תיקון רכב חדש היא סוגיה מעצבנת במיוחד עבור בעל הרכב משום שאחת ההנחות בעת רכישת רכב חדש היא שבעל הרכב לא יאלץ להגיע למוסך עקב פגמים או ליקויים ברכב – דבר שהוא מאוד נפוץ לאחר רכישת רכב יד שניה.
רכישת רכב חדש כרוכה בתשלום כספי גבוה, שיכול להגיע בקלות גם למאות אלפי שקלים. בדרך כלל, ככל שהרכב יקר כך נגרמת לבעל הרכב עוגמת נפש רבה יותר בעת גילוי הפגם או הליקוי ברכב והצורך בהובלת הרכב למוסך לצורך תיקונו.
בעיה נוספת שעשויה לצוץ לאחר שיתברר שקיבלתם רכב חדש פגום היא שהמוסך לא יכול לקבל אתכם באופן מיידי עקב עומס רב, ואתם תאלצו לתאם תור לעוד מספר ימים, ובינתיים הרכב החדש שלכם יהיה מושבת ולא תוכלו לעשות בו שימוש.
הבעיה הזאת עשויה להחמיר מבחינתו של בעל הרכב אם יתברר שלצורך תיקון הרכב חייבים להשאיר אותו במוסך לכמה ימים או אפילו לפרק זמן ארוך יותר.
במקרים אלה תיקון רכב חדש מוביל לתוצאה אבסורדית במסגרתה בעל הרכב החדש "נדפק" מכל הכיוונים: הוא גם שילם ליבואן הרכב סכום כסף בלתי מבוטל, בעל הרכב קיבל רכב חדש פגום (כלומר, לא את מה שהוא ציפה לקבל תמורת כספו), בעל הרכב יאלץ לבזבז זמן כדי לתקן את הרכב (ולא תמיד ידוע כמה זמן יקח לתקן את הרכב), ונגרמת לבעל הרכב עוגמת נפש קשה.
מאמר זה יבהיר לכם מה הזכויות שלכם ובאילו מקרים תיקון רכב חדש עשוי להוביל אפילו למצב של ביטול עסקה או החלפת הרכב
תוך כמה זמן נדרש תיקון רכב חדש?
אחד הפרמטרים שצריכים לקחת בחשבון הוא פרק הזמן שחלף ממועד קבלת הרכב החדש ועד שהתברר שקיבלתם רכב חדש פגום ונאלצתם להוביל אותו למוסך.
ככל שעבר פרק זמן רב יותר ממועד קבלת הרכב החדש בפועל ועד למועד גילוי התקלה, כך קטנים בדרך כלל הסיכויים לאפשרות לקבל ביטול עסקה לרכב חדש וייתכן שתאלצו לאפשר למוסך לתקן את הרכב.
יחד עם זאת, כל עוד הרכב שלכם נמצא בתקופת האחריות תמיד כדאי להתייעץ עם עורך דין לענייני רכב בעת גילוי פגם ברכב חדש כדי להבין האם יש סיכוי לדרישתכם לביטול עסקה או להחלפת הרכב ברכב חלופי או חדש. חלק מהמקרים בהם הדבר עשוי להיות אפשרי יפורטו בהמשך.
סוג התקלה בגינה נדרש תיקון רכב חדש
תיקון רכב חדש בגין תקלה ברדיו לא שווה ערך לתיקון רכב חדש עקב בעיה במערכות הבטיחות. בעוד שהמקרה הראשון עשוי להיות מקרה לא חמור במיוחד, הרי שבעיה במערכות הבטיחות של הרכב עשויה להוות סיכון בטיחותי ובעל הרכב כלל לא יסכים לעשות בו שימוש עד לתיקון התקלה.
כלל אצבע במקרים אלה הוא ככל שהתקלה חמורה יותר כך במקום תיקון רכב חדש צריכים לדרוש ביטול עסקה או את החלפת הרכב.
כך היה באחד המקרים שהגיע למשרדנו. לקוח רכש רכב חדש מיבואנית חברת זיקר. זמן קצר לאחר קבלת הרכב ובעת הנסיעה נשבר חלק מתכתי שמחבר בין גלגל הרכב לשלדת הרכב. הלקוח לא הסכים לתיקון הרכב, פנה למשרדנו ולאחר משא ומתן ממושך היבואנית הסכימה לבטל את העסקה ולהחזיר ללקוח את כספו, אך לא הסכימה לפצות אותו. בנסיבות אלה הוגשה תביעה נגד יבואנית זיקר לצורך קבלת הפיצוי שמגיע ללקוח.
כמה זמן לוקח לתקן את הרכב לאחר שהרכב הגיע למוסך?
תיקון רכב שנמצא במהלך תקופת האחריות צריך להתבצע לרוב תוך 7 ימי עבודה. במקרים חריגים יבואן הרכב יהיה רשאי לתקן את הרכב תוך 45 ימי עבודה – מדובר במקרים כגון מצבי מלחמה שבהם יבואן הרכב יוכיח בבית המשפט שעשה כמיטב יכולתו לתקן את הרכב אך הדבר נמנע ממנו בעקבות נסיבות שאינן בשליטתו.
במקרים רבים יבואני הרכב והמוסכים מטעמם לא מקפידים על הוראות החוק ולא מקפידים לתקן את הרכב תוך 7 ימי עבודה. לעיתים התנהלות המוסכים מגיעה לאבסורד והם מודיעים ללקוח שאין להם חלק חילוף רלוונטי במלאי והם כלל לא יודעים מתי אותו חלק חילוף, הנחוץ לצורך תיקון רכב חדש, יגיע למלאי. במקרים קיצוניים הלקוחות נאלצים לחכות חודשים בזמן שהרכב שלהם מושבת במוסך.
במקרה קיצוני שהגיע לטיפול משרדנו לקוח הכניס את רכבו החשמלי לתיקון במוסך חברת קרסו. הרכב לא תוקן במשך למעלה משישה חודשים משום שהחלק הרלוונטי לא הגיע מחו"ל. באופן לא מפתיע מיד לאחר הגשת תביעה נגד קרסו מוטורס הרכב תוקן.
במקרים מסוג זה על הלקוח לדרוש ביטול עסקה או החלפת הרכב בזמן שהרכב עדיין נמצא במוסך, ועוד טרם תיקונו בפועל.
פגמים רבים ושונים ברכב חדש
רכב חדש לא אמור לסבול מפגמים רבים ושונים. בעת תיקון רכב חדש בפעם הראשונה הלקוח בוודאי לא מצפה להתקל בעוד פגם או פגמים נוספים, ובטח שלא זמן קצר לאחר קבלת הרכב לאחר התיקון הראשון.
בפועל רכבים חדשים רבים סובלים מתקלות רבות והיבואנים פשוט מצפים מהלקוחות לאפשר להם להמשיך ולתקן את הרכב שוב ושוב.
על הלקוח לדעת שהוא לא חייב להסכים לתיקונים חוזרים ברכב, ובמיוחד כאשר מדובר בתיקונים חוזרים ונשנים אשר מתרחשים זמן קצר ביותר לאחר קבלת הרכב או בפרקי זמן קצרים מאוד אחרי התיקון הקודם.
פגמים שונים עשויים להצביע על פגמי ייצור, ופגם שחוזר על עצמו ברכב שוב ושוב אחרי התיקון עשוי להעיד על כך שהיבואן או המוסך מטעמו פשוט לא יודעים כיצד לתקן את הרכב.
כך או כך בעל הרכב צריך לדעת שהוא לא חייב להסכים לתיקונים שוב ושוב, והוא רשאי לדרוש את החלפתו של הרכב או ביטול העסקה.
ברובם המוחלט של המקרים יהיה צורך להגיש תביעה לבית המשפט על מנת שבית המשפט יורה לחברה להחליף את הרכב או לבטל את העסקה, משום שהחברה לא תסכים לעשות זאת מרצונה.
התנהלות נכונה מול יבואן הרכב או המוסך
תיקון רכב חדש תמיד מחייב תיעוד ורישום במוסך. לא תמיד המוסך טורח לתעד כל כניסה או ביקור למוסך וזה עשוי להוות בעיה אם בסופו של דבר תשקלו להגיש תביעה, משום שאם תטענו בבית המשפט שפניתם למוסך לדוגמה עשר פעמים, אך המוסך עשוי להציג היסטוריית טיפולים שתציג שלושה ביקורים בלבד. מסיבה זו בדיוק עליכם לוודא בכל ביקור למוסך שהיסטוריית הטיפולים של הרכב שלכם משקפת בצורה נכונה את התלונה שלכם, ושהיא מפרטת מה בדיוק נעשה לצורך טיפול/תיקון הפגם.
כבעלי הרכב אתם גם זכאים לקבל העתק מהיסטוריית הטיפולים. מדי פעם המוסכים מסרבים, מסיבה כזאת או אחרת, למסור את היסטוריית הטיפולים אך אל תוותרו ופשוט תפנו אותם לסעיף 2(א) לחוק מכירת רכב משומש שקובע כך:
מי שרכש רכב משומש זכאי לקבל מכל מוסך שבו תוקן או טופל הרכב ומכל מבטח שביטח את הרכב, כל מידע שיש בידיהם על הרכב.
על מנת שלא להסתמך רק על תיעודי המוסך מומלץ גם לפנות בכתב באמצעות דוא"ל או וואטסאפ ולהלין על הפגם. כך בשעת הצורך תוכלו להציג את התיעודים שלכם ולהשוות להיסטוריית הטיפולים של המוסך.
לסיכום
תיקון רכב חדש זאת חוויה לא נעימה לבעל הרכב אשר השקיע סכום כסף משמעותי לצורך רכישת הרכב, וציפה שלאחר רכישת הרכב החדש הוא לא יאלץ להגיע למוסך, בטח שלא זמן קצר לאחר קבלת הרכב.
בעוד שהמוסך או יבואני הרכב מצפים מהלקוח לאפשר להם לתקן את הרכב החדש שוב ושוב, על הלקוח לדעת שהוא לא חייב לסכים לך, במיוחד מכיוון שהוראות החוק מתייחסות בצורה מפורשת לאפשרות החלפת הרכב במסגרת תקופת האחריות.
לקוח רשאי בדרך כלל לדרוש ביטול עסקה או החלפת הרכב אם התגלה פגם חמור ברכבו זמן קצר לאחר קבלתו, או אם המוסך לא מצליח לתקן את הרכב משום שאין חלקי חילוף ולא ידוע מתי הם יגיעו לארץ, או אם הרכב החדש סובל מפגמים רבים ושונים תוך פרק זמן קצר.