עורך דין אדי בליטשטיין

לתביעות מעל 100 אלף ש"ח חייגו

03-6427876

חקירה נגדית במשפט אזרחי – עצות מועילות לתובע או הנתבע

חקירה נגדית במשפט אזרחי

חקירה נגדית במשפט אזרחי זהו שלב מאוד חשוב, ואף מכריע בניהול ההתדיינות המשפטית. שלב זה עשוי לקבוע האם יש מקום לדחות או לקבל תביעה אזרחית או תביעה כספית שהגשתם או שהוגשה נגדכם. זהו למעשה השלב שבו בעל הדין נאלץ "להתמודד" עם עורך דינו של הצד שכנגד, והוא כמעט ולא יוכל להסתייע בעורך דינו (למעט התנגדויות שעורך הדין רשאי להעלות, לדוגמה, אם הלקוח שנחקר נשאל שאלות שאינן רלוונטיות או מטעות).

לשלב של חקירה נגדית מגיעים לאחר שבעלי הדין הגישו כבר תצהירי עדות ראשית מטעמם. תצהיר עדות ראשית זהו תצהיר בו בעל הדין מפרט את כל הפרטים הרלוונטיים לתביעה. ישנה חשיבות רבה לכך שהתצהיר יהיה מדויק ככל הניתן, שכן, כל טעות עובדתית בו עשויה לסייע לצד שכנגד להפריך את טענותיכם.

מסיבה זו בדיוק חשוב מאוד שהלקוח הוא זה שיפרט לעורך הדין את כל העובדות ולא יאפשר לעורך הדין "לבנות סיפור" כמיטב הבנתו. אמנם עורך הדין הוא הגורם המקצועי שאמור לנהל את התביעה אך עליכם לזכור שעורך הדין לא מעורב (לרוב) במקרה והוא לא יודע מה אירע לפני שפניתם ושכרתם את שירותיו.

לאחר שעורך הדין סיים לכתוב את תצהיר עדות הראשית שלכם והעביר אותו לעיונכם מחובתכם לקרוא את התצהיר בעיון רב ולתקן שגיאות עובדתיות, ככל שקיימות. אם לא תעשו זאת, ותסמכו בצורה עיוורת על מה שנכתב בתצהיר עדות ראשית על ידי עורך הדין שלכם, ישנה סבירות גבוהה מאוד שבעת חקירה נגדית יהיה לכם קשה להתמודד עם השאלות מטעמו של עורך הדין של הצד שכנגד.

חקירה נגדית יכולה להיות תוקפנית ויכולה להיות "עדינה". חשוב להבין שאם "עדינים" אתכם ועורך הדין שחוקר אתכם מתייחס אליכם כאל "חבר" בזמן חקירה נגדית, הדבר נעשה אך ורק כדי שתהיו פחות ערניים לניסיונותיו של עורך הדין לדלות מכם מידע רלוונטי.

עורך דין אדי בליטשטיין עוסק מזה למעלה מעשור בייצוג תובעים ונתבעים במסגרת תביעות מורכבות. צריכים ליווי משפטי מקצועי? צרו קשר עם משרדנו.

עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין תביעות אדי בליטשטיין מסביר על חקירה נגדית

לפני חקירה נגדית במשפט אזרחי כדאי להפגש עם עורך הדין לפגישת רענון

חקירה נגדית מתבצעת בפועל חודשים רבים לאחר הגשת תצהיר עדות ראשית מטעם כל אחד מבעלי הדין. כשתגיעו לדיון בו יחקרו אתכם ישנה סבירות גבוהה מאוד שכלל לא תזכרו מה נכתב בתצהיר שלכם. להגיע לדיון שבו תתבצע חקירה נגדית מבלי לקרוא שוב את התצהיר שלכם מספר רב של פעמים זה מתכון לכישלון בטוח.

לכן, כדאי להפגש עם עורך הדין שמייצג אתכם לפני קיום דיון ההוכחות ולעבור שוב על התצהיר. יתכן שבקריאה נוספת של התצהיר ביחד עם עורך הדין תגלו שיש משהו שנכתב בתצהיר בצורה לא נכונה או לא מדויקת. חשוב לגלות אי דיוקים אלה לפני הגעה לחקירה נגדית מכיוון שאם אתם גיליתם אי דיוקים אלה, יתכן מאוד שגם הצד שכנגד שם לב לכך, ולכן חשוב מאוד להיות מוכנים לכל ניסיון להכשיל אתכם בעת קיומה של החקירה הנגדית.

בתביעות בעלות משמעות רבה, ובמיוחד כאשר מדובר בבעלי דין שטרם נחקרו בעבר בחקירה נגדית, כדאי לבקש מעורך הדין לקיים סימולציות לחקירה. סימולציה זהו מצב בו עורך הדין חוקר אתכם כאילו הוא מייצג את הצד שכנגד. המלצתי בתיקים בעלי משמעות רבה היא לבקש לקיים סימולציה שבו עורך דין שאתם לא מכירים (אולי שותפו או קולגה של עורך הדין שמייצג אתכם) יחקור אתכם בחקירה נגדית.

במצב זה תוכלו לחוש בצורה הקרובה ביותר למציאות מה אתם הולכים לעבור בעת החקירה הנגדית בבית המשפט. חשוב להבין ולתרגל מצבי לחץ, מצבים בהם פתאום אתם שוכחים דברים אלמנטריים, מצבים בהם ההתרגשות מתגברת עליכם וכו'.

בעת חקירה נגדית עליכם לעלות לדוכן העדים עם התצהיר שלכם

חשוב להבין ששלב חקירה נגדית במשפט אזרחי אינו מבחן זיכרון. לא מצפים מכם ללמוד את התצהיר בעל פה וזה מובן מאליו שתרצו לעיין בתצהיר במהלך החקירה שלכם.

לכן, הקפידו להגיע לדיון עם העתק מהתצהיר, אך במקביל תקפידו גם לקרוא אותו היטב ומספר רב של פעמים עוד לפני הדיון. אמנם חקירה נגדית היא לא מבחן זיכרון אך מנגד לא יתכן שבעל הדין אינו מכיר כלל את התצהיר עליו הוא חתם, ועל כל שאלה הוא יעיין בתצהירו ויקריא את התשובה מהתצהיר.

חקירה נגדית במשפט אזרחי
חקירה נגדית במשפט אזרחי

אתם מעידים על מה שאתם יודעים מידיעה אישית

במסגרת התצהיר שלכם אמורות להכתב עובדות שאתם יודעים מידיעה אישית, ולכן, גם במהלך החקירה הנגדית אתם לא אמורים לספר (אלא אם כן נשאלתם במפורש) מה אתם סבורים (עדות סברה אינה קבילה), מה מישהו אחר סיפר לכם (עדות מפי השמועה אינה קבילה), מהי דעתכם על עניין שבמומחיות (אם אתם לא מומחים בנושא עליו נשאלתם עדותכם על עניין שבמומחיות לא תתקבל) או לספר עובדות חדשות שלא נכתבו בתצהיר שלכם (תעלה, וסביר להניח שגם תתקבל, טענה להרחבת חזית).

חשוב להבין מה שואלים אתכם לפני שאתם עונים

לנחקרים רבים ישנה נטייה לענות על שאלה עוד לפני שעורך הדין סיים לשאול אותה או מבלי שהם חשבו על התשובה. מדובר באותם מקרים בהם בעל הדין מאוד בטוח בעצמו, וייתכן שאותו בעל דין אף עבר הכנה מאוד טובה לחקירה. ביטחון עצמי זה עשוי לעלות לבעל הדין ביוקר.

כל נחקר צריך לוודא שהוא עובר עם עצמו את התהליך הבא: על הנחקר לוודא שהוא שמע היטב את השאלה (אם לא שמעתם כיצד אתם יכולים לענות? יכול להיות שאתם עונים על משהו שכלל לא נשאלתם) -> לאחר מכן על הנחקר לוודא שהוא הבין את השאלה (אם לא הבנתם את השאלה או מושג שעלה בשאלה אתם לא יכולים לענות על השאלה) -> לאחר מכן על הנחקר לחשוב על התשובה (אל תמהרו, קחו מספר שניות כדי "לסדר את קו המחשבה" ובמידת הצורך לעיין בתצהיר שלכם) -> לבסוף הנחקר יכול להשיב על השאלה.

אם לא הבנתם את השאלה או לא שמעתם את השאלה אתם רשאים לבקש לחזור על השאלה או לבקש לשאול אותה בצורה מובנת יותר.

בעת חקירה נגדית חשוב לשמור על קשר עין עם השופט ועורך הדין שלכם

בעת החקירה הנגדית יש שלוש דמויות חשובות: השופט, עורך הדין שלכם, עורך הדין של הצד שכנגד. כשעורך הדין של הצד שכנגד שואל אתכם שאלה חשוב כמובן לשמור איתו על קשר עין ולוודא שאתם שמעתם היטב את השאלה.

לאחר שעורך הדין סיים לשאול אתכם את השאלה אל תמהרו להשיב כי חשוב לוודא שחשבתם קודם על התשובה וייתכן שעורך הדין שלכם ירצה להתנגד לשאלה. אם ההתנגדות תתקבל על ידי השופט אין צורך לענות על השאלה (ולכן אין צורך למהר לענות עליה).

לאחר ששמעתם את השאלה ולאחר שווידאתם שעורך הדין שלכם לא התנגד לשאלה הפנו את מבטכם לשופט עצמו. תמיד חשוב לשמור עם השופט על קשר עין ולוודא שהשופט שומע אתכם היטב, ותמיד כדאי לנסות ולהתרשם משפת הגוף של השופט. במקרים מסוימים תראו את השופט זז בכסא בחוסר נחת או מבצע תנועות עם הידיים או הבעת הפנים שלו מעידה על אי נוחות. זהו עשוי להיות רמז לכך שייתכן שהשופט לא מתרשם מהתשובה באופן חיובי.

חקירה נגדית נועדה לבלבל אתכם – הקפידו לענות נכון, קצר ולעניין

מטרתה של חקירה נגדית במשפט אזרחי היא לקבל מהנחקר נתונים או הודאה בטענות של הצד שכנגד. לצורך כך החקירה הנגדית יכולה להתמקד בשאלות "כן/לא" או בשאלות פתוחות ("ספר לי מה קרה בתאריך…."). ככל שהנחקר יאריך בתשובתו קיים סיכוי גבוה יותר שהוא יטעה או שהוא יספק פרט מידע שלא בהכרח יסייע לטענותיו.

ככל שיש לכם אפשרות לענות ב"כן/לא" עדיף לענות כך, אך זה ברור שלא על כל שאלה בעת חקירה נגדית אפשר לענות ב"כן/לא" ולכן חשוב לענות נכון ככל הניתן, קצר ולעניין, על מנת לא לספק לצד שכנגד נתונים נוספים שיכולים לסייע לו.

שימוש נכון בתצהיר או במסמך אחר בעת חקירה נגדית

טעות נפוצה של נחקרים היא שהם מאמינים לכל מה שנאמר להם בעת חקירה נגדית. לדוגמה; עורך הדין שחוקר אתכם יכול להגיד לכם שבדוא"ל ששלחתם בתאריך כזה וכזה כתבתם שאתם מודים בעובדה מסוימת. נחקרים רבים בזמן החקירה הנגדית כלל לא טורחים לבקש מעורך הדין שיראה להם את אותו מסמך. לדרישה זו ישנה חשיבות רבה משום שייתכן שעורך הדין מטעה את הנחקר ואפילו את בית המשפט. יתכן שדוא"ל כזה לא קיים ולכן חשוב לדרוש ולעיין במסמך שהזכירו בפניכם.

עניין זה נכון גם ביחס לתצהיר שלכם. יתכן שעורך הדין יגיד לכם שבסעיף כזה וכזה כתבתם שאתם מודים בטענות הצד שכנגד. תמיד חשוב לבקש מעורך הדין שחוקר אתכם (ואתם רשאים לעשות זאת), לאיזה סעיף הוא מתכוון, ולאחר שעורך הדין יגיד לכם באיזה סעיף מדובר, חשוב לקרוא את אותו הסעיף, ולפחות את הסעיף הקודם ואת הסעיף הבא, כדי להבין את הקשר הדברים.

רק לאחר שקראתם בעת החקירה הנגדית את המסמך או הסעיפים שהפנו אתכם אליהם, אתם תהיו מוכנים יותר לענות על השאלה.

יש הבדל בין לא זוכר לבין לא רוצה לענות

כפי שכבר כתבתי, החקירה הנגדית איננה מבחן זיכרון. זה ברור מאליו שישנן סוגיות (בדרך כלל שאינן עיקר המחלוקת בין הצדדים) שהנחקר לא זוכר. אם שואלים אתכם שאלה שאתם לא זוכרים את הנתון העובדתי הרלוונטי לגביה זה בסדר, ברוב המקרים, לענות אני לא זוכר.

כמובן שאם תגידו "אני לא זוכר" על כל השאלות או על שאלה שמתייחסת לעיקר המחלוקת הדבר יראה מוזר ולא אמין.

עניין נוסף שצריכים לקחת בחשבון בעת החקירה הנגדית הוא התחמקות העד ממתן מענה על שאלה. לדוגמה העד נשאל על עסקה ספציפית ועונה על עסקה אחרת לחלוטין. התחמקות של נחקר ממתן מענה על שאלה ברורה עשויה להעיד על חולשה בטענותיו, על היותו עד לא אמין, ובאופן כללי תפגע בו.

אל תשנו גרסה עובדתית בעת חקירה נגדית

הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות בעת חקירה נגדית הוא שתתחילו לשנות גרסאות. בשאלה אחת תענו X ובשאלה אחרת, על אותו עניין בדיוק, תענו Y, ובתצהיר שלכם באותו עניין בדיוק כתוב Z.

הקפידו להיות עקביים מאוד בתשובות שלכם, כך שיתאימו למה שכתוב בתצהיר שלכם. אם ישנה טעות בתצהיר שלכם אתם יכולים בתחילת הדיון לומר שלפני הדיון גיליתם טעות בתצהיר ושאתם מבקשים לתקן את המידע למידע הנכון.

חשוב לזכור שבעת חקירה נגדית אתם חייבים לענות על שאלות

בעת חקירה נגדית תפקידו אל הנחקר הוא לענות על השאלות המוצגות לו על ידי עורך הדין של הצד שכנגד. הנחקר לא אמור להתווכח או להתחכם אלא לענות כמיטב יכולתו וידיעתו על השאלות. אם לדעתו של עורך הדין שמייצג אתכם השאלות אינן רלוונטיות הוא זה שיתנגד במקומכם.

אם הנחקר מתלהם, מתחכם ולא משתף פעולה בסופו של דבר הדבר ילקח בחשבון בעת מתן ההחלטה, וזה בהחלט עשוי לפגוע בסיכויו של הנחקר להצליח בתביעה.

עורך דין אדי בליטשטיין
צריכים ליווי משפטי במסגרת חקירה נגדית? צרו קשר עם עורך דין אדי בליטשטיין

שפת הגוף של הנחקר בעת חקירה נגדית

שפת הגוף של הנחקר בעת חקירה נגדית איננה עניין שנלקח בהכרח בחשבון על ידי השופט, אך הדבר עשוי לסייע לעורך הדין שחוקר אתכם להבין האם הוא "בכיוון הנכון". חשוב להשתדל לענות על השאלות בצורה רגועה, בלי תנועות ידיים מיותרות, מבלי להסיט את מבטכם כל הזמן לכיוון עורך הדין שלכם (הדבר עשוי להעיד שאתם מחפשים את התשובה אצל עורך הדין ולא יודעים מה לענות).

יש נחקרים שמתחילים לרעוד או להזיע בצורה בולטת כשהם לא בטוחים בתשובות שלהם. כל אלה עשויים להיות בגדר רמז לחוקר שהוא "בכיוון הנכון".

באיזה לבוש להגיע לחקירה נגדית?

אין תשובה חד משמעית כי זה תלוי במקרה. לדוגמה; במקרה שבו רוצים להוכיח שלאדם כלשהו אין כסף, לא כדאי שאותו אדם יגיע לחקירתו הנגדית לבוש בחליפה יוקרתית.

מצד שני, ברור שעל הנחקר לא להגיע לחקירה נגדית עם כפכפים ומכנסיים קצרים.

בדרך כלל מכנסיים ארוכים, חולצה מכופתרת "רגילה", ונעליים סגורות, יתאימו למרבית המקרים.

שאלות נפוצות בעניין חקירה נגדית במשפט אזרחי

  • מה ההבדל בין חקירה נגדית לחקירה ראשית?

    חקירה נגדית מבוצעת על ידי עורך הדין של בעל הדין שכנגד. חקירה ראשית מבוצעת על ידי עורך דין שמייצג אתכם.

    אם דיון ההוכחות מתחיל על ידי חקירה נגדית סימן שבמסגרת הליך זה הוגש תצהיר עדות ראשית מטעמו של בעל הדין שכנגד. אם ההליך מתחיל באמצעות חקירה ראשית, סימן שלא הוגשו תצהירי עדות ראשית (לרוב, בתיקים שאינם מורכבים השופטים נוטים לוותר על הגשת תצהירי עדות ראשית ומאפשרים לבצע חקירה ראשית).

    חקירה ראשית מבוצעת על ידי שאלות פתוחות. חקירה נגדית יכולה להתבצע גם באמצעות שאלות סגורות.

  • כמה זמן יכולה להמשך חקירה נגדית?

    משך זמן החקירה תלוי מאוד במורכבות התיק. ישנם תיקים בהם החקירה תמשך שעות וישנם תיקים בהם החקירה תמשך לא יותר מחצי שעה (ולעיתים אף פחות מכך).
    בסופו של דבר הכל תלוי בסבלנות של השופט שדן בתיק, ובהנחיות שהוא נתן לפני דיון ההוכחות.

  • שכחתי לחקור עד בסוגיה מסוימת. האם אפשר להשלים חקירה נגדית?

    השלמת חקירה תנתן במקרים קיצוניים וחריגים מאוד. עליכם להגיע מוכנים לדיון ההוכחות, להכין את כל השאלות הרצויות מבעוד מועד, ולשאול אותן בפועל במהלך הדיון. אל תבנו על כך שיתנו לכם לחקור אותו עד פעמיים (בטח שלא אם אתם שכחתם לשאול שאלות שרציתם).

  • למה אפשר להתנגד במסגרת חקירה נגדית?

    כדאי מאוד להכיר טענות כגון הרחבת חזית, עדות מפי השמועה, עדות סברה, עדות שבמומחיות. טענות אלה ניתן להזכיר כאשר העד מתחיל לספר גרסה חדשה/שונה שלא נטענה בעבר, כאשר העד מסתמך על מידע שהגיע אליו מאנשים אחרים, כאשר העד מניח הנחות, כאשר עד שאינו מומחה בתחום ספציפי מתחיל להעיד על דברים המצריכים מומחיות.

.

רוצים לקבל בחינם עדכונים בנושא זה? סיכום פסקי דין? מדריכים משפטיים? הזינו כתובת מייל תקינה

פניה לעו"ד אדי בליטשטיין

עורך דין אדי בליטשטיין מטפל בתביעות מעל 100 אלף ש"ח בלבד

עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין אדי בליטשטיין
משרדנו עוסק בייצוג תובעים ונתבעים במסגרת תביעות מורכבות בסכומים העולים על 100 אלף ש"ח בלבד. למשרדנו מעל 12 שנות ניסיון והצלחות מוכחות בייצוג תובעים ונתבעים בבתי המשפט. המלצות רבות מלקוחות קודמים ופרסומים בתקשורת על התיקים שאנו מנהלים תוכלו לקרוא בתחתית העמוד. עורך דין אדי בליטשטיין דובר את השפות עברית, אנגלית ורוסית.
0 +
מעל 12 שנות ניסיון והצלחות מוכחות
0 +
מעל 750 לקוחות מרוצים
% 0
מאה אחוז יחס אישי לכל לקוח
המלצות מלקוחות קודמים
כותבים עלינו בתקשורת
וידאו משפטי
מידע רלוונטי נוסף

משרדנו מטפל בתביעות מעל 100 אלף ש"ח בלבד. ליצירת קשר עם לעורך דין אדי בליטשטיין חייגו 03-6427876

לפני שאתם עוזבים...

רוצים לדעת כיצד לנסח נכון כתב תביעה? הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו ונעביר אתכם למדריך מקיף ללא תשלום

אנחנו לא שולחים פרסומות וניתן לבצע הסרה בכל שלב