עורך דין אדי בליטשטיין

לתביעות מעל 100 אלף ש"ח חייגו

03-6427876

תביעה על שיימינג בפייסבוק או שיימינג ברשת – מה כדאי לדעת?

תביעה על שיימינג בפייסבוק

מהו שיימינג בפייסבוק או שיימינג ברשת?

בעקבות התפתחות הטכנולוגיה ובעקבות החשיפה האדירה של רשת האינטרנט והרשתות החברתיות כגון פייסבוק, אנשים רבים נוטים לפרסם מידע פוגעני בפייסבוק (או בכל רשת חברתית אחרת) על מנת שאותו פרסום יגיע למספר רב מאוד של אנשים. לתופעה זו קוראים בעברית בריונות רשת.

לעיתים אין מנוס מהגשת תביעה על שיימינג בפייסבוק או שיימינג ברשת משום שהפרסום הוא פוגעני במיוחד וכולל מידע שקרי או מידע אישי או כל מידע אחר אשר עשוי להשפיל או לבזות את האדם או העסק הרלוונטי לפרסום. במסגרת תביעה על שיימינג בפייסבוק, בדרך כלל, לא נדרש רק פיצוי כספי אלא גם סעד של הסרת הפרסום ופרסום הכחשה או התנצלות.

עורך דין אדי בליטשטיין עוסק מזה למעלה מעשור בייצוג תובעים ונתבעים במסגרת תביעות לשון הרע – הוצאת דיבה. צריכים ליווי משפטי מקצועי? צרו קשר עם משרדנו.

החוק הרלוונטי לצורך הגשת תביעה על שיימינג בפייסבוק או שיימינג ברשת

חוק איסור לשון הרע

על מנת להגיש תביעה על שיימינג בפייסבוק או שיימינג ברשת ניתן להסתייע בהוראות חוק איסור לשון הרע בשירותיו של עורך דין לשון הרע. חוק זה מגדיר מהי "לשון הרע" ולאחר קריאת ההגדרה ברור מדוע הדבר רלוונטי גם ל"שיימינג":

עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין הוצאת דיבה אדי בליטשטיין מסביר על תביעה על שיימינג בפייסבוק או ברשת

לשון הרע היא דבר שפרסומו עלול –

(1)   להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדם;

(2)   לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו;

(3)   לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו;

(4)     לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו;

כיום, חוק איסור לשון הרע מאפשר לתבוע על כל שיימינג שנכנס להגדרת "לשון הרע" פיצוי כספי בסכום העולה מעט על 70 אלף ש"ח ללא הוכחת נזק. כלומר, אם בוצע שיימינג ב-5 קבוצות פייסבוק שונות או שיימינג באינטרנט באתרים שונים (על ידי אותו אדם) ניתן יהיה להגיש נגדו תביעה בסך 70 אלף ש"ח כפול 5 = 350 אלף ש"ח.

בנוסף, אם בוצע שיימינג בפייסבוק או שיימינג באינטרנט במטרה לפגוע (לדוגמה: כדי לפגוע בשמו הטוב של עסק או כדי לגרום לפיטוריו של אדם אחר) ניתן לדרוש פיצוי כספי כפול שיכול להגיע לקצת יותר מ-140 אלף ש"ח בגין כל פרסום ללא הוכחת נזק. כלומר, אם נתייחס לדוגמה הקודמת ובוצע שיימינג בפייסבוק או שיימינג באינטרנט בחמישה אתרים שונים, ניתן יהיה להגיש תביעה על שיימינג בסכום שיגיע עד 140 אל ש"ח כפול 5 = 700 אלף ש"ח.

תביעה על שיימינג בפייסבוק
תביעה על שיימינג בפייסבוק

סעיף 58 לפקודת הנזיקין

סעיף 58 לפקודת הנזיקין נפוץ הרבה פחות בתביעות שיימינג אך מדובר בסעיף שכדאי להכיר במיוחד אם ניתן להוכיח שנגרם נזק כספי לעסק או לפרנסה בעקבות שיימינג באינטרנט. סעיף זה קובע כך:

(א)      שקר מפגיע הוא פרסום הודעה כוזבת בזדון, בין בעל פה ובין בדרך אחרת, בנוגע לעסקו של אדם, למשלח ידו, למקצועו, או לטובין שלו או לזכות קנין שלו; אך לא ייפרע אדם פיצויים בעד פרסום כזה, אלא אם סבל על ידי כך נזק ממון.

(ב)        "פרסום", לענין סעיף זה – כמשמעותו בסעיף 2 לחוק איסור לשון הרע, תשכ"ה–1965.

סעיף 2 לחוק עוולות מסחריות

במידה ובית עסק אחד מחליט לעשות שיימינג בפייסבוק או שיימינג ברשת לבית עסק אחר, ניתן יהיה להגיש נגדו תביעה בגין שיימינג מכוח סעיף 2 לחוק עוולות מסחריות, אשר קובע כך:

(א)      לא יפרסם עוסק מידע ולא יגרום לפרסום מידע, אשר הוא יודע או שהיה עליו לדעת שהוא אינו נכון, לגבי עסק, מקצוע, נכס או שירות, שלו או של עוסק אחר (להלן – תיאור כוזב).

(ב)  המפיץ פרסום של עוסק אחר או מטעמו הכולל תיאור כוזב, או מי שהחליט בפועל על פרסום תיאור כוזב כאמור, לא יישא באחריות לפי סעיף זה, אלא אם כן ידע שהתיאור כוזב, או שהתיאור כוזב על פניו.

עורך דין אדי בליטשטיין
צריכים ליווי משפטי בעניין תביעה על שיימינג בפייסבוק או ברשת? צרו קשר עם עורך דין אדי בליטשטיין

מה לעשות לפני הגשת תביעה על שיימינג בפייסבוק או שיימינג ברשת?

פניה למי שביצע את השיימינג

אחת המטרות העיקריות של אדם אשר עבר שיימינג ברשת או שיימינג בפייסבוק היא למחוק את הפרסום הפוגעני מהר ככל הניתן. ברוב המוחלט של המקרים תביעה על שיימינג בפייסבוק או שיימינג באינטרנט לא תוביל לתוצאה זו באופן מיידי (לעיתים נדירות מתקבלות בקשות לסעד זמני בדמות מחיקת הפוסט הפוגעני עד לסיום בירורה של התביעה).

מסיבה זו, טרם הגשת תביעה על שיימינג בפייסבוק או שיימינג באינטרנט, מומלץ לפנות לאדם שביצע את השיימינג ולבקש ממנו למחוק את הפוסט. אם כותב הפוסט יסרב למחוק את הפוסט הפוגעני הדבר בהחלט עשוי להיות שיקול רלוונטי בעת פסיקת פיצויים לאחר הגשת תביעה על שיימינג בפייסבוק או שיימינג ברשת.

תיעוד השיימינג

על מנת להגיש תביעה על שיימינג בפייסבוק או שיימינג ברשת צריכים להוכיח לבית המשפט שאכן התקיים שיימינג כפי שאתם טוענים. מסיבה זו חשוב מאוד לתעד את הפרסום הפוגעני. מומלץ מאוד לתעד לא רק את הפוסט הפוגעני עצמו אלא גם את התגובות שנכתבו על ידי אנשים אחרים (אשר יכולים לבצע שיימינג נוסף ולהתבע בנפרד), את כמות הלייקים וכמות השיתופים להם זכה הפוסט.

איתור פרטיו של כותב הפוסט

לא תוכלו להגיש תביעה על שיימינג בפייסבוק או שיימינג ברשת מבלי לדעת את מי תובעים. מסיבה זו צריכים לאתר את פרטיו המדוייקים של כותב הפוסט (לרבות כתובת ומספר תעודת זהות). לעיתים ניתן לעשות זאת על ידי פניה לרשות האוכלוסין והפקת פלט הכולל את הפרטים הנדרשים. הבעיה מתחילה כאשר מדובר בכותב פוסט פוגעני עם שם ושם משפחה מאוד נפוץ או כאשר ישנו חשש לפרופיל פיקטיבי. במקרים אלה יתכן שלא יהיה מנוס אלא לשכור שירותיו של חוקר פרטי.

הגשת תביעה על שיימינג בפייסבוק
הכנה לפני הגשת תביעה על שיימינג

נגד מי ניתן להגיש תביעה על שיימינג בפייסבוק או שיימינג ברשת

מכיוון שאחת המטרות העיקריות בעת הגשת תביעה על שיימינג בפייסבוק או שיימינג ברשת היא הסרת הפרסום הפוגעני צריכים להגיש את התביעה גם נגד הפלטפורמה באמצעותה בוצע הפרסום על מנת שלא יווצר מצב שהנתבע אינו מסיר בסיומה של התביעה את הפרסום הפוגעני.

לדוגמה: אם הפרסום בוצע בפייסבוק – כדאי לתבוע גם את פייסבוק. אם הפרסום מופיע בתוצאות החיפוש של גוגל – כדאי לתבוע גם את גוגל. אם הפרסום בוצע ביוטיוב – כדאי לתבוע גם את יוטיוב.

במקרים אלה, לרוב, הדרישה כנגד אותן חברות היא רק להסיר את הפרסום הפוגעני, ולא דרישה לפיצוי כספי, משום שיהיה קשה (ולעיתים בלתי אפשרי) לייחס להן אחריות בגין הפרסום הפוגעני, אך מכיוון שיש לאותן חברות שליטה על הפלטפורמה שלהן, תביעה על שיימינג בהחלט עשויה להתקבל והן יצטרכו להסיר את הפרסום.

האם להגיש תביעה על שיימינג בפייסבוק או שיימינג ברשת לבית משפט לתביעות קטנות?

אם מטרת הגשת תביעה על שיימינג היא לקבל פיצוי כספי מוגבל מאוד אז התשובה היא בהחלט כן. תביעה קטנה זהו הליך מהיר יחסית וזול יחסית, אך כפי שציינתי, גובה הפיצוי הכספי יהיה, בדרך כלל מאוד נמוך.

יחד אם זאת, אם מטרת התביעה היא לקבל פיצוי כספי משמעותי, ויותר חשוב מכך, לוודא שהפוסט הפוגעני יוסר, אין מנוס אלא להגיש תביעה על שיימינג לבית משפט השלום. הסיבה לכך נעוצה בכך שלבית משפט לתביעות קטנות פשוט אין סמכות לתת צו המחייב את מפרסם הפוסט להסיר את הפרסום הפוגעני.

תביעה על שיימינג בפייסבוק
הגשת תביעה על שיימינג לבית משפט

שאלות נפוצות בעניין תביעות בגין שיימינג

  • האם שיימינג שפורסם באינטרנט יכול להיות לשון הרע?

    צריכים לבחון מה בדיוק נכתב אך פרסום באינטרנט בהחלט יכול להיות בגדר לשון הרע ובמקרים מתאימים הדבר יכול להוביל לפיצוי כספי שיכול לנוע בין עשרות למאות אלפי שקלים (תלוי במספר הפרסומים וחומרתם).

  • מה גובה הפיצוי הכספי שאני זכאי לקבל בגין שיימינג?

    פרסום שיימינג יכול להוביל לפיצוי כספי בגובה עד כ-70,000 ש"ח, ואם הייתה כוונה לפגוע ניתן לדרוש פיצוי כספי בגובה עד כ-140,000 ש"ח. גובה הפיצוי תלוי גם במספר הפרסומים. ככל שיש יותר פרסומים שהם בגדר לשון הרע הדבר יכול להוביל לפיצוי כספי גבוה יותר.

  • מה צריכים להוכיח בבית משפט כדי לקבל פיצוי כספי?

    ראשית צריכים להוכיח שבוצע פרסום שהגיע לידיעת אנשים אחרים. ככל שהפרסום הגיע ליותר אנשים כך ישנה סבירות שגובה הפיצוי יהיה גבוה יותר.
    דבר נוסף, צריכים לשכנע את בית המשפט שהשיימינג נכנס להגדרת לשון הרע בחוק איסור לשון הרע. חשוב לזכור שלא כל אמירה פוגענית תהווה עילה לקבלת פיצוי כספי. קללות רחוב וקללות יומיומיות לא יזכו את התובע בפיצוי כספי.

  • כמה עולה לנהל תביעה בגין שיימינג?

    צריכים לקחת מספר שיקולים בחשבון: 1. שכר טרחת עורך דין (לרוב ישנו תשלום מראש בסכום שעולה על 10,000 ש"ח בתוספת מע"מ) ועוד אחוזים מסכום התביעה שיתקבל בסופו של ההליך. 2. אגרת בית המשפט עומדת על 2.5% מסכום התביעה. בתחילת ההליך צריכים לשלם 1.25% ואת היתרה בשלב מתקדם יותר. 3. יתכן שתצטרכו לזמן עדים כדי להוכיח את הטענות שלכם. במקרים אלה סביר להניח שתצטרכו להפקיד בבית המשפט את שכרו של העד (שככל הנראה יפסיד יום עבודה על מנת להגיע ולהעיד לטובתכם).

  • האם כל תביעה בגין שיימינג תוביל לפיצוי כספי?

    לא. ישנן תביעות שנדחות והתובע אף עשוי להיות מחויב בהוצאות משפט גבוהות.

  • מה כדאי לעשות לפני הגשת תביעה בגין שיימינג?

    כדאי לשלוח מכתב התראה לפני הגשת תביעה ולדרוש את הסרת הפרסום הפוגעני, ככל שהפרסום לא יוסר הדבר עשוי לפעול לחובתו של הנתבע ועשוי אף להגדיל את גובה הפיצוי הכספי בסיומה של התביעה.

.

רוצים לקבל בחינם עדכונים בנושא זה? סיכום פסקי דין? מדריכים משפטיים? הזינו כתובת מייל תקינה

פניה לעו"ד אדי בליטשטיין

עורך דין אדי בליטשטיין מטפל בתביעות מעל 100 אלף ש"ח בלבד

עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין אדי בליטשטיין
משרדנו עוסק בייצוג תובעים ונתבעים במסגרת תביעות מורכבות בסכומים העולים על 100 אלף ש"ח בלבד. למשרדנו מעל 12 שנות ניסיון והצלחות מוכחות בייצוג תובעים ונתבעים בבתי המשפט. המלצות רבות מלקוחות קודמים ופרסומים בתקשורת על התיקים שאנו מנהלים תוכלו לקרוא בתחתית העמוד. עורך דין אדי בליטשטיין דובר את השפות עברית, אנגלית ורוסית.
0 +
מעל 12 שנות ניסיון והצלחות מוכחות
0 +
מעל 750 לקוחות מרוצים
% 0
מאה אחוז יחס אישי לכל לקוח
המלצות מלקוחות קודמים
כותבים עלינו בתקשורת
וידאו משפטי
מידע רלוונטי נוסף

משרדנו מטפל בתביעות מעל 100 אלף ש"ח בלבד. ליצירת קשר עם לעורך דין אדי בליטשטיין חייגו 03-6427876

לפני שאתם עוזבים...

רוצים לדעת כיצד לנסח נכון כתב תביעה? הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו ונעביר אתכם למדריך מקיף ללא תשלום

אנחנו לא שולחים פרסומות וניתן לבצע הסרה בכל שלב