תקלה במזגן ברכב חדש מצדיקה הגשת תביעה
אחת הסיבות שאנשים מעדיפים לרכוש רכב חדש היא ההנחה שברכב חדש לא יהיו תקלות שמצריכות להגיע למוסך (בניגוד לרכב משומש שקנייתו בדרך כלל מתחילה בביקור במוסך ל"יישור קו"). לעיתים הנחה זו מתבררת כשגויה ומתברר שיש תקלה במזגן ברכב החדש שנקנה מאחת מיבואניות הרכב.
תקלה במזגן ברכב חדש יכולה להיות בעייתית במיוחד מכיוון שתקלה זו יכולה "להשבית" את הרכב למשך זמן רב מאוד במוסך החברה. הדבר חמור במיוחד בחודשי הקיץ משום שהרכב הופך להיות ל"תנור נייד" ולעיתים בלתי אפשרי לשבת ברכב ללא מזגן.
לא תאמינו אבל למשרדנו מגיעות פניות לא מעטות בעניין זה והפונים לא יודעים כיצד עליהם לפעול, במיוחד כאשר המוסך מציין שתיקון הרכב עשוי להמשך שבועות ולעיתים חודשים רבים. במצב כזה מחזיקים את הלקוח כבן ערובה והחברה לא מסכימה לבטל עסקה לרכב החדש, ואפילו לא להחליף אותו ברכב חדש מדגם זהה. במקרה הכי טוב החברה מציעה לקבל רכב חלופי, לרוב לא מאותו דגם אלא מדגם נחות יותר. על פיצוי כספי החברה בכלל לא מוכנה לדבר.
באחד המקרים אשר הגיע למשרדנו לקוח רכש רכב אודי יוקרתי דרך ייבוא מקביל וגילה לאחר זמן קצר שישנה תקלה במזגן. חשוב לדעת שגם רכב שיובא בייבוא מקביל זכאי להנות מאותה אחריות כמו רכב מאותו דגם שנמכר בישראל על ידי היבואן הרשמי.
בעקבות אותה תקלה במזגן הלקוח נאלץ להגיע למוסכי היבואן על מנת לתקן את התקלה. מוסכי היבואן ניסו לפתור את התקלה במזגן במשך למעלה משנה, והרכב שהה במוסך ברצף במשך למעלה מחצי שנה, מבלי שתוקן.
בנסיבות אלה משרדנו הגיש תביעה גם כנגד היבואן המקביל וגם נגד היבואן הרשמי שמספק את האחריות בישראל. כנגד היבואן המקביל נדרש סעד של ביטול עסקה או החלפת הרכב באחר, בתוספת פיצויים כספיים. כנגד היבואן הרשמי נדרש סעד של החלפת הרכב באחר, מכוח הגדרת "אחריות" בחוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, התשע"ו-2016, ופיצויים כספיים.

פסיקות בתי המשפט בעניין תקלה במזגן ברכב חדש
תקלה במזגן ברכב חדש זאת לא תקלה נדירה וניתן למצוא פסקי דין שעוסקים בעניין זה. הדבר הבולט במיוחד בפסקי דין אלה זאת הקביעה שתקלה במזגן גורמת לאי נוחות רבה וניתן לבטל עסקה אם התקלה לא מתוקנת תוך פרק זמן קצר, ולקבל בחזרה את כל עלות הרכב כפי ששולמה במעמד הרכישה.
כך לדוגמה נפסק במסגרת ת"א 57388/05 ליסקאר אור נ' חברת מכשירי תנועה בע"מ:
הנתבעת צירפה כחמישה כרטיסי עבודה/הזמנת תיקון בהן מצוין באופן מפורש, כי טוענת לליקוי במערכת המיזוג. ניכר, כי פניותיה של התובעת בקשר לבעיה במערכת המיזוג החלו כבר ביום 30.06.03, כחודש וחצי לאחר רכישת הרכב. כמו כן עולה מכרטיסי העבודה/הזמנת תיקון, כי לבעיה זו לא נמצא כל פתרון והתובעת אכן מצאה עצמה שוב ושוב פונה למוסך בבקשה לתיקון, כאשר אין חולק, שהמוסך המורשה באילת לא הצליח להביא לפתרונה במשך כשנה וחצי.
…
התובעת הודיעה לנתבעת, כחודש וחצי לאחר קבלת הרכב, כי ישנה בעיה במערכת המיזוג וכי אינה מרוצה מהרכב. ניכר, כי רכב שנתגלה בו מיד לאחר רכישתו פגם כה מהותי, מן הראוי שהנתבעת היתה שוקלת את החלפתו לאלתר. פנייה לנתבעת לאחר כחודש וחצי והודעה, כי המוצר שסיפקה הוא פגום, הוא זמן סביר ביותר. יתרה מכך נראה, כי משנעשו ניסיונות לתקן את הפגם ברכב החדש ללא הועיל, היה על הנתבעת להחליף את הרכב ברכב תקין אחר.
הצעת הנתבעת לרכישת הרכב לפי מחיר השוק היום אינה יכולה להתקבל, שכן אין ספק, כי התובעת רכשה במיטב כספה רכב חדש ולא קיבלה רכב תקין אלא, ניתן לה רכב פגום.
רכב פגום מהווה אי התאמה על פי חוק המכר. אין מדובר באי התאמה זניחה או מינורית, כפי שקבע המומחה מטעם בית המשפט ובהתאם לשכל הישר. לא יתכן ואין זה סביר, שאזרח (אילת) ירכוש ג'יפ יוקרתי ותהיה בעיה בלתי פתירה במערכת המיזוג של הרכב. אי ההתאמה, שלא תוקנה במשך כשנתיים, מהווה הפרה יסודית של הסכם הרכישה והתובעת זכאית לתרופות העומדות לרשותה בחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א – 1970, לרבות אכיפת החוזה.
…
שימוש ברכב ללא מיזוג אוויר במדינה חמה כמדינתנו ובעיר חמה במיוחד כבאילת, פוגם במידת ההנאה, הרווחה והנוחות.
…
הנתבעת תספק לתובעת רכב חדש ותקין מסוגו של הרכב נשוא כתב התביעה. אם הקיום אינו אפשרי, שכן מדובר ברכב משנת 2003, תשיב הנתבעת לתובעת את מלוא הסכום ששולם על ידה, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כדין החל מיום 5.5.03 ועד לתשלום בפועל. מנגד, תשיב התובעת את הרכב לידי הנתבעת כפי שהוא. התשלום והשבת הרכב יעשו עד ליום 1.02.2008.

כפי שניתן לראות מפסק הדין, כאשר יש תקלה במזגן ברכב חדש, ולא מצליחים לתקן את הבעיה, בתי המשפט מצפים שיסופק ללקוח פתרון הגיוני כמו רכב חדש חלופי או ביטול עסקה, ואם החברה לא מספקת פתרונות אלה היא מסתכנת בכך שבית המשפט יורה על ביטול העסקה גם אם עברו שנים לאחר קבלת הרכב, ויורה לחברה להשיב את כל הסכום שהיא קיבלה בעבור הרכב.
לאחר פסק הדין הנתבעת המשיכה להתעקש והגישה ערעור לבית המשפט המחוזי בתל אביב (ע"א 1082/08 מכשירי תנועה בע"מ נ' ליסקאר אור). גם בית המשפט המחוזי דחה את טענות החברה והסכים עם התוצאה אליה הגיע בית משפט השלום.
במסגרת פסק הדין של בית המשפט המחוזי נקבע, בין היתר, כך:
השימוש שעשתה המשיבה ברכב איננו שימוש רגיל שניתן להעריך אותו לפי הנוסחה שמציע ב"כ המערערת, שכן בית משפט קמא קבע בלשון שאיננה משתמעת לשתי פנים ושאיננה מצריכה פרשנות, כי לא ניתן היה להשתמש ברכב ללא תיקון התקלה שנפלה במערכת מיזוג האויר.
…
בית משפט קמא הוסיף וקבע כי אין מדובר בתקלה מינורית כי אם בתקלה ממשית אשר פגמה ביכולת להשתמש ברכב, מה גם שמדובר בעורכת דין תושבת אילת, שלה משרד גם בתל אביב, ומשכך אין צורך להכביר מילים על הצורך החיוני במערכת מיזוג האוויר בנסיעותיה הממושכות, וכדברי בית המשפט: "שימוש ברכב ללא מיזוג אוויר במדינה חמה כמדינתנו ובעיר חמה במיוחד כבאילת, פוגם במידת ההנאה, הרווחה והנוחות.
דחיית הליך הערעור הובילה לחיוב בהוצאות משפט כנגד החברה בסך 10 אלפים שקלים בתוספת מע"מ.
מה לעשות אחרי שמגלים תקלה במזגן ברכב חדש?
גילוי תקלה במזגן ברכב חדש עשוי להעיד על "אי התאמה" בהתאם להוראות חוק המכר. במקרים אלה על הלקוח להודיע מיד לחברה על תקלה במזגן ברכבו ולא לחכות לכך שאולי הבעיה תפתר מעצמה.
אם מוסך החברה אינו מצליח לתקן את הבעיה במזגן תוך פרק זמן קצר, על בעל הרכב להודיע לחברה באופן מיידי ובכתב על ביטול העסקה.
אם בעל הרכב יתמהמה הוא עשוי להקטין בצורה משמעותית את הסיכוי שבית המשפט יעתר לדרישתו לביטול העסקה לאחר הגשת כתב תביעה, ובמקרים מסויימים בית המשפט עשוי לדחות לגמרי את התביעה אם הלקוח יתמהמה.
חשוב לדעת שבמסגרת תביעה לביטול עסקה בעקבות תקלה במזגן ניתן לדרוש גם פיצויים כספיים וגם ניתן לדרוש להשית על הנתבעת את הוצאות המשפט אותם התובע/ת יאלצו לשלם לאורך ההליך (שכר טרחת עורך דין, אגרת בית משפט וכו').
מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין נגד יבואן רכב במקרים מסוג זה כדי לקבל הנחיות כיצד כדאי לפעול כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה.

לסיכום
תקלה במזגן ברכב חדש עשויה לגרום לעוגמת נפש רבה לבעל הרכב, מכיוון שקשה מאוד (ולעיתים כלל לא אפשרי) לנסוע ברכב ללא מזגן תקין במדינה כל כך חמה כמו מדינת ישראל.
בתי המשפט הכירו בתקלה במזגן ברכב חדש כעילה מוצדקת לדרוש ביטול עסקה או החלפת הרכב הפגום ברכב חדש תקין.
אם יש תקלה במזגן ברכב החדש שקיבלתם עליכם לפעול באופן מיידי ולהודיע לחברה על קיומה של התקלה. אם החברה לא תתקן את התקלה במזגן תוך פרק זמן קצר וסביר, עליכם להודיע בכתב על ביטול העסקה. ברוב המוחלט של המקרים החברה תסרב לבטל את העסקה ותאלצו להגיש בהקדם תביעה לבית המשפט.
במקרים מסוימים ניתן יהיה להודיע על ביטול עסקה מבלי לאפשר לחברה לתקן תקלה במזגן ברכב חדש.
משרדנו מנהל תביעות נגד יבואני רכב בשם לקוחות בעניין תקלות במזגנים ברכבים חדשים.