על הצרכן לקבל החזר כספי או זיכוי כספי במקרים של ביטול עסקה או חיוב שגוי מכוח חוק הגנת הצרכן, תשמ"א – 1981, וכן תקנות הגנת הצרכן (ביטול עסקה), תשע"א – 2010. בניגוד לדעה הרווחת אין חוק שנקרא חוק החזר כספי.
החזר כספי בעת חיוג שגוי
סעיף 13ד1 לחוק הגנת הצרכן קובע באילו מקרים על בית עסק לבצע החזר כספי לצרכן בעת חיוב שגוי. המקרים הרלוונטיים לסעיף זה הם אותם מקרים בהם לקוח נתן הרשאה לבית עסק לחייב את חשבונו (בהוראת קבע או כרטיס אשראי) חודש בחודשו.
כלומר, סעיף זה מתייחס לחיובים מתמשכים ולא חד פעמיים. דוגמה לחיובים אלה הם חשבונות סלולר, אינטרנט, מנוי לעיתון וכו'.
ממועד פנייתו של הצרכן בדרישה לקבלת החזר עקב חיוב שגוי, רשאי בית העסק לבדוק את טענות הצרכן תוך עשרה ימי עסקים.

אם מצא בית העסק את פנייתו של הצרכן כמוצדקת, עליו לבצע החזר תוך 4 ימי עסקים נוספים. על בית העסק להחזיר לצרכן את הסכום שגבה ממנו ביתר, בתוספת ריבית והצמדה, וכן, בתוספת פיצוי בסך 16 שקלים.
לתיאום פגישת ייעוץ עם עורך דין אדי בליטשטיין חייגו עכשיו 03-6427876 או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
בתי עסק לא תמיד מקפידים על קיום הוראת חוק זו ולעיתים משיבים רק את סכום החיוב השגוי (ללא ריבית והצמדה והפיצוי הנוסף בסך 16 שקלים). במקרים אלה בית העסק חושף את עצמו להגשת תביעה ייצוגית.
ככל שמדובר בסכום הנמוך מ-50 שקלים, בית העסק רשאי לזכות את הצרכן בחשבונית החיוב הקרובה, במקום להשיב את הכסף באופן מיידי.
בכל מקרה, על בית העסק לשלוח לצרכן מסמך בכתב המפרט את ממצאי הבירור ביחס לחיוב השגוי, תוך 21 ימי עסקים מיום פנייתו.
החזר כספי בעת ביטול עסקה
תקנות הגנת הצרכן קובעות רשימה ארוכה של מוצרים ושירותים בהם ניתן לבטל עסקה.
בניגוד לדעה הרווחת, לא בכל מקרה ניתן לבטל עסקה תוך 14 ימים, ולכן יש לעיין בתקנות הגנת הצרכן (או חוק הגנת הצרכן, אם מדובר בעסקת רוכלות או מכר מרחוק) ולברר תוך כמה זמן ניתן לבטל עסקה ולקבל חזרה את הכסף במקרה הרלוונטי אליכם.
בעת ביטול העסקה הצרכן אינו זכאי להחזר כספי מלא. בית עסק רשאי לחייב את הצרכן בדמי ביטול עסקה, אשר נכון להיום עומדים על 5% מסכום העסקה או 100 שקלים, לפי הנמוך מביניהם.
על מנת לקבל החזר כספי על הצרכן להציג אסמכתה על ביצוע הרכישה (לדוגמה: חשבונית הקניה). ההחזר הכספי חייב להתבצע במועד ביטול העסקה או תוך שבעה ימי עסקים, לכל המאוחר.
החזר ינתן לצרכן באותו אופן שביצע את התשלום.
אם הצרכן שילם במזומן יש לבצע החזר כספי במזומן או בצ'ק מזומן; אם הצרכן שילם בצ'ק והצ'ק נפרע, יש לבצע החזר תוך 5 ימים ממועד פרעון הצ'ק.
אם התשלום בוצע בכרטיס אשראי, בית העסק יבטל את החיוב (אם הצרכן טרם חויב בפועל) או יודיע לחברת האשראי על ביטול העסקה (במידה והתשלום הועבר כבר לבית העסק) ועל חברת האשראי לזכות את הצרכן מידית.
כמו כן, באפשרותו של בית העסק להשיב לצרכן את כספו בעסקת אשראי באמצעות מזומן או צ'ק מזומן.

זיכוי בעת ביטול עסקה במקום החזר כספי
הצרכן לא תמיד זכאי לקבל החזר כספי בעת ביטול עסקה. במקרים אלה על בית העסק לתת לצרכן שובר זיכוי אשר חייב לעמוד בתנאים הבאים:
- שובר הזיכוי יודפס או יכתב באופן שימנע את מחיקת הכתוב בו.
- הסכום הנקוב בשובר יהיה הסכום ששולם בעת ביצוע העסקה.
- השובר יהיה תקף לשנתיים ממועד מסירתו.
- מימוש השובר לא יותנה בהצגת חשבונית רכישה.
- לא יהיה תוקף לתנאי המגביל את מימוש השובר.
אי קיום הוראות החוק עשויה להיות עילה טובה לתביעה ייצוגית
בית עסק אשר מפר באופן קבוע ומגמתי (בניגוד לטעות נקודתית ופרטנית) את ההוראות המוזכרות לעיל, חושף עצמו להגשת תביעה ייצוגית משום שהוא מפר את חובות החוק כלפי קבוצה גדולה של אנשים.
נפגע אשר שוקל להגיש תביעה ייצוגית בגין הפרות אלה חייב להציג מספר תיעודים גבוה ככל האפשר המראה כי בית העסק לא פעל על פי הוראות החוק. מומלץ להתייעץ עם עורך דין תביעות ייצוגיות בנושא זה.
שאלות נפוצות בעניין החזר כספי
פניתי לחברה והודעתי לה על טעות בחשבון. החברה מסרבת להחזיר לי את כספי. מה ניתן לעשות?
פנו בכתב לחברה ודרשו לקבל את כספכם. במקביל תפנו את התלונה למועצה הישראלית לצרכנות או ארגון אמון הציבור. אם לא מדובר בסכום גבוה וידוע לכם שהחברה פעלה בצורה דומה עם לקוחות אחרים ניתן לשקול הגשת הליך ייצוגי.
האם חברה שגבתה ממני כספים ביתר חייבת להחזיר לי תמיד את הכסף במזומן?
לא. לפעמים ניתן להחזיר את הכספים באמצעות זיכוי.
אני יודע שחברה עושה טעויות קבועות בחשבוניות לכלל הלקוחות. החברה מחזירה לבסוף את הכספים מבלי לפצות את הלקוחות. מה ניתן לעשות?
נראה שהמקרה עשוי להתאים להגשת בקשה לאישור תביעה ייצוגית. מלבד ההחזר הכספי של חיוב היתר החברה צריכה להחזיר סכום נוסף של 16 ש"ח.
מגיע לי החזר כספי גבוה מאוד. החברה מסרבת להחזיר. לאיזה עורך דין כדאי לפנות?
לצורך הגשת תביעה בעניין החזר כספי ניתן להסתייע בעורך דין אשר עוסק בסוגיות צרכניות או עורך דין לענייני כספים.

רוצים לחזור לחלק ספציפי במאמר?