לתביעות מעל 100 אלף ש"ח חייגו

03-6427876

תביעה אזרחית – מה חשוב לדעת כדי להצליח בבית המשפט?

תביעה אזרחית - הגשת תביעה אזרחית
תביעה אזרחית - הגשת תביעה אזרחית
5
(48)

מה זה תביעה אזרחית?

תביעה אזרחית זהו הליך משפטי המתנהל לרוב לפי תקנות סדר הדין האזרחי, במסגרתו נדרש לרוב סעד בדמות פיצוי כספי או צו כלשהו (לדוגמה: צו עשה, צו מניעה, צו עיקול). תביעות אזרחיות יכולות להיות מוגשות כ- תביעה נזיקית, תביעה ייצוגית, תביעה בפני המפקח על הבתים המשותפים, תביעה בתחום דיני המשפחה, תביעה בתחום דיני עבודה וכו', והתובע יכול להיות כל אדם כשיר מבחינה משפטית, או גוף אחר (לדוגמה: חברה, עמותה, או אפילו המדינה).

לעומת זאת במסגרת הליך פלילי לרוב נדרש עונש מאסר, עבודות שירות, מאסר על תנאי, ולא סעד כספי. במסגרת הליך פלילי ה"תובעת" היא המדינה ולא האדם או הגוף שניזוק בפועל.

לפני הגשת תביעה אזרחית צריכים להבין את הדבר הבא: תביעות אזרחיות או משפט אזרחי אינם כספומט ולא כל מי שיגיש כתב תביעה לבית המשפט בהכרח יזכה בתביעתו, ולא בכל מקרה התובע יקבל פיצוי כספי גבוה (או בכלל). במקרים רבים תביעה לא מבוססת עשויה להידחות תוך כדי חיובו של התובע בהוצאות משפט (לעיתים הסכומים גבוהים מאוד).

זאת בדיוק הסיבה מדוע צריכים להתכונן כראוי לפני הגשת כל תביעה לבית המשפט, וליצור קשר עם עורך דין תביעות אזרחיות מנוסה על מנת שילווה אתכם לאורך כל ההליך. בהמשך מאמר זה תגלו מה כדאי לעשות כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה במסגרת תביעה אזרחית.

עורך דין אדי בליטשטיין מייצג מזה למעלה מעשור תובעים ונתבעים במסגרת תביעות אזרחיות. צריכים ליווי משפטי מקצועי? צרו קשר עם משרדנו.

עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין תביעות אדי בליטשטיין מסביר על תביעה אזרחית

1. לפני הגשת תביעה אזרחית צריכים לתעד, לתעד ו…לתעד

בכל מחלוקת (קטנה או גדולה) כדאי תמיד לחשוב שלב אחד קדימה ולהניח שלא יהיה מנוס ותאלצו להגיש תביעה משפטית. בנסיבות אלה מומלץ מאוד שהדברים יהיו מתועדים באמצעות הקלטות של שיחות טלפוניות או בכתב (דוא"ל, הודעות וואטסאפ, תכתובת במסנג'ר וכו').

ברגע שיש ברשותכם תכתובות או הקלטות יהיה הרבה יותר פשוט לנהל תביעה אזרחית משום שיהיה פשוט להוכיח את העובדות, ולנתבע יהיה הרבה יותר קשה לטעון שהדברים התרחשו באופן שמטיב איתו (ובכך לסבך את המשפט האזרחי).

2. שלחו מכתב התראה לפני הגשת תביעה אזרחית

שליחת מכתב התראה לפני הגשת תביעה אזרחית בעלת יתרונות רבים ומומלץ לשקול מכתב התראה לנתבע לפני הגשת כל תביעה. במסגרת מכתב ההתראה יש לתאר בקצרה (מכתב ההתראה אינו תחליף לכתב התביעה) את טענותיכם ודרישותיכם ולאפשר לצד השני להגיב על המכתב תוך 7-14 ימים.

בחלק קטן מהמקרים מי שיקבל את מכתב ההתראה יסכים לדרישותיכם ובכך תחסכו לעצמכם ניהולו של משפט אזרחי ארוך ויקר. ברוב המקרים תקבלו מכתב מענה שבו כל הדרישות שלכם ידחו. יחד עם זאת, אתם תקבלו גם הסבר (לעיתים קצר מאוד) מדוע טענותיכם שגויות (בעיני הנתבע העתידי). לגרסה זו משמעות רבה משום שהנתבע העתידי יתקשה לשנות את גרסתו בהמשך, ומנגד אתם תדעו, בזכות מכתב המענה, כיצד לנסח נכון יותר את כתב התביעה, דבר שעשוי להגדיל את הסיכוי שלכם בהצלחת תביעתכם.

3. לאיזה בית משפט להגיש תביעה אזרחית?

הגשת תביעה אזרחית מתבצעת על פי תקנות סדר הדין האזרחי. על מנת להחליט לאיזה בית משפט להגיש את התביעה צריכים לדעת מהו נושא התביעה, סכום התביעה ולעיתים גם מיקום מגוריו או עסקו של הנתבע.

לעיתים ניתן להגיש תביעה בכמה בתי משפט שונים (לדוגמה בית משפט לתביעות קטנות ובית השלום). ההחלטה לאן להגיש את התביעה היא בידי התובע והוא זה שצריך לשקול מספר שיקולים. לדוגמה: האם הוא רוצה לנהל את התביעה בעצמו (ולהגיש את התביעה לבית משפט לתביעות קטנות) או להסתייע בשירותיו של עורך דין תביעות (ולהגיש את התביעה לבית משפט השלום)?

סוגיה נוספת שצריכים לקחת בחשבון היא מיקום בית המשפט אליו תוגש תביעה אזרחית. בתי המשפט בארץ מחולקים לפי אזורי שיפוט כך שלדוגמה תביעה שניתן להגיש בראשון לציון, ניתן להגיש גם בנתניה (הערים נחשבות באותו אזור שיפוט), אך לא ניתן להגיש באשדוד (שייכת לאזור שיפוט אחר).

עניין זה עשוי לעיתים להיות קריטי ממספר סיבות: 1. יתכן שבית משפט בעיר אחת עמוס הרבה יותר לעומת בית משפט בעיר אחרת. אם המטרה שלכם להגיע לתוצאה כמה שיותר מהר כנראה שתעדיפו לבחור באותו בית משפט שבו "הדברים זזים מהר יותר". 2. יתכן שידוע לכם מניסיון קודם שבבית משפט בעיר אחת השופטים "נוחים" יותר (קל יותר לשכנע אותם, הם פסקו בעבר באופן שמתאים לתביעה שלכם, וכו'). במצב זה כנראה שתעדיפו לבחור בבית משפט שישרת את האינטרס שלכם בצורה הטובה ביותר.

תביעה אזרחית
ניסוח מכתב התראה לפני תביעה אזרחית

4. הגשת תביעה אזרחית לעיתים כרוכה בהוצאות כספיות משמעותיות

סוגיה זו פחות רלוונטית לכל מה שקשור להגשת תביעה קטנה משום שהליך זה נועד מלכתחילה לסוגיות פשוטות והוא מוגבל מבחינת סכום התביעה שניתן לתבוע (נכון להיום כ-34 אלף ש"ח). יחד עם זאת, אם אתם שוקלים הגשת תביעות אזרחיות בסכומים משמעותיים יותר או בסוגיות שאינן בסמכותו של בית משפט לתביעות קטנות כדאי שתכירו את ההוצאות הבאות.

אגרת בית משפט

כמעט כל הליך אזרחי כרוך בתשלום אגרת בית משפט. לפני הגשת כל תביעה כספית בבית משפט שלום או מחוזי תאלצו לשלם אגרה בת 2.5 אחוזים מסכום התביעה. 1.25% מסכום התביעה תאלצו לשלם מיד עם הגשת התביעה, ואת מחציתה השניה של האגרה תאלצו לשלם לפני דיון ההוכחות (הדיון העיקרי בכל משפט אזרחי שמתקיים לפחות, ולעיתים הרבה יותר, חצי שנה לאחר הגשת כתב התביעה).

שכר טרחת עורך דין

מדובר בתשלום שתצטרכו לשלם לעורך הדין שיגיש בשמכם תביעה וייצג אתכם במהלך המשפט. אין מחירון אחיד וקבוע שלפיו עורכי הדין פועלים. שכר טרחה בכל תיק נקבע באופן אינדיבידואלי בהתאם למורכבות של כל תיק. לרוב, ככל שהנושא מורכב יותר כך שכר הטרחה עשוי להיות גבוה יותר (כך לדוגמה; על פי הפרסומים בתקשורת, שכר הטרחה שבינימין נתניהו משלם לעורכי דינו נאמד במיליוני שקלים).

בחלק מהמקרים עורך הדין עשוי להסכים לנהל משפט אזרחי ולקבל את שכר טרחתו על בסיס הצלחה/אחוזים מהזכייה. סוג זה של תשלום נהוג בעיקר בדיני נזיקין (תאונות דרכים, תאונות עבודה).

תביעה אזרחית
הוצאות כספיות לצורך הגשת תביעה אזרחית

שכר טרחה למומחים

לעיתים יתנהל משפט אזרחי והסוגיה שבמחלוקת לא תהיה משפטית אלא סוגיה שקשורה לתחום מומחיות מסוים, לדוגמה סוגיה רפואית. מכיוון שהשופט אינו רופא ואינו בקיא בסוגיות רפואיות, על מנת להצליח בתביעה שכזו יש צורך להגיש חוות דעת מטעם רופא מומחה על מנת שיסביר לבית המשפט מהם בדיוק הנזקים הרפואיים שנגרמו ובאשמתו של מי נגרמו (לדוגמה: אם מדובר בתיק שעוסק ברשלנות רפואית והטענה שלכם היא שרופא התרשל בתפקידו וגרם לכם לנזק משמעותי).

ללא יכולת לממן הוצאות אלה ואחרות עשוי להיות קושי לנהל תביעה אזרחית

מי שאחראי לשלם את ההוצאות המוזכרות עד כה (והוצאות אחרות) הוא הלקוח. הגשת תביעה ללא היכולת לממן את כל ההוצאות המוזכרות עד כה עשויה לחרוץ את גורלה של התביעה מראש. מסיבה זו טרם הגשת תביעה כדאי לעשות סקר שוק ולבדוק כמה יעלו לכם שירותי עורך דין עבור התביעה שלכם, וכמה עשויה לעלות חוות דעת מומחה. בהתאם לממצאים תבינו האם אתם יכולים לשאת בעלויות.

5. לא כל עורך דין יודע ויכול לנהל משפט אזרחי

בדומה לרופאים גם עורכי דין מתמחים בתחומים שונים, ובדומה לרופא לא כל עורך דין ידע לסייע לכם בכל סוגיה משפטית. קיימים עורכי דין שמתמחים, לדוגמה, בעריכת חוזים אך אינם עוסקים בליטיגציה (ייצוג בבית משפט) כלל. לא בטוח שעורך דין שעוסק בחוזים בלבד יהיה הבחירה הנכונה לייצג במסגרת משפט אזרחי.

עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין אדי בליטשטיין – לצורך הגשת תביעה אזרחית

בחירת עורך דין צריכה להתבצע לפי ניסיון ולא לפי מחיר

טעות נפוצה שבה אני נתקל רבות היא בחירת עורך דין לפי המחיר הזול ביותר. התמקדות במחיר הזול ביותר אינה מובילה לבחירת עורך דין המתאים ביותר לסוגיה המשפטית שבה נתקלתם. סביר להניח שאתם לא בוחרים את הרופא הזול ביותר, את המעצב הזול ביותר, את הקבלן הזול ביותר, וכו'.

לפי אותו היגיון זו תהיה טעות לבחור בהכרח בעורך הדין הזול ביותר, כי יתכן שתופתעו לגלות שעורך הדין הזול ביותר כלל לא בקיא, או לא בקיא באופן מספק בסוגיה המשפטית שרלוונטית אליכם, ולא יוכל לייצג אתכם בצורה טובה במסגרת משפט אזרחי.

דבר נוסף שאתם צריכים לקחת בחשבון הוא שהחלפת עורך דין באמצע המשפט עשויה לעלות לכם סכומי כסף נוספים ואף גבוהים יותר, משום שלתקן טעויות שנעשו על ידי עורך דין אחר עשויה להיות כרוכה בעבודה רבה. זיכרו – הזול עשוי לעלות לכם ביוקר.

כיצד לבחור עורך דין לניהול תביעות אזרחיות?

תחילה נסו לאתר תביעות אזרחיות דומות לנושא שבו אתם שוקלים להגיש תביעה. בעידן האינטרנט זאת לא משימה מורכבת. נסו לבדוק מי ייצג את התובעים (או הנתבעים) באותן תביעות וכיצד הן הסתיימו. אם התוצאה הייתה חיובית אתם יכולים לשקול לפנות לאותו עורך דין על מנת שיבחן את המקרה שלכם ויעדכן אתכם האם גם במקרה שלכם ניתן להגיע לתוצאה דומה.

המלצות – אתם מכירים מישהו שניהל תביעה אזרחית? דברו איתו ונסו לקבל ממנו חוות דעת על עורך הדין שייצג אותו במשפט. נסו לברר מה היה נושא התביעה ומה הייתה התוצאה, וכמובן האם עורך הדין היה זמין לשאלות הלקוח (בחלק מהמקרים עורכי דין לא פנויים ולא חוזרים ללקוחות שמחפשים אותם – והדבר עשוי להיות מתסכל במיוחד).

האם עורך הדין הוא זה שיטפל בתביעה שלכם או מתמחה מטעמו – משרדי עורכי דין רבים מעסיקים מתמחים או עורכי דין זוטרים. לרוב הם אלה שיטפלו בתביעה שלכם ולא עורך הדין שאיתו נפגשתם. חשוב לוודא טרם חתימה על הסכם שכר הטרחה מי יטפל בפועל בתביעה שלכם – האם אותו עורך דין עתיר ניסיון או עורך דין זוטר או מתמחה ממשרדו.

אני מקווה שמאמר זה סייע לכם להבין מה יש לעשות טרם הגשת תביעה אזרחית. אם אתם שוקלים להגיש תביעה בסכום העולה על 100 אלף ש"ח או אם אתם צריכים להתגונן מפני תביעה, אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו לצורך בחינת סיכויי ההצלחה במקרה שלכם.

לסיכום

במסגרת תביעה אזרחית נדרש לרוב סעד כספי או צו כלשהו. במסגרת תביעה שכזו ניתן לשלב ולדרוש מספר סעדים (לדוגמה גם סעד כספי, גם צו עשה וגם צו מניעה).

לפני הגשת תביעה אזרחית צריכים לבצע עבודת הכנה ולאסוף נתונים שעשויים לסייע בהמשך. לא חכם להגיש תביעה ורק לאחר מכן לאסוף נתונים כי יתכן שהדבר יחייב הגשת בקשה לתיקון כתב תביעה וזה עשוי להחזיר את ההליך לתחילתו, דבר שאינו רצוי מבחינתו של התובע (בין היתר משום שלרוב התובע יאלץ לשלם הוצאות משפט משום שהנתבע יאלץ להגיש כתב הגנה מתוקן).

כדאי לשקול שליחת מכתב התראה טרם הגשת תביעה אזרחית. לפחות בחלק מהמקרים הדבר עשוי לייתר את ההליך או לפחות יסייע לכם בהבנת עמדת הצד שכנגד, דבר שעשוי לתרום בהכנת כתב התביעה בצורה נכונה וחכמה יותר.

סכום הנזק שנתבע במסגרת תביעה אזרחית משפיע על בית המשפט אליו תוגש התביעה בפועל. עד 2.5 מיליון שקלים התביעה תוגש למזכירות בית משפט השלום. מעל 2.5 מיליון שקלים התביעה תוגש למזכירות בית המשפט המחוזי.

חשוב מאוד להסתייע בשירותיו של עורך דין תביעות אזרחיות המנוסה בהליכים מסוג זה. הדבר יגדיל את סיכויי ההצלחה שלכם בצורה משמעותית.

שאלות נפוצות בעניין תביעה אזרחית

  • כמה עולה להגיש תביעה אזרחית?

    אין עלות אחידה וקבועה להגשת תביעה אזרחית. כל מקרה נבחן לגופו בהתאם למורכבות שלו.

  • מהי אגרת בית המשפט לצורך הגשת תביעה אזרחית?

    רוב התביעות הכספיות כרוכות בתשלום אגרת בית המשפט בגובה 2.5% מסכום התביעה. 1.25% צריכים לשלם מיד עם הגשת הגשת התביעה ו-1.25% נוספים בשלב מתקדם הרבה יותר (לפני דיון ההוכחות).
    חריג: הגשת תביעה קטנה כרוכה בתשלום אגרת בית משפט בגובה 1% מסכום התביעה.

  • האם נחוץ עורך דין לצורך הגשת תביעה?

    ככל שאתם שוקלים להגיש תביעה קטנה עורך דין לא יוכל לייצג אתכם בבית משפט לתביעות קטנות (קיים איסור, אלא אם כן בית המשפט מאשר – קורה במקרים חריגים).

    בכל בית משפט אחר מומלץ מאוד להסתייע בשירותיו של עורך דין.

  • באיזה בית משפט מומלץ להגיש תביעה?

    הגשת תביעה כפופה לכללי הסמכות המקומית או העניינית.

גולשים דירגו את המאמר:

5 / 5. 48

No votes so far! Be the first to rate this post.

רוצים לחזור לחלק ספציפי במאמר?

רוצים לקבל בחינם עדכונים בנושא זה? סיכום פסקי דין? מדריכים משפטיים? הזינו כתובת מייל תקינה

Picture of עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין אדי בליטשטיין

משרדנו עוסק בייצוג תובעים ונתבעים במסגרת תביעות ייצוגיות ותביעות אזרחיות - כספיות מורכבות בסכומים העולים על 100 אלף ש"ח בלבד.

למשרדנו מעל 12 שנות ניסיון והצלחות מוכחות בבתי המשפט.

המלצות רבות מלקוחות קודמים ופרסומים בתקשורת על התיקים שאנו מנהלים תוכלו לקרוא בהמשך.

עורך דין אדי בליטשטיין דובר את השפות עברית, אנגלית ורוסית.

המלצות מלקוחות קודמים
מידע רלוונטי נוסף

לפני שאתם עוזבים...

רוצים לדעת כיצד לנסח נכון כתב תביעה? הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו ונעביר אתכם למדריך מקיף ללא תשלום

אנחנו לא שולחים פרסומות וניתן לבצע הסרה בכל שלב