האם ביטול עסקה לרכישת רכב משומש אפשרית?
ביטול עסקה לרכישת רכב משומש (יד שניה) זאת משימה לא פשוטה – אך אפשרית בסיועו של עורך דין המנוסה בסוגיות אלה! לרוב, לצורך ביטול עסקת רכישת רכב תאלצו להגיש תביעה לבית המשפט, משום שמוכר הרכב (אדם פרטי או חברה) לא ימהר להחזיר לכם את הכסף מרצונו הטוב. בבית המשפט תאלצו לפרט ולהוכיח שהמוכר הסתיר מכם פרט מהותי בעניין הרכב, ואילו הייתם יודעים פרט חשוב זה לא הייתם רוכשים את הרכב מלכתחילה. קחו בחשבון שגם ביטול קניית רכב לאחר העברת בעלות אפשרית.
משרדנו מייצג מזה למעלה מעשור תובעים נגד סוחרי רכבים חדשים ומשומשים, ויבואני הרכב הגדולים בישראל. לאור ההצלחות הרבות בבתי המשפט משרדנו צבר ניסיון ייחודי ורב בתביעות אלה ואנו יודעים אילו טענות לטעון על מנת להגדיל את סיכויי ההצלחה שלכם בבית המשפט, במיוחד אם דרישתכם העיקרית היא ביטול עסקת רכב משומש.
דוגמה לפסק דין בתביעה לצורך ביטול עסקה לרכב משומש בו זכינו, תוכלו למצוא בתחתית מאמר זה. באתר שלנו תוכלו למצוא מאמרים רבים נוספים בתחום תביעות רכב שעשויים לסייע לכם.
בכל מקרה של הטעיה במכירת רכב ניתן ליצור איתנו קשר בטלפון 03-6427876 או באמצעות שליחת הודעה דרך האתר, על מנת לתאם פגישה כדי לבחון את סיכויי ההצלחה במקרה הרלוונטי אליכם.
ביטול עסקה לרכישת רכב משומש – מידע כללי
ביטול עסקה לרכישת רכב משומש (יד שניה) ממגרש עשויה להיות משימה מורכבת במיוחד אם לא מכירים את הוראות חוק מכירת רכש משומש (זכאות למידע וגילוי נאות), תשס"ח – 2008. במקרים אלה כדאי תמיד להתייעץ עם עורך דין לענייני רכב לצורך בירור מצבכם המשפטי ומהן הזכויות שלכם.
חוק מכירת רכב משומש הוא חוק קצר ביותר המחייב את המוכר (בעל המגרש או סוחר רכבים) לפרט בפני הקונה ולהעביר לידיו טופס גילוי נאות המפרט פרטים רלוונטיים לרכב שנמכר/נרכש (לדוגמה, אך לא רק, אם הרכב עבר תאונות). במקרים מסוימים די באי מסירת טופס זה לרוכש כדי שניתן יהיה לדרוש ביטול עסקה לרכישת רכב משומש (יד שניה). שימו לב – מוכר פרטי אינו מחויב למסור לכם טופס גילוי נאות.
ניתן לדרוש ביטול עסקה לרכישת רכב משומש אם לא התקיימו כל התנאים על פי חוק מכירת רכש משומש. במידת הצורך ניתן להגיש תביעה נגד סוחר רכבים משומשים או חדשים בסיועו של עורך דין העוסק בתביעות נגד סוחרי רכבים.
עמדת בית המשפט המחוזי בעניין ביטול עסקה לרכישת רכב משומש ממגרש
מקרה מעניין בסוגיית ביטול עסקה לרכישת רכב משומש ממגרש סוחרי רכב הגיע לפתחו של בית המשפט המחוזי. בית המשפט השלום דחה תביעה של רוכש רכב ממגרש ולא אישר לבטל את העסקה. התובע לא התייאש והגיש ערעור לבית המשפט המחוזי, ושם זכה לסעד המבוקש (ע"א 62888-11-15 שמואל אמיתי נ' דוד לובינסקי בע"מ).
בית המשפט המחוזי קבע מפורשות כי יש להורות על ביטול עסקה לרכישת רכב משומש ממגרש כאשר המוכר לא הקפיד על קיומן של כל הוראות חוק מכירת רכב משומש. כלומר תביעה על מכירת רכב לא תקין הייתה מוצדקת. בין היתר נקבע כך:
בחלקו התחתון של המסמך המופנה למשיבה וכולל את הצהרת המערער לפיה קיבל את המכונית בדק אותה ואין לו כול טענות או תלונות שהן, וכי כול תנאי ההסכם קוימו נרשם בכתב יד התאריך 30.05.2011.
לא מצאתי בעיקרי הטיעון ובסיכומי ב"כ המשיבה כול התייחסות לשאלה מה המועד בו היה עליה למסור למערער את המסמכים העונים על דרישת הגילוי הנאות.
שעה שאין חולק כי מלוא תמורת הרכב שולמה על ידי המערער בתאריך 16.05.11.
המסקנה המתבקשת הינה כי זהו המועד בו היה על המשיבה למסור לו את כול המידע הרלבנטי כולל העובדה שמנוע הרכב הוחלף.
הימנעות ממסירת המידע עובר להשתכללות החוזה מהווה הפרה של חובת הגילוי בשלב הטרום חוזי ועולה כדי הפרתה של חובת תום הלב.
…
סבורה אני כי המשיבה לא עמדה בחובת הגילוי בכך שמסרה המסמכים לידי המערער ביום מסירת הרכב.
אשר על כן, החלטתי לקבל את הערעור ולקבוע כי המערער זכאי לבטל את עסקת המכר, וכן לפיצוי בגין הנזקים שנגרמו לו.
מאחר שסוגיית הפיצוי והנזק לא נבחנה, אני מחזירה את הדיון לבית משפט השלום על מנת שידון בתוצאות הכספיות של ביטול העסקה, בהתחשב בעובדה שבמועד הדיון בתיק בבית משפט קמא הרכב לא היה שמיש, ובפיצוי המערער.
בתביעה אחרת בה התקבל פסק דין באוגוסט 2024 (תאד"מ 10168-03-23) נפסק במפורש שבית המשפט רשאי להורות על ביטול עסקה של רכב יד שניה:
לסיכום, יישום ההלכות על המקרה שלפנינו מעלה שאלות משמעותיות לגבי עמידתו של הנתבע בחובת הגילוי המוגברת החלה על מוכרי רכב משומש. העובדה שהרכב הוכרז כ"אובדן להלכה" היא מידע מהותי שעשוי להיחשב כהטעיה אם לא נמסר לקונה. הפסיקה העדכנית מדגישה את אחריותו של המוכר המקצועי לברר ולגלות מידע משמעותי, גם אם לא היה מודע לו בפועל. בנסיבות כאלה, בתי המשפט נוטים לשקול את האפשרות של ביטול העסקה והשבה הדדית כפתרון אפשרי, תוך התחשבות בעקרונות של צדק והגינות. זאת, כחלק מהמגמה הפסיקתית להגן על הצרכן ולעודד שקיפות בעסקאות מכר רכב משומש, תוך הכרה בפערי הכוחות והמידע הקיימים בין מוכרים מקצועיים לקונים פרטיים. עם זאת, הכרעה סופית בעניין תלויה בבחינה מעמיקה של כלל נסיבות המקרה הספציפי.
מה עושים לאחר שמחליטים שרוצים לבטל עסקת רכישת רכב משומש?
חשוב להבין שלא ניתן לדרוש ביטול עסקה לרכישת רכב בכל מקרה (לדוגמה: לא די בכך שהתחרטתם או שפתאום גיליתם שאתם לא יכולים לעמוד בתשלומים כדי שתהיה לכם הזכות לדרוש ביטול עסקה). ביטול עסקה לרכישת רכב ניתן לדרוש בעיקר במקרים בהם התגלה פגם ברכב שהמוכר לא הצהיר ולא גילה אותו לקונה.
ככל שהפגם שהתגלה חמור יותר כך הסיכוי שבית המשפט יורה על ביטול עסקה לרכישת רכב והחזרת הרכב למוכר גבוה יותר.
לאחר גילוי הפגם יש לפנות בעל פה ובכתב (דוא"ל או פקס מספיקים – אין חובה לשלוח מכתב בדואר רשום כי הדבר גוזל לא מעט זמן). אם החלטתם לפנות למגרש או לבית העסק ממנו רכשתם את הרכב באמצעות טלפון – הקפידו להקליט את השיחה.
תפרטו את הטענות שלכם ותעדו היטב את את תשובת בית העסק. אם אתם מקליטים את השיחה אתם לא חייבים לציין שהשיחה מוקלטות.
אם בית העסק מודה בטענות שלכם אך מסרב בכל תוקף לדרישת ביטול עסקה לרכישת רכב, לא יהיה מנוס אלא לפנות לבית המשפט על ידי הגשת תביעה.
במקרים מסוג זה מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין לענייני רכב אשר מתמחה ויודע כיצד לייצג תובעים בבית המשפט בתחום הרכב. בניגוד לדעה הרווחת לא כל עורך דין עוסק ומתמחה בלטיגציה, ובחירה בעורך דין שאינו מנוסה עשויה להקטין את סיכויי ההצלחה שלכם.
במצב בו בית העסק מסכים לבטל את העסקה אך מתנה ביטול עסקה לרכישת רכב במתן החזר חלקי של התשלום – אל תסכימו וציינו כי גם במצב זה תפנו לבית המשפט. אם יוחלט על החזר מלא תחזירו את הרכב שקיבלתם בהקדם האפשרי למגרש.
לאיזה בית משפט כדאי להגיש תביעה לביטול עסקת רכב?
על מנת לדעת לאיזה בית משפט כדאי להגיש תביעה בעניין ביטול עסקת רכב משומש צריכים להבין מהו סכום התביעה. סכום התביעה מורכב במקרים אלה משווי הרכב שקניתם (ושעתה אתם דורשים ביטול עסקה לגביו) והנזקים הנוספים שנגרמו לכם (אם נגרמו).
ככל שסכום התביעה אינו עולה על 37 אלף ש"ח (הסכום מתעדכן מעט מדי שנה) ניתן לדרוש ביטול עסקה לרכישת רכב משומש גם בבית משפט לתביעות קטנות. שימו לב שניתן להגיש את התביעה במקרה זה גם לבית משפט השלום אך ההליך בבית משפט השלום הוא לרוב ארוך יותר ויקר יותר (תצטרכו לשכור שירותיו של עורך דין ואגרת בית משפט השלום גבוהה יותר).
בית משפט לתביעות קטנות בעל מספר חסרונות בולטים. ראשית, עורכי דין לא יוכלו לייצג אתכם ולטעון טענות בצורה מקצועית בעניין ביטול עסקה לרכישת רכב משומש (עורכי דין אינם רשאים לייצג בבית משפט זה ללא קבלת היתר, שניתן לעיתים נדירות).
שנית, הזמן שמוקצב לכל דיון אינו עולה לרוב על 30 דקות. פרק זמן זה אינו מאפשר לרוב לבחון את כל טענות התובע הדורש ביטול עסקה לרכישת רכב. סוגיה זו מצריכה לרוב בירור עובדתי מעמיק שאינו מתאפשר בבית משפט לתביעות קטנות.
לעומת זאת, החיסרון הבולט ביותר בבית משפט השלום הוא העלויות אותן התובע יאלץ לשלם. תביעה לביטול עסקה לרכישת רכב איננה תביעה פשוטה. ככל שהרכב שנרכש יקר יותר כך גם הנתבע מתנגד בצורה נחרצת יותר לכך שבית המשפט יאשר את ביטול העסקה. מסיבה זו חשוב לשכור שירותיו של עורך דין המנוסה בהגשת וניהול תביעות בנושא זה. מכיוון שלא מדובר בסוגיה פשוטה שכר הטרחה עשוי להגיע לסכומים משמעותיים, וזאת במיוחד כאשר מדובר בעורך דין מקצועי, מנוסה, ובעל הצלחות בתחום זה (אתם מוזמנים לקרוא על הצלחות משרדנו, המלצות מלקוחות קודמים, ופרסומים בתקשורת על הצלחותיו של עורך דין אדי בליטשטיין, בתחתית עמוד זה).
לצד החיסרון הבולט, ישנו גם יתרון בולט, והוא הזמן הרב שיוקדש לבירור הטענות. ככל שבית המשפט יתעמק יותר בטענות התובע כך יהיה פשוט יותר להוכיח שמגיע לתובע לקבל סעד בדמות ביטול עסקה לרכישת רכב.
קשיים שעשויים לצוץ בעת ניהול תביעה לצורך ביטול עסקה לרכישת רכב
אחד הקשיים המרכזיים שעשויים לצוץ בעת ניהול תביעה לצורך ביטול עסקה לרכישת רכב הוא אם לא תצליחו להוכיח בבית המשפט שאכן קיים פגם ברכב שהוסתר מכם לפני או במעמד הרכישה. לצורך כך כדאי לעיתים לשקול להגיש חוות דעת מומחה על מנת שיובהר לשופט שדן בתיק מהם הליקויים, מה שוויים, ובכמה הם מפחיתים את שווי הרכב. חוות דעת מומחה מסוג זה עשויה לעלות מספר אלפי שקלים. כמו כן, כדאי להסתייע בעדים שהיו איתכם בשלב הרכישה על מנת שיוכלו להעיד על הפרטים שהמוכר מסר (או הסתיר) לכם.
קושי נוסף בעת ניהול תביעה לצורך ביטול עסקת רכב הוא אם אין לכם את העדים או המסמכים או הראיות הרלוונטיות. כדאי מאוד לדאוג לאסוף את כל הנתונים עוד לפני הגשת כתב תביעה. ככל שיהיו לכם יותר נתונים כך גם יהיה פשוט יותר לנסח את כתב התביעה בצורה נכונה ומדויקת יותר.
קושי נוסף בעת ניהול ההליך הוא הזמן שהתובע יאלץ להקדיש לתביעה. אמנם עורך הדין מייצג אתכם בבית המשפט, אך לרוב הדיונים תאלצו להגיע באופן אישי. אם לא תגיעו לדיונים יתכן שבית המשפט יחייב אתכם בהוצאות משפט. חשוב להבין שניהול תביעה לביטול עסקת רכב תגזול מכם זמן, ואתם צריכים להיות מוכנים לכך.
ביטול מימון לרכב – האם אפשרי?
במקרים רבים כאשר רוכשים רכב הקונה נעזר בשירותיה של חברת מימון על מנת שתסייע לו לרכוש את הרכב, באמצעות הלוואה שהקונה מקבל מחברת המימון (סכום המימון מועבר ישירות למוכר), תמורת תשלום החזר גבוה יותר (הסכום הכולל) מסכום ההלוואה.
חברת המימון לרוב לא קשורה לסוחר הרכבים או סוכנות הרכבים אשר מוכרת את הרכב, ומדובר בחברה נפרדת לחלוטין. עולה השאלה האם ביטול מימון לרכב אפשרי אם ישנה מחלוקת בין הרוכש למוכר בעניין הרכב, והרוכש מעוניין בביטול עסקת רכב?
במקרים של מחלוקת בין הקונה לסוחר הרכבים ביטול מימון לרכב יהיה אפשרי רק אם סוחר הרכבים יודיע לחברת המימון על ביטול העסקה, והסוחר הוא זה שיחזיר לחברת המימון את הכספים שהוא קיבל ממנה. אפשר לומר שלמעשה מדובר כאן על ביטול עסקת מימון לרכב בין סוחר הרכבים לחברת המימון.
גם אם תגישו תביעה כנגד סוחר הרכבים וגם אם תזכו בה, אין זה אומר שהתשלום לחברת המימון מתבטל אוטומטית, אלא תצטרכו להעביר כספים לחברת המימון כדי לכסות את ההלוואה והריבית שמגיעה לה.
לעומת זאת, אם תגישו תביעה נגד סוחר הרכבים וחברת המימון, ובית המשפט יורה על ביטול העסקה מול סוחר הרכבים וגם על ביטול עסקת מימון לרכב, תושג תוצאת ביטול מימון לרכב.
לסיכום – ביטול עסקה לרכישת רכב יש לבחון לגופו של עניין
כל מקרה של ביטול עסקה לרכישת רכב משומש ממגרש יש לבחון לגופו, אך נקודת התחלה היא בבדיקת הוראות חוק מכירת רכש משומש (זכאות למידע וגילוי נאות), תשס"ח – 2008.
כמו כן, חשוב לבחון על אילו מסמכים חתמתם במעמד ביצוע העסקה, ואיזה מידע נמסר לכם על הרכב. כדאי מאוד לאתר ולשמור גם את המודעה שפורסמה באינטרנט כי יתכן שדווקא בה תגלו פרטים שיקלו עליכם לקבל סעד של ביטול עסקה לרכישת רכב משומש.
רוצים לדעת אם אתם זכאים לדרוש ביטול עסקה לרכישת רכב חדש או משומש? שלחו לנו הודעה עם תיאור מפורט של העסקה (רכב חדש או לא, איזה מסמכים קיבלתם, כמה זמן עבר ממועד ביצוע העסקה, האם יש תקלה ברכב, וכל פרט אחר שעשוי להיות רלוונטי). לאחר בחינת המקרה עורך דין אדי בליטשטיין יחזור אליכם עם מענה.
שאלות נפוצות בעניין ביטול עסקה לרכישת רכב
-
האם ניתן לבטל עסקה לרכישת רכב משומש או חדש גם אם הרכב נרשם כבר על שמי?
כן, אך כל מקרה יש לבחון לגופו.
ברוב המוחלט של המקרים יהיה צורך להגיש תביעה לבית המשפט. -
ישנם פגמים ברכב שרכשתי. האם אני יכול לדרוש ביטול עסקה לרכישת רכב?
יש לבחון האם הפגמים גולו לרוכש טרם ביצוע העסקה. אם מדובר בפגמים שהמוכר ידע עליהם אך לא גילה אותם לקונה, יש סיכוי טוב שבית המשפט יורה על ביטול העסקה, פיצוי כספי או שילוב של שני הסעדים ביחד.
-
כמה עולה להגיש תביעה על מנת לבטל עסקת רכב?
אין מחירון אחיד בסוגיות אלה וכל מקרה נבחן לגופו.
הדבר היחיד שהוא קבוע במקרים אלה הוא גובה האגרה שיש לשלם לבית המשפט. גובה האגרה הוא 2.5% מסכום התביעה. מתוך סכום זה יש לשלם 1.25% מיד עם הגשת התביעה. -
האם אני יכול לדרוש ביטול עסקה לרכישת רכב אם הרכב נבדק במכון ולא התגלתה תאונה?
יתכן שמדובר באחד מאותם מקרים בהם המוכר ועובד במכון הבדיקה פעלו במשותף על מנת לרמות את הרוכש. במקרים אלה יהיה צורך להגיש תביעה גם נגד המוכר וגם נגד מכון הבדיקה (שלכל הפחות התרשל). אחד הסעדים שיש לתבוע הוא ביטול עסקה.
-
חתמתי על חוזה בעת רכישת הרכב. האם זה אומר שאני לא יכול לבטל עסקה?
לסוגיית החתימה על חוזה אין בהכרח רלוונטיות לשאלה האם ניתן לדרוש ביטול עסקה. יתרה מזאת, בעסקאות לרכישת רכבים משומשים (יד שניה) מסוחרי רכבים או ממגרשים יש חובה לחתום על מסמך נוסף – טופס גילוי נאות. אם סוחר הרכבים לא החתים את הרוכש על המסמך עשויה להיות עילה טובה לדרוש ביטול עסקה.