סיום התקשרות עם עורך דין – האם הפסקת ייצוג עורך דין אפשרית?

האם הלקוח רשאי להודיע על סיום התקשרות עם עורך דין?

במצב רגיל סיום התקשרות עם עורך דין מתרחשת בעת סיום הטיפול בתביעה או בשירות עבורו נשכר עורך הדין (לדוגמה: עריכת חוזה, טיפול במכירה/רכישה של דירה, וכו'), והכל בהתאם להוראות הסכם שכר הטרחה בין עורך הדין ללקוח.

יחד עם זאת, לעיתים מתעוררים מצבים אחרים בהם הלקוח רוצה להודיע על סיום התקשרות עם עורך דין במהלך הטיפול, ולעיתים עוד לפני ששולם כל או רוב שכר טרחתו של עורך הדין, עקב רשלנותו של עורך הדין ומכיוון שהלקוח כבר שוקל להגשת תביעה נגד עורך דין או תלונה נגד עורך דין ללשכת עורכי הדין.

ראשית, חשוב להבין שהלקוח רשאי להחליף את עורך דינו בכל שלב, ולהעביר את הטיפול בתביעה או בסוגיה לכל עורך דין אחר.

שנית, הפסקת ייצוג עורך דין לא בהכרח פוטרת את הלקוח מתשלום יתרת שכר הטרחה בהתאם להסכם שכר הטרחה. אם הלקוח ועורך הדין לא מגיעים להסכמות יתכנו שני מצבים. המצב הראשון שבו הלקוח ישלם את יתרת שכר הטרחה לעורך הדין אך לאחר מכן יתבע אותו בבית משפט בדרישה לקבל כל או חלק משכר הטרחה חזרה (ופיצוי בגין נזקים שגרם עורך הדין); והמצב השני שבו הלקוח לא ישלם את שכר הטרחה בהתאם להסכם שכר הטרחה ועורך הדין יתבע את הלקוח לצורך קבלת יתרת שכר טרחתו, ופיצויים נוספים.

אי אפשר לומר באופן נחרץ וחד משמעי מהו המצב העדיף עבור הלקוח משום שהדבר תלוי, בין היתר, בגובה יתרת התשלום שעל הלקוח לשלם לעורך הדין. אם מדובר בסכום גבוה יתכן שעדיף ללקוח לא לשלם לעורך הדין, להתבע על ידי עורך הדין, ולברר את הטענות בבית המשפט.

סיום התקשרות עם עורך דין
עורך דין אזרחי אדי בליטשטיין מסביר על סיום התקשרות עם עורך דין

האם רק הלקוח רשאי להודיע על סיום התקשרות עם עורך דין?

לרוב סיום התקשרות עם עורך דין יבוא מצד הלקוח, יחד עם זאת, גם עורך הדין רשאי להודיע על הפסקת ייצוג. הפסקת ייצוג עורך דין על ידי עורך הדין עצמו זהו דבר די חריג ויקרה לרוב כאשר הלקוח לא משתף פעולה עם עורך הדין (לדוגמה לא מעביר מסמכים/נתונים הרלוונטיים לטיפול בתיק) או אינו משלם את שכר הטרחה לצורך המשך הייצוג.

במידה ומדובר בהליך שמתנהל בבית המשפט – במקרים אלה עורך הדין יודיע לבית המשפט שישנה מחלוקת כלשהי עם הלקוח ויבקש מבית המשפט לשחרר את עורך הדין מהמשך הייצוג של הלקוח.

אם מדובר בסוגיה שלא הגיעה לפתחו של בית המשפט – עורך הדין פשוט יודיע ללקוח שהוא מפסיק לייצג אותו.

התנהלות נכונה בעת סיום התקשרות עם עורך דין

התנהלות נכונה בעת סיום התקשרות עם עורך דין היא להגיע להסכמות בדבר הפסקת הייצוג. כלומר, להסכים על סכום שכר טרחה שישולם לעורך הדין עבור הייצוג עד לאותו שלב, אך לא את הסכום המלא.

כמובן שהדבר אפשרי רק אם ללקוח לא נגרם נזק על ידי עורך הדין. במקרים אלה ככל הנראה שלא יהיה מנוס מהגשת תביעה נגד עורך הדין לצורך קבלת פיצוי בגין הנזקים שהוא גרם.

מכתב הפסקת ייצוג עורך דין

על מנת למנוע אי הבנות בעתיד בדבר סיום התקשרות עם עורך דין, על הלקוח לדאוג שכל טענותיו כלפי עורך הדין יועלו על הכתב, במסגרת מכתב הפסקת ייצוג עורך דין, אחרת בהמשך יהיו "אי הבנות" בדבר נסיבות הפסקת הייצוג.

אם הלקוח יעלה את הדברים על הכתב בזמן אמת הדבר עשוי לחזק את טענותיו אם וככל שהוא יבחר להגיש תביעה בשלב מאוחר יותר כנגד עורך דינו.

מצד שני, אם לא ישלח מכתב הפסקת ייצוג עורך דין, וכל ההתנהלות תתבצע בעל פה, במסגרת ההליך המשפטי שינהל הלקוח נגד עורך הדין הטענות יהיו בגדר "מילה מול מילה".

אם עורך הדין ינסה ליצור קשר עם הלקוח טלפונית, זה יהיה נבון מבחינתו של הלקוח להקליט את השיחות. אם סוגיית סיום ההתקשרות עם עורך דין תעלה במסגרת השיחה ועורך הדין יודה שהוא פעל שלא כשורה, בידי הלקוח תהיה הקלטת שיחה שתהווה ראיה טובה שתתמוך בטענותיו.

קבלת כל המסמכים מעורך הדין

בעת סיום התקשרות עם עורך דין על הלקוח לדאוג לקבל מעורך דינו את כל המסמכים הרלוונטיים למקרה שלו. אם מדובר בהליך משפטי על הלקוח לדרוש לקבל את כל כתבי הטענות וכל מסמך רלוונטי אחר לתיק.

אם הלקוח העביר לעורך הדין מסמכים מקוריים עליו לדאוג לקבל את המסמכים המקוריים חזרה על מנת שיוכל לעשות בהם שימוש בעתיד.

חשוב לדעת שאם הלקוח לא הסדיר את כל שכר טרחתו של עורך הדין, עורך הדין רשאי לעכב אצלו את מסמכי הלקוח לפרק זמן מוגבל.

במקרים חריגים ישנם מצבים הפוכים בהם עורך הדין מעוניין למסור את המסמכים ללקוח בעת סיום התקשרות עם עורך דין, אך הלקוח פשוט "נעלם". במקרים אלה ועדת האתיקה קבעה שהפסקת טיפול בלקוח תיעשה בהודעה אליו ובמידת האפשר באופן שלא יפגע בענייניו של הלקוח:

סיום התקשרות עם עורך דין - האם הפסקת ייצוג עורך דין אפשרית?
הפסקת ייצוג עורך דין לפי בקשת הלקוח

העברת הטיפול בסוגיה לעורך דין אחר בהקדם האפשרי

על מנת שהאינטרסים של הלקוח לא יפגעו עליו לדאוג להעביר את הטיפול בסוגיה לעורך דין אחר. לאחר סיום התקשרות עם עורך דין המועדים שנקבעו על ידי בית המשפט לא יעצרו ואם הלקוח לא ידאג לייצוג חלופי וקיום הוראות בית המשפט הוא עשוי לקבל החלטות לרעתו, עד כדי כך שבית המשפט עשוי להורות על מתן פסק דין כנגדו.

על הלקוח לדעת שאפילו סיום התקשרות עם עורך דין בנסיבות של הונאה ומרמה מצידו של עורך הדין לא בהכרח יובילו להתחשבות מצד בית המשפט, במידה והלקוח לא יפעל להסדרת ייצוג חלופי בהקדם האפשרי.

הפסקת ייצוג בהליך אזרחי

הפסקת ייצוג בהליך אזרחי יכולה להתבצע בין כותלי בית המשפט ומחוץ לכותלי בית המשפט. לדוגמה: אם הלקוח ועורך הדין נמצאים בדיון בפני שופט, הלקוח יוכל להודיע בדיון שהוא מפטר את עורך הדין, ומצד שני עורך הדין יכול לבקש במהלך הדיון שהוא מבקש להשתחרר מהייצוג.

הפסקת ייצוג בהליך אזרחי מחוץ לכותלי בית המשפט מתבצעת באמצעות הגשת הודעה על ידי הלקוח שהוא ביטל את ייפוי הכוח של עורך הדין או באמצעות הגשת בקשה מצידו של עורך הדין להשתחרר מייצוג. ברובם המוחלט של המקרים בית המשפט יעתר לבקשה אך יבקש מעורך הדין לספק את פרטי ההתקשרות של הלקוח.

בנסיבות חריגות מאוד בית המשפט עשוי לדחות את בקשתו של עורך הדין להשתחרר מהייצוג. הדבר עשוי לקרות, לדוגמה, כאשר הלקוח מחליף עורכי דין שוב ושוב במטרה לעכב את הדיון או לסרבל אותו.

במסגרת הפסקת ייצוג בהליך אזרחי על הלקוח לדאוג שמזכירות בית המשפט תבטל את גישתו של עורך דינו לתיק בית המשפט באמצעות מערכת נט המשפט.

עורך דין אדי בליטשטיין
צריכים ליווי משפטי בעניין סיום התקשרות עם עורך דין? צרו קשר עם עורך דין אדי בליטשטיין

לסיכום

סיום התקשרות עם עורך דין יכולה להתבצע על ידי הלקוח בכל שלב, אך הדבר לא גורע מהתחייבויותיו של הלקוח לשלם לעורך הדין את שכר טרחתו, בהתאם להסכם שכר הטרחה.

גם עורך דין רשאי להודיע הפסקת ייצוג, במיוחד אם הלקוח לא שילם את שכר הטרחה או לא משתף פעולה עם עורך הדין.

בניגוד ללקוח שיכול להודיע לבית המשפט שהוא ביטל את ייפוי הכוח של עורך הדין, הפסקת ייצוג עורך דין על ידי עורך הדין עצמו צריכה להתבצע באמצעות הגשת בקשה לבית המשפט ולבקש את אישורו של השופט להשתחרר מייצוג.

דירוג הגולשים:

5 / 5. 77

No votes so far! Be the first to rate this post.

אנחנו שמחים לדעת שהמאמר סייע לך.

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

סיום התקשרות עם עורך דין
סיום התקשרות עם עורך דין
חזרה לחלק ספציפי במאמר
שיתוף בפייסבוק
שיתוף ב-X
שיתוף בלינקדין
שליחה בוואטסאפ
שליחה בטלגרם
שליחה בדוא"ל
מדוע כדאי לשכור את שירותינו?
מעל 13 שנות ניסיון והצלחות מוכחות
0 +
מעל 750 לקוחות מרוצים
0 +
מאה אחוז יחס אישי לכל לקוח
% 0
תמונה של עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין אדי בליטשטיין

משרדנו עוסק בייצוג תובעים ונתבעים במסגרת תביעות ייצוגיות ותביעות אזרחיות - כספיות מורכבות.

למשרדנו מעל 13 שנות ניסיון והצלחות מוכחות בבתי המשפט.

המלצות רבות מלקוחות קודמים ופרסומים בתקשורת על התיקים שאנו מנהלים תוכלו לקרוא בתחתית העמוד.

עורך דין אדי בליטשטיין דובר את השפות עברית, אנגלית ורוסית.

לתיאום פגישת ייעוץ חייגו עכשיו 03-6427876
המלצות מלקוחות קודמים
כותבים עלינו בתקשורת

מידע משפטי בווידאו

מידע משפטי במגוון נושאים
20 קטעי וידאו
מאמרים באותה קטגוריה

לפני שאתם עוזבים...

רוצים לדעת כיצד לנסח נכון כתב תביעה? הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו ונעביר אתכם למדריך מקיף ללא תשלום

אנחנו לא שולחים פרסומות וניתן לבצע הסרה בכל שלב