עורך דין אדי בליטשטיין

מכירת רכב אחרי תאונה מבלי לגלות לקונה – מה הקונה צריך לעשות?

מכירת רכב אחרי תאונה מבלי לגלות את הפרטים המלאים לקונה הפכה להיות ממש "מכת מדינה". מדובר בדרך כלל בהתנהלות אופיינית לסוחרי רכבים (אך לא רק) אשר קונים בזול רכבים שעברו תאונות, מתקנים אותם במוסכים "חאפרים" בהשקעה כספית נמוכה, גורמים להם להראות כחדשים מבחינה חיצונית, אך בפועל מדובר ברכבים פגומים ומסוכנים לשימוש. בעת מכירת רכב אחרי תאונה אותם מוכרים גורפים לכיסם רווחי עתק, שמגיעים לעיתים לעשרות אלפי שקלים מכל עסקה.

עורך דין אדי בליטשטיין מייצג מזה למעלה מעשור תובעים ונתבעים בתביעות בתחום הרכב. צריכים ליווי משפטי מקצועי? צרו קשר עם משרדנו.

בתי המשפט מודעים לכך שעל כבישי ארצנו נוסעים הרבה רכבים אחרי תאונות, שחלקם מסוכנים לשימוש, ובעניין זה בית המשפט העליון פסק בעבר כך (רע"א 7839/14 רבקה אהרון נ' שירביט חברה לביטוח בע"מ ואח'):

אמנם, "אין להשלים עם מצב ששרידי רכב שלא הוגדר כרכב לפירוק יתגלגלו לשוק ללא כל משגיח", ועם המציאות בה "…מתגלגלים בכבישינו אלפי כלי רכב שאיש לא בדק את בטיחותם" (ראו דברי השופטת ח' פלינר בת"א (שלום ת"א) 30610/04 קינק נ'AIG  חברה לביטוח בע"מ, [פורסם בנבו] פסקאות 37, 28 (2011); ראו גם פסק דינו של השופט (כתארו אז) ד"ר ק' ורדי בת"א (שלום ת"א) 24447/00 בזם נ' איילון חברה לביטוח בע"מ [פורסם בנבו] (1.3.2005)). ראוי לפרש את המצב הנורמטיבי כדי להעמיד "מניעה הרמטית" ככל האפשר של היתכנות נסיעה על הכביש לרכב שניזוק קשה, בחינת "נפילה בין הכסאות": רכב שאסור לו בטיחותית להיות על הכביש, יש להבטיח שלא יעלה לכביש. מטבע האנוש, "פרצה קוראת לגנב", וככל שהפרצות ייסגרו כן תושג התכלית הבטיחותית.

עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין לענייני רכב אדי בליטשטיין מסביר על מכירת רכב אחרי תאונה

בהקשר זה כדאי מאוד להכיר גם את תקנה 309(א) לתקנות התעבורה אשר קובעת, בין היתר, כך:

309. (א)  בעליו של רכב, קצין בטיחות או מי שהשליטה על הרכב בידו, לא ישתמש ברכב ולא ירשה לאחר להשתמש בו, אם נגרם בו נזק למערכת ההיגוי, לבלמים, לשלדה, לקורת האורך, לקורת הרוחב, לחלקי המרכב שמעבר לקו ציר הגלגלים הקדמיים והאחוריים, למסגרת גג המרכב, לרצפת המרכב בתא הנוסעים או למערכת המתלים הקדמיים והאחוריים או נזק שגרם לפתיחת כריות אוויר, אלא לאחר שהרכב תוקן במפעל וניתנה עליו תעודת בדיקה בידי מנהל מקצועי של מפעל בודק הערוכה לפי טופס 1 שבתוספת השלוש עשרה (להלן – תעודת בדיקה).

עושים שימוש רב בתקנה זו לאחר מכירת רכב אחרי תאונה, וככל שלא מצליחים להגיע עם המוכר להסכמה על החזרת הרכב וקבלת הכספים חזרה. במקרים אלה ניתן להגיש ללא קושי תביעה על מכירת רכב לא תקין.

מכירת רכב אחרי תאונה
מכירת רכב אחרי תאונה

מכירת רכב אחרי תאונה על ידי סוחר רכבים

מכירת רכב אחרי תאונה על ידי סוחר רכבים זהו המצב הנפוץ ביותר. משרדי מקבל אינספור פניות בסוגיה זו ואנחנו מייצגים רוכשי רכבים נגד סוחרי רכב נוכלים שונים ברחבי הארץ. ברובם של המקרים מתברר שסוחר הרכבים אינו פועל כמתחייב בהוראות חוק מכירת רכב משומש (זכאות למידע וגילוי נאות), תשס"ח – 2018 (רבים מתייחסים אליו גם בתור חוק גילוי נאות), ואינו מגלה או מחתים את הלקוח על טופס גילוי נאות.

במקרים אלה בהחלט ניתן לדרוש ביטול עסקה לרכישת רכב יד שניה. בכל המקרים סוחרי הרכבים מסרבים לדרישת ביטול העסקה ואין מנוס אלא להגיש תביעה נגד סוחר הרכבים. אם לפני הגשת התביעה הם מתנהגים בשחצנות ויהירות מול הרוכש התמים עליו הם עבדו, הרי שבבית המשפט הם לרוב מתפתלים ומזיעים מול השופט/ת ומנסים לשכנע עד כמה הם מסכנים (במיוחד עכשיו בתקופת הקורונה).

בשורה התחתונה, מכירת רכב אחרי תאונה על ידי סוחר רכבים מניבה לו הרבה כסף וכל סוחר רכבים מוכן לפעול בשיטת מצליח משום שלא כל אדם שרכש רכב אחרי תאונה ימהר לפנות לבית המשפט, וחלק מהרוכשים לא יפנו כלל. בכל אותם מקרים סוחר הרכבים ירוויח לא מעט כסף.

מי שנפגע מסוחר רכבים אשר מכר לו רכב אחרי תאונה חייב לעמוד על זכויותיו ולכל הפחות צריך לפנות למשרדנו לקבלת ייעוץ ראשוני בעניין זה על מנת להבין מהם סיכויי ההצלחה שלו בבית המשפט. כנקודת מוצא אפשר לומר שסוחר רכבים שלא החתים את הרוכש על טופס גילוי נאות, וברכב יש פגמים שלא גולו, נוטל על עצמו סיכון רב. ברובם של המקרים מחדל זה עשוי להוביל להחלטה שיפוטית המורה על ביטול עסקה.

מכירת רכב אחרי תאונה על ידי אדם פרטי

מכירת רכב אחרי תאונה על ידי אדם פרטי לא משנה את העובדה שעל המוכר לגלות לקונה על קיומה של תאונה. אמנם מוכר פרטי אינו חייב להחתים את הרוכש על טופס גילוי נאות, אך זה לא משנה את העובדה שהסתרת קיומה של תאונה עשוי בהחלט להוביל לקביעה שיפוטית בדבר ביטול עסקה, משום שהסתרת הנתונים הינה פעולה בחוסר תום לב וגורמת להטעיה.

ביצוע בדיקה במכון רכבים לפני רכישת רכב יד שניה

לא משנה אם אתם רוכשים רכב מאתם פרטי או סוחר רכבים מומלץ מאוד לקחת את הרכב לבדיקה במכון לבדיקת רכבים, וזאת עוד לפני שאתם חותמים על זיכרון דברים או הסכם כלשהו, והכל במטרה להימנע מרכישת רכב אחרי תאונה (ובמיוחד כאשר זהו רכב עם פגיעה בשלדה). רק לאחר קבלת ממצאי הבדיקה, והתייעצות עם איש מקצוע בתחום הרכב, תחליטו אם אתם רוצים לרכוש את הרכב.

קחו שני דברים בחשבון:

  1. גם אם תקחו את הרכב לבדיקה אין זה אומר שמכון הבדיקה יגלה את כל הפגמים. כל מכון בדיקה כותב בטופס הבדיקה אילו בדיקות הוא לא ביצע, ובכך מכון הבדיקה מסיר מעצמו אחריות. אין זה אומר שבכל מקרה לא ניתן יהיה להגיש תביעה נגד מכון לבדיקת רכבים עקב רשלנות.
  2. רוב רוכשי הרכבים אינם מומחים בתחום הרכב. תמיד כדאי להתייעץ עם מומחה מתחום הרכב עליו אתם סומכים על מנת שיסביר לכם את ממצאי הבדיקה. גם פגמים "קלים" עשויים להיות משמעותיים או לעלות הרבה כסף לצורך תיקונם.

טיפ חשוב נוסף: לעולם אל תתנו למוכר לבחור את מכון בדיקת הרכבים. מכירת רכב אחרי תאונה הרבה יותר פשוטה כאשר קיימת קנוניה בין מוכר הרכב למי שלכאורה בודק את הרכב במכון בדיקת הרכבים (תתפלאו, אבל גם זה קורה לפעמים).

עורך דין אדי בליטשטיין
צריכים ליווי משפטי בעניין מכירת רכב אחרי תאונה? צרו קשר עם עורך דין אדי בליטשטיין

מה לעשת לאחר רכישת רכב אחרי תאונה וגילוי התאונה לאחר העברת הבעלות

מכירת רכב אחרי תאונה אינה משנה את העובדה שכעת הרוכש הוא הבעלים של הרכב ועליו לדאוג לכך שהרכב יהיה תקין ובטיחותי. אחרי העברת הבעלות ברור שאתם לא יכולים להחזיר את הרכב למוכר, בטח שללא הסכמתו או ללא קבלת החלטה שיפוטית בנושא זה.

במקרים אלה שבהם מגלים שהרכב שנרכש עבר תאונה (או קיים בו פגם מהותי אחר), עליה המוכר לא הצהיר לפני ביצוע העסקה, מומלץ לפנות כך:

  1. לשלוח באופן מיידי הודעה בכתב על ביטול עסקה ודרישה להחזרת הרכב וקבלת הכספים חזרה (לרוב המוכר יתעלם מכך).
  2. ככל הניתן, להפסיק באופן מיידי לעשות שימוש ברכב. יש לכך משמעות משום שאם תמשיכו לעשות שימוש ברכב ותגישו תביעה, בית המשפט עשוי להפחית את הפיצוי או ההחזר המגיע לכם לאור ירידת הערך של הרכב ולאור העובדה שעשיתם בו שימוש לאורך ניהול התביעה.
  3. להגיש תביעה כמה שיותר מהר. כפי שכבר ציינתי, לפני הגשת תביעה סוחרי הרכבים מתנהגים בביטחון יתר, שחצנות ויהירות. לאחר הגשת התביעה הדברים נראים אחרת לחלוטין. אל תתנו לסוחר הרכבים או המוכר הפרטי "למרוח" אתכם בתיקונים על חשבונו במוסך מטעמו. במצבים אלה לסוחר הרכבים ישנו אינטרס לתקן את הרכב בעלות הזולה ביותר, והכל במטרה לשכנע אתכם שלאחר התיקון הכל תקין (וזה לא כך).

שאלות נפוצות בעניין מכירת רכב אחרי תאונה מבלי לגלות לרוכש את מלוא הפרטים

  • רכשתי רכב אחרי תאונה ולא גילו לי על כך. האם אני יכול לבטל עסקה?

    מכירת רכב אחרי תאונה מבלי לגלות על כך לרוכש היא הפרה של חובת הגילוי וישנו סיכוי גבוה שבית המשפט יורה על ביטול עסקה, ובנוסף יטיל על מוכר הרכב חובה לפצות את הרוכש בפיצוי כספי.

  • מהו שכר הטרחה הנדרש לצורך הגשת תביעה לביטול עסקת רכב יד שניה שעבר תאונה?

    אין מחירון אחיד. כל מקרה נבחן לגופו של עניין אך מדובר *לפחות* בשכר טרחה בגובה עשרת אלפים ש"ח בתוספת מע"מ.

  • רכשתי רכב אחרי תאונה ונדרשתי לשלם הרבה כסף על התיקונים. האם אקבל את הכספים האלה חזרה לאחר תביעה?

    תלוי מה בדיוק תוקן וכמה בדיוק שולם. בית המשפט עשוי להחזיר את כל הכספים, חלק מהכספים ובמקרים מסוימים לא להחזיר שום דבר.

  • הרכב שרכשתי לא עבר תאונה אבל יש בו פגמים נסתרים אחרים. האם אני עדיין יכול לדרוש ביטול עסקה?

    כן. מאמר זה עוסק אמנם בסוגיית מכירת רכב אחרי תאונה אך האמור בו נכון גם ביחס לפגמים אחרים. ככל שהפגם חמור יותר כך הסיכוי לביטול עסקה עולה.

צריכים ליווי משפטי בעניין מכירת רכב אחרי תאונה? צרו קשר עם עורך דין לענייני רכב אדי בליטשטיין.

דירוג הגולשים:

5 / 5. 37

No votes so far! Be the first to rate this post.

אנחנו שמחים לדעת שהמאמר סייע לך.

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

מכירת רכב אחרי תאונה
מכירת רכב אחרי תאונה
חזרה לחלק ספציפי במאמר
שיתוף בפייסבוק
שיתוף ב-X
שיתוף בלינקדין
שליחה בוואטסאפ
שליחה בטלגרם
שליחה בדוא"ל
מדוע כדאי לשכור את שירותינו?
מעל 13 שנות ניסיון והצלחות מוכחות
0 +
מעל 750 לקוחות מרוצים
0 +
מאה אחוז יחס אישי לכל לקוח
% 0
תמונה של עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין אדי בליטשטיין

משרדנו עוסק בייצוג תובעים ונתבעים במסגרת תביעות ייצוגיות ותביעות אזרחיות - כספיות מורכבות.

למשרדנו מעל 13 שנות ניסיון והצלחות מוכחות בבתי המשפט.

המלצות רבות מלקוחות קודמים ופרסומים בתקשורת על התיקים שאנו מנהלים תוכלו לקרוא בתחתית העמוד.

עורך דין אדי בליטשטיין דובר את השפות עברית, אנגלית ורוסית.

חיוג לעו"ד אדי בליטשטיין 03-6427876
המלצות מלקוחות קודמים
כותבים עלינו בתקשורת

מידע משפטי בווידאו

מידע משפטי במגוון נושאים
17 קטעי וידאו
מאמרים באותה קטגוריה

לפני שאתם עוזבים...

רוצים לדעת כיצד לנסח נכון כתב תביעה? הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו ונעביר אתכם למדריך מקיף ללא תשלום

אנחנו לא שולחים פרסומות וניתן לבצע הסרה בכל שלב