח (בדיקה קצרה דרך האינטרנט שאורכת דקות ספורות ועולה רק 10 שקלים). בדיקות אלה יקטינו את הסיכוי שמישהו יצליח למכור לכם רכב אובדן להלכה (או יותר גרוע – רכב שהוא טוטאל לוס).

לא תמיד פשוט לזהות רכב שעבר תאונות קשות. אל תתנו לרכב שנראה טוב חיצונית להטעות אתכם. המראה החיצוני אינו מבטיח שהרכב תקין או שלא עבר תאונות קשות בעבר. אם אתם רוכשים רכב מסוחר רכבים תקפידו תמיד לדרוש טופס גילוי נאות. אם הסוחר לא ימסור לכם טופס זה ויתברר שהוא מכר לכם רכב אובדן גמור להלכה יהיה הרבה יותר פשוט להגיש תביעה לבית המשפט ולדרוש ביטול עסקה.

באופן כללי מומלץ בשום מקרה לא לרכוש רכבים שעברו תאונות קשות, גם אם המחיר שמוצע לכם נמוך מאוד. ישנה סבירות גבוהה שלא תצליחו למכור את הרכב בעתיד או שתתקלו בבעיות/תקלות רבות בזמן שהרכב יהיה ברשותכם, דבר שיאלץ אתכם לשלם הרבה כסף, ולבזבז הרבה זמן, לצורך הגעה למוסכים.

חיסרון בולט נוסף הוא שאם יש לכם ביטוח מקיף ובסופו של דבר תתרחש תאונה שזכה אתכם בתגמולי ביטוח, חברת הביטוח תשלם לכם סכום נמוך הרבה יותר לנוכח העובדה שבבעלותכם רכב אובדן גמור להלכה.

אם נמכר לכם רכב אובדן להלכה מבלי שגילו לכם זאת לפני הרכישה חשוב מאוד לפנות בכתב למוכר בהקדם האפשרי לאחר שגיליתם זאת, ולדרוש ביטול עסקה. אם המוכר לא יבטל את העסקה עליכם להגיש בהקדם האפשרי תביעה לביטול עסקה, קבלת פיצוי כספי והחזר הוצאות משפט.

עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין לענייני רכב אדי בליטשטיין מסביר על הבעיה ברכישת רכב אובדן להלכה

שאלות נפוצות בעניין רכב אובדן להלכה

  • האם כדאי לרכוש רכב אובדן להלכה במחיר נמוך?

    ברוב המוחלט של המקרים לא כדאי לרכוש רכב אובדן גמור להלכה גם אם הוא נמכר לכם במחיר נמוך מאוד. מדובר ברכבים אחרי תאונות משמעותיות שייתכן בעלי פגמים בטיחותיים. יתרה מזאת, יתכן שתאלצו להשקיע הרבה מאוד זמן וכסף כדי לטפל בכל הליקויים שנגרמו לרכב במסגרת התאונה או התאונות שהוא עבר.

    בסופו של דבר יהיה לכם גם קושי רב למכור רכב זה כי מעטים האנשים שיסכימו לרכוש רכב אובדן להלכה.

  • מכרו לי רכב אובדן להלכה ללא ידיעתי. האם אפשר לבטל עסקה?

    מדובר במקרים נפוצים מאוד. הדרך לבטל עסקה במקרים אלה תצריך כמעט תמיד להגיש תביעה אזרחית ולשכור שירותיו של עורך דין לענייני רכב.
    בתי המשפט נוטים לקבל תביעות ולבטל עסקאות במקרים בהם מוכח שהמוכר לא עדכן את הרוכש שהוא מוכר לו רכב אובדן גמור להלכה.

  • כמה זמן לוקח לנהל תביעה כדי לבטל עסקה במקרה שנמכר רכב אובדן להלכה?

    בדרך כלל משפטים בתחום זה אורכים לא פחות משנה.

  • מה לעשות אחרי שגיליתי שמכרו לי רכב אובדן להלכה?

    הדבר הראשון שעליכם לעשות במקרה זה הוא לפנות באופן מיידי למוכר ולהודיע לו שאתם דורשים לבטל עסקה מכיוון שהוא לא גילה לכם שהרכב עבר תאונה (זה לא משנה גם אם זאת הייתה תאונה קלה).
    רוב הסיכויים שהמוכר לא יסכים לבטל את העסקה. במצב זה אסור לכם להתמהמה ועליכם לפנות מיד לעורך דין לענייני רכב לצורך הגשת תביעה.

גולשים דירגו את המאמר:

5 / 5. 96

No votes so far! Be the first to rate this post.

רוצים לחזור לחלק ספציפי במאמר?

רוצים לקבל בחינם עדכונים בנושא זה? סיכום פסקי דין? מדריכים משפטיים? הזינו כתובת מייל תקינה

Picture of עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין אדי בליטשטיין

משרדנו עוסק בייצוג תובעים ונתבעים במסגרת תביעות ייצוגיות ותביעות אזרחיות - כספיות מורכבות.

למשרדנו מעל 12 שנות ניסיון והצלחות מוכחות בבתי המשפט.

המלצות רבות מלקוחות קודמים ופרסומים בתקשורת על התיקים שאנו מנהלים תוכלו לקרוא בעמוד אודות.

עורך דין אדי בליטשטיין דובר את השפות עברית, אנגלית ורוסית.

מידע רלוונטי נוסף

לפני שאתם עוזבים...

רוצים לדעת כיצד לנסח נכון כתב תביעה? הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו ונעביר אתכם למדריך מקיף ללא תשלום

אנחנו לא שולחים פרסומות וניתן לבצע הסרה בכל שלב