מה זה חוק גילוי נאות במכירת רכב משומש?
חוק גילוי נאות במכירת רכב משומש הוא למעשה חוק מכירת רכב משומש (זכאות למידע וגילוי נאות), תשס"ח-2008.
מדובר בחוק קצר יחסית וכדאי מאוד להכיר את כל הוראותיו, משום שהכרות עם הוראות חוק גילוי נאות עשויה לחסוך לכם הרבה מאוד זמן ועצבים על מנת להגיש תביעה נגד סוחר רכבים משומשים.
אלה הוראות החוק:
חוק מכירת רכב משומש (זכאות למידע וגילוי נאות), תשס"ח-2008
- בחוק זה –
"מבטח" – כהגדרתו בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח), התשמ"א-1981;
"מידע" – מידע על תיקונים או טיפולים שבוצעו ברכב או כל מידע אחר שיש בו כדי להעיד על מצב הרכב ותקינותו, ולעניין מבטח – סכום תגמולי הביטוח ששולמו בעד הרכב ופירוט סוג הנזק או ירידת הערך שבשלם שולמו;
"עוסק ברכב" – עוסק כהגדרתו בחוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981, שעיסוקו מכירת רכב משומש;
"רכב משומש" – רכב שנרשם לפי פקודת התעבורה, וניתן עליו רישיון רכב.- (א) מי שרכש רכב משומש זכאי לקבל מכל מוסך שבו תוקן או טופל הרכב ומכל מבטח שביטח את הרכב, כל מידע שיש בידיהם על הרכב.
(ב) מוסך ומבטח רשאים לגבות תשלום בעד ההוצאות הכרוכות במסירת מידע כאמור בסעיף קטן (א).- (א) מוסך ישמור מידע על רכב שתוקן או טופל בו למשך שבע שנים מיום התיקון או הטיפול או מיום שהמידע הגיע לידיו.
(ב) מבטח ישמור מידע על רכב שביטח למשך שבע שנים מיום שהמידע נוצר על ידו או מיום שהגיע לידיו.- (א) לא יעשה עוסק ברכב עסקה בעניין מכירת רכב משומש, אלא אם כן התקיימו כל אלה:
(1) נחתם חוזה בכתב בינו לבין רוכש הרכב (בסעיף זה – החוזה);
(2) העוסק ברכב מסר לרוכש הרכב, עד למועד חתימת החוזה ובנפרד מהחוזה, טופס חתום בידו, שמפורטים בו הפרטים כאמור בסעיף קטן (ב) (בסעיף זה – טופס גילוי);
(3) רוכש הרכב אישר בחתימת ידו את קבלת טופס הגילוי.
(ב) עוסק ברכב יפרט במדויק, בטופס הגילוי, את הפרטים שלהלן:
(1) שמו המלא, מספר הזהות שלו ומענו המלא; היה העוסק ברכב תאגיד – גם את סוג התאגיד, מספרו ומענו המלא;
(2) שמו המלא של בעל הרכב, מספר הזהות שלו ומענו המלא; היה הבעלים תאגיד – גם את סוג התאגיד, מספרו ומענו המלא;
(3) מספר הבעלים הקודמים של הרכב, וככל הידוע לו – אם הבעלים הקודמים היה חברה שעיסוקה החכר – גם את שמה ומספרה של החברה;
(4) פגיעות שנגרמו לרכב, ככל הידוע לעוסק ברכב, עד למועד מסירת טופס הגילוי;
(5) מספר הקילומטרים שעבר הרכב, ככל הידוע לעוסק ברכב, מיום רישומו לראשונה ועד למועד מסירת טופס הגילוי;
(6) הסכום שישולם בעבור הרכב.
(ג) בכל עסקה בעניין רכישת רכב משומש, שהעוסק ברכב הוא המוכר בה, יגלה העוסק ברכב לרוכש הרכב כי הוא מוכר או משווק כלי רכב דרך עיסוק.
(ד) בלי לגרוע מהוראות סעיפים קטנים (א) ו-(ב), יראו לעניין אותם סעיפים קטנים מי שמוכר רכב משומש, שאינו רשום כבעליו ברישיון הרכב, כעוסק ברכב, אלא אם כן הוכיח אחרת; ואולם הוראות סעיף קטן זה לא יחולו על מי שמוכר רכב משומש של בן משפחתו מדרגה ראשונה.- העובר על הוראות סעיף 4, דינו – קנס פי שבעה מהקנס כאמור בסעיף 61(א)(2) לחוק העונשין, התשל"ז-1977.
- (א) במועד ביצוע המבחן השנתי לכשירותו לתנועה של רכב משומש לפי פקודת התעבורה, תמסור תחנת הבדיקה לרשות הרישוי, את מספר הקילומטרים שעבר הרכב הנבדק בשנה שקדמה למועד הבדיקה.
(ב) רשות הרישוי תציין ברישיון הרכב את מספר הקילומטרים שעבר הרכב הנבדק לפי ההודעה האחרונה שקיבלה מאת תחנת הבדיקה כאמור בסעיף קטן (א) ואת המועד שבו נמסרה לה ההודעה האמורה.- שר התחבורה והבטיחות בדרכים ממונה על ביצוע חוק זה, והוא רשאי, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, להתקין תקנות לביצועו, לרבות לעניין דרכי מסירת המידע והמועדים למסירתו לפי סעיף 2.
- אין בהוראות חוק זה כדי לגרוע מהוראות כל דין אחר.
- (א) תחילתו של חוק זה, למעט סעיף 6, ארבעה חודשים מיום פרסומו.
(ב) תחילתו של סעיף 6, ביום ט"ו בטבת התש"ע (1 בינואר 2010).
על מי חל חוק גילוי נאות?
חוק גילוי נאות חל אך ורק על עסקאות בין רוכש רכב משומש לבין סוחר רכבים. כלומר, חוק זה אינו חל על עסקה שמבוצעת בין רוכש לאדם פרטי שמוכר את רכבו.
חשוב לשים לב לכך שהוראות חוק גילוי נאות חלות גם על חברות ביטוח או מוסכים שטיפלו ברכב. לפי הוראות חוק גילוי נאות אתם רשאים לפנות לחברת הביטוח או למוסך ולבקש לקבל מהם את כל הנתונים שיש להם על הרכב.
הדבר עשוי להיות רלוונטי במיוחד אם גיליתם בדיעבד שסוחר הרכבים רימה אתכם ומכר לכם רכב אחרי תאונה, או יותר גרוע, רכב אובדן להלכה.
עצם העובדה שהוראות חוק גילוי נאות אינן חלות על אנשים פרטיים לא אומר שלא ניתן לתבוע את אותם האנשים אם הם מכרו לכם רכב לא תקין. במקרים אלה ניתן פשוט להסתמך על הוראות חוק אחרות, כמו לדוגמה חובת תום הלב והוראות העוסקות בטעיה מכוח הוראות חוק החוזים.
חוק גילוי נאות מחייב את סוחר הרכבים למסור טופס גילוי נאות לפני ביצוע העסקה
אחת ההוראות החשובות ביותר במסגרת חוק גילוי נאות היא החובה למסור ללקוח טופס גילוי נאות (קראו את סעיף 4 לחוק גילוי נאות).
טופס גילוי נאות נראה בדרך כלל כך (או מאוד דומה לכך):
מכוח הוראות חוק גילוי נאות סוחר הרכבים חייב לפרט בטופס זה פרטים מהותיים בעניין הרכב. שתי הסוגיות החשובות ביותר שהסוחר חייב לפרט הן:
- פגמים שידועים לסוחר ברכב.
- מספר הקילומטרים שהרכב נסע בפועל עד למועד מכירתו.
מהפניות הרבות שמגיעות למשרדנו מלקוחות שרכשו רכבים משומשים מסוחרי רכבים עולה בבירור שאלה שני הסעיפים שלגביהם מתרחשת הטעיה. סוחרי רכבים מסתירים את הפגמים ברכבים ולעיתים אף מבצעים הפחתה של מספר הקילומטרים שהרכב נסע (זיוף קילומטראז').
על הרוכש לדעת שאם סוחר הרכבים לא מסר לו טופס גילוי נאות או שטופס גילוי הנאות כולל פרטים שגויים/מטעים, על פי פסיקות בתי המשפט ניתן גם להגיע למצב של ביטול עסקת רכב משומש. דברים אלה נכונים גם אם סוחר הרכבים הציג ללקוח טופס בדיקה של הרכב במכון לבדיקת רכבים.
מה צריכים לעשות אם סוחר הרכבים הפר את הוראות חוק גילוי נאות?
לעיתים הלקוח מגלה שהסוחר לא קיים את הוראותיו של חוק גילוי נאות רק מספר שנים לאחר ביצוע העסקה עם הסוחר, בשעה שהמוכר מנסה למכור את הרכב שקנה מהסוחר. בשלב זה המוכר החדש מבצע את הבדיקות הנחוצות, לרבות היסטוריית תביעות ביטוח, ומפניות רבות שמגיעות אלינו, זהו השלב שבו הרוכש מגלה בדרך כלל שסוחר הרכבים עבד עליו ומכר לו רכב אחרי תאונה או עם פגמים נסתרים אחרים.
מיד לאחר שגיליתם שסוחר הרכבים הפר את הוראות חוק גילוי נאות עליכם לפנות בכתב (וואטסאפ) או בשיחה מוקלטת לסוחר ולהודיע לו שהוא הסתיר מכם את הפגם הרלוונטי. חשוב מאוד לפנות מיד ובאופן שמאפשר תיעוד של הפניה על מנת שתוכלו להציג את הנתונים בבית המשפט, ככל שיהיה בכך צורך.
סוחר הרכבים ינסה להרגיע אתכם ולטעון שהוא כלל לא הפר את חוק גילוי נאות אך הוא בכל זאת עשוי להציע לכם להגיע למגרש ולבצע עסקת טרייד אין. אין בכך שום דבר שמטיב עם הלקוח אלא מחייב את הלקוח לבצע עסקה נוספת עם הסוחר, דבר שיוצר רווח נוסף דווקא לסוחר הרכבים.
אם ניסיתם להגיע להסכמות עם סוחר הרכבים אך לא הצלחתם, עליכם לפנות לעורך דין שעוסק בענייני רכב. מדובר בתחום נישתי ואין הרבה עורכי דין בישראל שמתמחים בתחום זה.
בשלב הראשון כדאי לשלוח מכתב התראה לפני תביעה לסוחר הרכבים. במסגרת מכתב זה יש לציין שאתם מודיעים על ביטול העסקה ודורשים פיצוי כספי. לרוב סוחר הרכבים יתעלם מהמכתב או שישלח תשובה לקונית שהוא דוחה את הדרישות.
במצב שבו הסוחר לא קיבל את הדרישות שלכם יש להגיש בהקדם האפשרי כתב תביעה לבית המשפט. ככל שתמשיכו להתמהמה הדבר לא יסייע לכם.
לסיכום
חוק גילוי נאות הוא בפועל חוק מכירת רכב משומש (זכאות למידע וגילוי נאות), תשס"ח-2008. מדובר בחוק קצר מאוד שכדאי לקרוא ולהכיר, במיוחד אם אתם לפני ביצוע רכישה של רכב משומש.
חוק גילוי נאות חל אך ורק על עסקאות בין רוכש לסוחר רכבים משומשים. חוק זה אינו חל על מוכרים פרטיים, אך אם יש בעיה עם עסקה שנעשתה עם אדם פרטי ניתן לתבוע אותו כוח חוקים אחרים, כגון חוק החוזים.
אם גיליתם שסוחר הרכבים עבד עליכם, אתם יכולים להגיש נגדו תביעה גם אם עברו מספר שנים לאחר ביצוע העסקה. כדאי מאוד להסתייע במקרים אלה בשירותיו של עורך דין לענייני רכב שהגיש בעבר תביעות נגד סוחרי רכבים וניצח בהן.