כדי להמנע מהגשת תביעה נגד קבלן שיפוצים דאגו לערוך חוזה בכתב
תביעה נגד קבלן שיפוצים ניתן להגיש בעילות שונות, אך מטרתו האמיתית של כל בעל נכס היא שהשיפוץ (או הבנייה החדשה) יסתיים בפרק הזמן הקצר ביותר, עם מספר התקלות הנמוך ביותר. אף בעל נכס לא באמת רוצה להגיש תביעה נגד קבלן, ובמיוחד לא כאשר קבלן השיפוצים עדיין לא סיים את עבודתו.
יחד עם זאת, לעיתים אין מנוס וחייבים להגיש תביעה נגד קבלן שיפוצים משום שהוא לא סיים את עבודתו, או גרוע מכך, גרם לנזקים משמעותיים. משרדנו הצליח לסייע ללקוחות רבים בתביעתם נגד קבלני שיפוצים, ובמידת הצורך נוכל לסייע גם לכם.
על מנת למזער את הסיכוי שהקבלן יתרשל בעבודתו (ותגלו ליקויי בנייה) או לא יסיים אותה במועד, מומלץ מאוד לערוך חוזה בכתב עם קבלן השיפוצים שיפרט בדיוק מהן התחייבויותיו של הקבלן (לדוגמה איזה פעולות/תיקונים/שיפוצים/התקנות הוא יבצע), לערוך כתב כמויות אשר יפרט מה המינימום של כל חומר או פריט בו קבלן השיפוצים יעשה שימוש (לדוגמה כמה מלט, כמה ואיזה אריחים וכו') ולפרט בצורה ברורה ומפורטת את לוח הזמנים לכל שלב בעבודה.
על מנת "לעודד" את הקבלן לעמוד בהתחייבויותיו דאגו לכלול בחוזה סעיף פיצוי מוסכם בגין איחור בסיום העבודה. סעיפים מסוג זה נפוצים מאוד בפרוייקטים של תמ"א 38, ושם הקבלן מתחייב לשלם סכום כסף לכל דייר בגין כל יום איחור במסירה. אין שום מניעה שסעיף מסוג זה יופיע בכל הסכם אחר בעת התקשרות עם קבלן שיפוצים.
דרך נוספת לגרום לקבלן השיפוצים לעמוד בזמנים היא לחלק את התשלומים לפי שלבי השלמת העבודה או התקדמות השיפוץ. כלומר, לחלק את השיפוץ או תוספת הבנייה שאתם רוצים לבנות לשלבים ולשלם לקבלן רק בסיומו של כל שלב. מכיוון שהקבלן ירצה לקבל את הכסף בהקדם האפשרי הוא ישתדל לעמוד בלוחות הזמנים. בכל מקרה, אין לשלם לקבלן לפני שאיש מקצוע מטעמכם (לדוגמה מהנדס בניין) יבחן את טיב עבודתו של הקבלן בכל שלב, על מנת להמנע מליקויי בנייה.
ככל שאתם מתחילים פרויקט בנייה או שיפוץ גדולים מאוד דאגו לדרוש (ולקבל בפועל) מהקבלן ערבויות ובטחונות כספיים לצורך השלמת העבודה. אין זה נדיר בארצנו שקבלן פושט רגל ועוזב את העבודה לפני סיומה. על מנת להמנע ממצב שבו אתם עומדים בפני שוקת שבורה, מצב שבו גם הגשת תביעה נגד קבלן לא בהכרח תסייע לכם, דאגו לקבל את הערבויות המתאימות.
עורך דין אדי בליטשטיין מייצג מזה למעלה מעשור תובעים ונתבעים במסגרת תביעות נגד קבלנים וקבלני שיפוצים. צריכים ליווי משפטי מקצועי? צרו קשר עם משרדנו.
מהנדס מלווה לפרויקט השיפוץ או הבנייה
ככל שבכוונתכם לערוך פרויקט שיפוץ או בנייה מורכבים וגדולים (לדוגמה שיפוץ הבניין כולו במסגרת תמ"א 38 או באופן פרטי) מומלץ לקבוע בהסכם ההתקשרות עם הקבלן שאת השיפוץ ילווה איש מקצוע מטעמכם.
מכיוון שמרבית האנשים אינם אנשי מקצוע בתחום הבניין או השיפוצים, ואין להם יכולת לבחון את טיב עבודתו של קבלן השיפוצים, עליהם לשכור שירותיו של איש מקצוע על מנת שיוודא שאין ליקויי בנייה (אשר בהמשך יכולים להוביל להגשת תביעה נגד קבלן השיפוצים).
האגודה לתרבות הדיור מסייעת לדיירים אשר משלמים דמי חבר שנתיים ומאפשרת להם לשכור שירותיו של מהנדס בניין בתשלום מופחת. ישנה גם אפשרות שהאגודה תקח תפקיד פעיל יותר ביחסים בין קבלן השיפוצים לבין הדיירים ותדאג להחתמת קבלן השיפוצים על הסכם התקשרות. בדרך כלל בהסכמי האגודה לתרבות הדיור ישנו סעיף הקובע שלא ניתן יהיה להגיש תביעה נגד קבלן לבית המשפט, אלא במקום זה הצדדים ינהלו הליך בוררות בפני בורר אשר יקבע על ידי גורם בכיר באגודה לתרבות הדיור.
להליך הבוררות ישנם יתרונות וחסרונות ביחס להגשת תביעה לבית המשפט, אך לרוב הליך הבוררות עשוי להיות קצר וזול יותר לניהול (מבחינת עלויות נלוות כגון שכר טרחת עורך דין, אגרת בית משפט וכו').
מקרים בהם ניתן להגיש תביעה נגד קבלן שיפוצים
תביעה נגד קבלן שיפוצים בגין אי תחילת העבודה
זו דוגמה מצויינת מדוע אסור לשלם לקבלן שיפוצים את כל התשלום המבוקש על ידו מראש. קיימים מקרים בהם קבלן השיפוצים מקבל את התשלום ופשוט נעלם ולא עונה לטלפונים.
מקרים מסוג זה מדגישים את החשיבות שבחלוקת העבודה לשלבים ותשלום בפועל בסיומו של כל שלב. בצורה זו תקטינו בצורה משמעותית את הסיכון להתקל במקרים מסוג זה.
תביעה נגד קבלן שיפוצים בגין איחור בהשלמת העבודה
איחור יכול להיות זניח ומנגד איחור יכול להיות בן מספר חודשים או יותר. איחור בהשלמת עבודה עשוי לגרום לבעל הנכס לנזקים כספיים משמעותיים. לדוגמה: אם מדובר בנכס שבו לא סיימו לשפץ או לבנות את הקירות או הגג, יתכן שבעל הנכס כלל לא יכול להתגורר בנכס ונאלץ לשכור דירה במקום אחר.
במקרים מסוג זה אין שום סיבה לא להגיש תביעה נגד קבלן שיפוצים ולדרוש ממנו את תשלום דמי השכירות העודפים שנאלצתם לשלם, וכן, פיצוי נוסף בגין כל נזק כספי אחר שנגרם לכם, ועוגמת נפש.
ככל שדאגתם לכלול בהסכם ההתקשרות גם סעיף לפיצוי מוסכם בגין איחור, תוכלו לדרוש במסגרת תביעה נגד קבלן את הפיצוי המוסכם. במקרים מסוג זה מומלץ להמתין עד שהקבלן יסיים את עבודתו בפועל על מנת שתוכלו להציג לבית המשפט את מספר הימים המדויק שבהם הקבלן התעכב.
תביעה נגד קבלן שיפוצים בגין זניחת העבודה
מדובר במצב בו קבלן השיפוצים התחיל לבצע את העבודה אך מסיבות כאלה ואחרות הוא אינו מסיים אותה ועוזב את המקום (לעיתים תוך זניחת חלק מציוד העבודה). במקרים אלה בעל הנכס או דיירי הבניין יאלצו לשכור שירותיו של קבלן שיפוצים אחר אשר עשוי לגבות מהם תעריף גבוה יותר, ובכל מקרה, פרק הזמן להשלמת העבודה עשוי להתעכב בצורה משמעותית.
חשוב להבין מדוע קבלן השיפוצים זנח את העבודה. אם קבלן השיפוצים פשט את הרגל, ולא דאגתם לדרוש ממנו לפני תחילת העבודה ערבויות מתאימות, יתכן מאוד שגשת הגשת תביעה כספית כנגדו לא תוכל לסייע לכם.
תביעה נגד קבלן שיפוצים בגין ליקויי בנייה או שיפוץ ברמה נמוכה
מדובר באותם מצבים בהם קבלן השיפוצים ביצע עבודה רשלנית, השתמש בחומרים שאינם עומדים בתקן הדרוש, השתמש באנשי מקצוע שאינם מיומנים לבצע את העבודה לשמה נשכרו שירותיו, ועוד.
ליקוי הבנייה יכול להיות מינורי או אסתטי ולא תמיד יחייב הגשת תביעה נגד קבלן שיפוצים (יתכן שהקבלן יסכים לבצע תיקון קטן), אך במקרים אחרים ליקוי הבנייה עשוי להיות מהותי, כגון נזילה מהגג לאחר גשם. דוגמה זו מעידה כי את ליקוי הבנייה לא תמיד תוכלו לגלות בזמן אמת, אך כל עוד הגשתם את התביעה תוך 7 שנים ממועד גילוי ליקוי הבנייה, התביעה לא תתיישן (צריכים לקחת בחשבון גם את סוגיית השיהוי טרם הגשת התביעה, ולכן מומלץ להגיש תביעה נגד קבלן שיפוצים כמה שיותר מהר לאחר גילוי ליקוי הבנייה).
תביעה נגד קבלן שיפוצים בגין הפרת חוזה
תביעה נגד קבלן שיפוצים ניתן להגיש בכל מקרה בו החוזה בין הצדדים מופר. ככל שהסוגיה מהותית יותר, כך ההפרה עשויה להיות יסודית יותר, ובעלת משמעות רבה יותר. לדוגמה: אם סוכם עם קבלן השיפוצים שהוא ישתמש בחומר מסוים מאיכות טובה מאוד אך בפועל הוא עשה שימוש בחומר באיכות גרועה, הדבר עשוי להוות הפרת חוזה בין הצדדים.
במקרים בהם החוזה בין הצדדים מופר מומלץ להתייעץ עם עורך דין לדיני חוזים על מנת שיבחן את מהות ההפרה ויפרט בפניכם מהו הסעד שרלוונטי אליכם (ביטול חוזה, פיצוי כספי, שילוב של שני הסעדים ביחד, או סעדים אחרים).
נסו לפתור את הסכסוך עם קבלן השיפוצים לפני הגשת תביעה
ככל שנתקלתם בסכסוך אזרחי עם הקבלן נסו לפתור אותו תחילה ללא פניה לערכאות משפטיות. פניה לערכאות משפטיות בהכרח תוביל להתדיינות משפטית ארוכה (לא פחות מחודשים רבים) ויקרה (שכר טרחת עורך דין לצורך הגשת תביעה נגד קבלן שיפוצים עשוי להיות משמעותי).
על מנת לנסות לפתור את הסכסוך תתחילו עם שליחת התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים. חשוב מאוד שהכל יתבצע בכתב (מכתב בדואר רשום, דוא"ל, פקס) ולא רק בעל פה, לצורך התיעוד שייתכן ותאלצו להגיש לבית המשפט במסגרת כתב התביעה.
ככל שנתקלתם בסירוב או התעלמות מצידו של קבלן השיפוצים, יתכן שלא יהיה מנוס מהגשת תביעה כספית – אזרחית נגד הקבלן ולדרוש פיצוי כספי, השבת הכספים ששולמו לקבלן, וכן, פיצוי בגין עוגמת נפש.
שאלות נפוצות בעניין תביעה נגד קבלן שיפוצים
-
כמה עולה להגיש תביעה נגד קבלן שיפוצים?
אין מחירון אחיד כאשר מדובר בהגשת תביעה נגד קבלן שיפוצים. צריכים לבחון את מורכבות המקרה והצעת המחיר תנתן בהתאם. לרוב, מדובר בשכר טרחה שעולה על 10,000 ש"ח בתוספת מע"מ.
בנוסף, צריכים לקחת בחשבון את אגרת בית המשפט שעומדת, נכון להיום, על 2.5% מסכום התביעה (עם הגשת התביעה צריכים לשלם 1.25% ואת היתרה בהמשך). -
איזה ראיות צריכים כדי להגיש תביעה נגד קבלן שיפוצים?
כל דבר שעשוי לתמוך בטענות שלכם, כגון הסכם התקשרות, הקלטות, תמונות, התכתבויות, עדים וכו'.
-
האם כדאי לשלוח מכתב התראה לפני הגשת תביעה נגד קבלן שיפוצים?
מכתב התראה לפני הגשת תביעה בעל יתרונות וחסרונות אך באופן כללי כדאי לשקול שליחת מכתב התראה.
-
האם כל תביעה נגד קבלן שיפוצים תתקבל בבית משפט?
לא. אם לא תוכלו להוכיח את הטענות שלכם באמצעות ראיות קבילות התביעה שלכם תדחה ואתם עשויים לשלם הוצאות משפט.
תביעה נגד קבלן שיפוצים, כמו כל תביעה אחרת, חייבת להיות מבוססת עובדתית ומשפטית.