האם ידעתם שאתם יכולים להגיש במקרים מסוימים כתב תביעה על סכום קצוב בהוצאה לפועל? כלומר, לקצר את ההליך בצורה משמעותית ובמקרים מסוימים לדלג לחלוטין על ניהול התביעה בבית המשפט. אם לא, ואתם שוקלים להגיש בעתיד תביעה – המאמר הזה עשוי בהחלט לסייע לכם לקבל פיצוי כספי הרבה יותר מהר ממה שחשבתם.
כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה כדאי מאוד להסתייע בשירותיו של עורך דין הבקיא בניהול תביעה על סכום קצוב.
מה זה תביעה על סכום קצוב בהוצאה לפועל?
תביעה על סכום קצוב בהוצאה לפועל זהו הליך מקוצר אשר מוגש ישירות להוצאה לפועל, ולא לבית המשפט, ובמסגרתו הנתבע אינו רשאי להגיש אוטומטית כתב הגנה (זהו יתרון משמעותי לתובע), אלא עליו להגיש התנגדות לביצוע תביעה על סכום קצוב (תוך 30 ימים מיום קבלת האזהרה על פתיחת התיק בלשכת ההוצאה לפועל).
במסגרת ההתנגדות על הנתבע לצרף טופס 218 ותצהיר לאימות העובדות המפורטות בהתנגדות. למעשה, מקשים על הנתבע ביחס לניהול תביעה בבית המשפט.
מתי ניתן להגיש תביעה בהוצאה לפועל?
ניתן להגיש תובענה על סכום קצוב בהוצאה לפועל במקרים הקבועים בסעיף 81א1 לחוק ההוצאה לפועל. סעיף 81א1(א) קובע כך:
תביעה שהיא אחת מאלה:
(1)תביעה על סכום כסף קצוב הבאה מכוח חוזה או התחייבות מפורשים, שיש עליה ראיה בכתב;
(2) תביעה הבאה מכוח חיוב לשלם סכום כסף קצוב שעילתו בהוראה מפורשת של חיקוק, ניתן לבקש לבצעה בהוצאה לפועל כמו פסק דין של בית משפט בכפוף להוראות סעיף זה, ובלבד שסכום התביעה אינו עולה על 75,000 שקלים חדשים ביום הגשתה, והוא אף אם עלה הסכום לאחר מכן מחמת הפרשי ריבית או הצמדה (בסעיף זה – תביעה על סכום קצוב).
כלומר, תוכלו להגיש תביעה זו במקרים אלה:
1. סכום התביעה אינו עולה על 75 אלף ש"ח במועד ההגשה.
2. התביעה מבוססת על חוזה או התחייבות אחרת שיש עליה ראיה בכתב (יש לכם מסמך בכתב להוכיח את קיומו של החוזה).
3. ישנם חוקים המאפשרים לקבל פיצוי קבוע (לדוגמה פיצויים לדוגמה או פיצויים ללא הוכחת נזק).
מכתב התראה לפני תביעה על סכום קצוב בהוצאה לפועל
סעיף 81א1(ב1) לחוק ההוצאה לפועל קובע כך:
(ב1) המבקש לבצע תביעה על סכום קצוב לפי הוראות סעיף זה, ימציא לנתבע, בדואר רשום עם אישור מסירה, התראה בדבר כוונתו להגיש את התביעה כאמור לביצוע בהוצאה לפועל (בסעיף זה – ההתראה); לא הצליח המבקש להמציא לנתבע את ההתראה באופן האמור, והיה המבקש מיוצג על ידי עורך דין, יוכל עורך הדין להמציא את ההתראה באמצעות מסירה אישית לפי הוראות תקנות סדר הדין ויחולו לעניין זה הוראות תקנות 489 ו-490 לתקנות סדר הדין.
סעיף זה מטיל חובה על מי שבוחר להגיש תביעה מסוג זה לשלוח מכתב התראה. לא ניתן יהיה לפתוח את ההליך ללא שליחת מכתב התראה בנוסח ייעודי וקבוע מראש.
זהו נוסח מכתב ההתראה שיש לשלוח טרם הגשת התביעה:
שימו לב: לא ניתן להגיש תביעה על סכום קצוב בהוצאה לפועל לפני שחלפו 30 ימים מיום שליחת המכתב לחייב (סעיף 81א1(ג) לחוק ההוצאה לפועל). זהו חיסרון מבחינת התובע וחובה שכזאת אינה קיימת לפני שמגישים תביעה לבית המשפט. יחד עם זאת, יתרונות ההליך בהוצאה לפועל עולים על החסרונות.
פרט חשוב נוסף שעליכם לקחת בחשבון הוא שאם הנתבע לא קיבל את המכתב באמצעות דואר רשום וביצעתם את המסירה באמצעות שליח, עליכם לצרף תצהיר מוסר מטעם השליח. את תצהיר המוסר ניתן למצוא באתר רשות האכיפה והגבייה.
כתב תביעה לדוגמא
אחרי שהכנתם ושלחתם מכתב התראה לפני תביעה אתם יכולים להתפנות להכין את כתב התביעה עצמו. כתב תביעה על סכום קצוב הוא בדרך כלל כתב תביעה קצר מאוד, לרוב לא יותר מ-2-3 עמודים.
כתב התביעה חייב להיות מוגש עם ההסכמים או הראיות בכתב על קיומו של החוב, אחרת לא יקבלו את כתב התביעה (הפקידות בהוצאה לפועל בודקות בדרך כלל את כל המסמכים המוגשים).
זהו כתב תביעה על סכום קצוב בהוצאה לפועל לדוגמא:
את כתב התביעה יש להגיש ביחד עם טופס 203, אחרת כתב התביעה לא יתקבל.
במקרים מסוימים תוכלו גם להגיש את התביעה מבלי להגיע כלל ללשכת ההוצאה לפועל. לצורך כך תצטרכו להצטייד מראש בכרטיס חכם.
לסיכום
הגשת תביעה על סכום קצוב בהוצאה לפועל אפשרית אך ורק במצב בו התביעה מוגשת עד לסכום של 75 אלף ש"ח, והיא מבוססת על חוזה או התחייבות אחרת שיש עליה ראיה בכתב. היתרון במסגרת תביעה זו שהיא מוגשת ישירות ללשכת ההוצאה לפועל ולא לבית המשפט. כלומר, אם תזכו בתביעה לא תצטרכו לבזבז זמן נוסף בפתיחת תיק הוצאה לפועל.
במסגרת תביעה זו ישנה חובה לשלוח מכתב התראה לפני הגשת תביעה. מדובר בנוסח ספציפי שצריך להשלח לנתבע.
שאלות נפוצות בעניין תביעה על סכום קצוב
-
מה ההבדל בין תביעה על סכום קצוב לתביעה אחרת?
תביעה המוגשת ישירות ללשכת ההוצאה לפועל הינה הסדר ייחודי הקבוע בסעיף 81א1 לחוק ההוצאה לפועל. תביעה זו מאפשרת "לדלג" על בית המשפט, ובכך לחסוך זמן יקר.
-
האם הנתבע רשאי להגיש כתב הגנה במסגרת תביעה על סכום קצוב?
לא.
למעשה זהו אחד היתרונות המשמעותיים ביותר במסגרת הליך זה. במקום כתב הגנה על הנתבע להגיש התנגדות, ואליה הוא חייב לצרף תצהיר. ללא תצהיר ניתן יהיה לדחות את ההתנגדות ולקבל פסק דין. -
עד איזה סכום ניתן להגיש תביעה על סכום קצוב?
תביעה זו ניתן להגיש ללשכת ההוצאה לפועל אך ורק אם סכום התביעה אינו עולה על 75 אלף ש"ח.
אם התביעה עולה על סכום זה תצטרכו להגיש תביעה בסדר דין רגיל לאחד מבתי משפט השלום ברחבי הארץ. -
מה גובה שכר טרחת עורך דין המקובל בתביעות מסוג זה?
גובה שכר הטרחה משתנה ממקרה למקרה בהתאם למורכבות שלו. אין מחירון אחיד לכל תביעה במסגרת הליך זה.
יתכן שיהיו עורכי דין שידרשו תשלום מלא מראש וייתכן שתמצאו עורכי דין שיסכימו לקבל תשלום על בסיס אחוזים מהסכום שתקבלו בפועל, או על בסיס הצלחה בתביעה.
ככל שהתיק יהיה מורכב יותר, יותר סביר שעורך הדין שייצג אתכם ידרוש תשלום מראש.