מה קורה אם לא מגישים כתב הגנה בתביעה אזרחית?
על מנת לענות על השאלה מה קורה אם לא מגישים כתב הגנה בתביעה אזרחית צריכים להבין קודם את הכללים החלים על תביעה אזרחית או תביעה כספית. כללים אלה נכונים למצב שבו התביעה מתנהלת בבית המשפט המחוזי או בבית משפט השלום או בבית משפט לענייני משפחה.
תביעה אזרחית או תביעה כספית מתנהלת בהתאם להוראות תקנות סדר הדין האזרחי. תקנות אלה מגדירות את "כללי המשחק" לפיהם מתנהלות תביעות שונות ואת המועדים הרלוונטיים להגשת כתב הגנה לכל תביעה.
לדוגמה: תביעה עד לסכום של 75 אלף שקלים תתנהל בבית משפט השלום לפי פרוצדורה משפטית שנקראת "דיון מהיר". במקרים אלה על הנתבע להגיש כתב הגנה תוך 45 ימים מיום המצאת כתב תביעה.
לעומת זאת, תביעה בסכום העולה על 75 אלף שקלים תתנהל לפי פרוצדורה משפטית שנקראת "סדר דין רגיל". במקרים אלה על הנתבע להגיש כתב הגנה תוך 60 ימים מיום קבלת כתב תביעה.
נתבע שלא הגיש כתב הגנה בתביעה כספית או בתביעה אזרחית במועד מסתכן בכך שהצד שכנגד יגיש בקשה לבית המשפט ויבקש לקבל פסק דין בהעדר הגנה. התובע רשאי לפעול כך מכוח תקנה 130 לתקנות סדר הדין האזרחי אשר קובעת כך:
130. נתבע שלא הגיש כתב הגנה בתוך המועד שנקבע לכך או שכתב ההגנה נמחק, רשאי בית המשפט לדרוש מהתובע הוכחה מספקת של התביעה, כולה או מקצתה, או לתת פסק דין על יסוד כתב התביעה בלבד.
במקרים אלה הנתבע כבר לא יצטרך לשאול מה קורה אם לא מגישים כתב הגנה אלא איך מבטלים פסק דין, משום שאם פסק הדין לא יבוטל והנתבע לא יקיים את קביעותיו, התובע יוכל לנקוט נגד הנתבע בהליכי הוצאה לפועל, דבר שעשוי לעלות לנתבע ביוקר.

מה קורה אם לא מגישים כתב הגנה: האם ניתן להגיש בקשה להארכת מועד?
במקרים שלא הוגש כתב הגנה במועד והנתבע מעוניין לקבל הארכת מועד להגשת כתב הגנה עליו לפנות לבית המשפט ולבקש את רשותו להגיש את כתב ההגנה באיחור. בית המשפט מוסמך להעתר לבקשה להארכת מועד לאור הוראות תקנה 176(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי:
(ב) בית המשפט רשאי לתת הוראות בדבר היקף כתב טענות; נקבע בתקנות אלה או בכל חיקוק זמן לעשיית דבר או להימנע מעשיית דבר או מדד להיקף כתב טענות, יחול האמור כל עוד בית המשפט לא הורה אחרת מטעמים מיוחדים.
במסגרת הבקשה על הנתבע לפרט מדוע נדרשת לו ארכה (לדוגמה: מחלה שמנעה את האפשרות להכין ולהגיש את כתב ההגנה במועד).
לפני שפונים לבית המשפט ומבקשים את אישורו לקבלת הארכת מועד להגשת כתב הגנה, מומלץ לפנות לתובע ולבקש את הסכמתו. אם התובע יסכים ברוב המקרים גם בית המשפט יעתר לבקשה לקבל ארכה. אם התובע לא יסכים יש לפרט את סיבת התנגדות התובע ומדוע לשיטתכם התנגדות זו אינה מוצדקת.
אם בית המשפט נעתר לבקשה וקבע שיש אישור להגיש את כתב ההגנה באיחור, חשוב לא לפספס את המועד החדש, גם אם במקרים קיצוניים זה אומר שתגישו כתב הגנה ללא עורך דין. עדיף לנסות להימנע מהגשת כתב הגנה ללא עורך דין ככל הניתן, אך ישנם מצבים שזו הברירה היחידה.
אם לא הגשתם כתב הגנה בית המשפט אינו חייב לקבל את התביעה
שימו לב להוראות תקנה 130 לתקנות סדר הדין האזרחי המוזכרת בתחילת מאמר זה. אחת התשובות לשאלה מה קורה אם לא מגישים כתב הגנה היא שבית המשפט לא חייב לקבל תביעה אזרחית ולתת פסק דין, משום שתקנה 130 קובעת: "רשאי בית המשפט לדרוש מהתובע הוכחה מספקת של התביעה, כולה או מקצתה".
כלומר, גם אם לא הוגש כתב הגנה בית המשפט אינו חייב לתת פסק דין בהעדר הגנה אלא הוא רשאי לדרוש מהתובע להוכיח את תביעתו, ואם התובע לא יצליח להוכיח את תביעתו בית המשפט לא בהכרח יקבל אותה באופן מלא או חלקי.
במקרים אלה בית המשפט יתן הוראות מתאימות לתובע, ואם התובע לא יעמוד באותן הוראות יתכן אפילו שהתביעה תמחק או תתקבל בחלקה הקטן.

מה קורה אם לא מגישים כתב הגנה במסגרת תביעה קטנה?
התשובה לשאלה מה קורה אם לא מגישים כתב הגנה במסגרת תביעה קטנה דומה לתשובה בעניין אי הגשת כתב הגנה בהליכים אחרים.
תביעה קטנה אמנם לא מתנהלת לפי תקנות סדר הדין האזרחי אבל גם במסגרת תביעה קטנה ניתן לקבל פסק דין אם הנתבע לא מתגונן.
בית משפט לתביעות קטנות מיועד לאנשים שאינם עורכי דין או משפטנים, אך גם שם בית המשפט לא יכול להתעלם ממצב בו הנתבע מתעלם מהוראות הדין ואינו מגיש כתב הגנה במועד, אחרת תביעה קטנה עשויה שלא להסתיים לעולם.
אם התובע יגיש בקשה למתן פסק דין בהעדר הגנה גם שופט במסגרת תביעה קטנה צפוי לאשר את הבקשה ולקבוע שהתובע זכאי לפסק דין בהעדר התגוננות הנתבע.
מה קורה אם לא מגישים כתב הגנה עקב רשלנותו של עורך הדין?
נתבע שוכר את שירותיו של עורך דינו על מנת שייצג אותו, יכין ויגיש עבורו כתב הגנה, יתייצב לדיונים וידאג לכל הפרוצדורה המשפטית.
לעיתים ניתן להתקל במצבים בהם עורך הדין לא מגיש כתב הגנה במועד (עקב טעות משרדית או רשלנות או כל סיבה אחרת) ובית המשפט מקבל את התביעה כנגד הנתבע. נוצר מצב שבו הנתבע פעל כשורה, שכר עורך דין אך עורך הדין הוא זה שטעה ולא הגיש כתב הגנה במועד.
במצב כזה הלקוח לא יכול (ולא צריך) להגיש עדיין תביעה נגד עורך דין בגין רשלנות מקצועית משום שבית המשפט יבחן האם ניתן היה לשנות את התוצאה. במקרה כזה על עורך הדין לפעול באופן מיידי ולהקטין את נזקיו של הלקוח שלו (נזקים שנגרמו עקב רשלנותו של עורך הדין), ולהגיש בהקדם האפשרי בקשה לביטול פסק דין מכוח תקנה 131 לתקנות סדר הדין האזרחי, אשר קובעת כך:
131. נתן בית המשפט החלטה לפי צד אחד והגיש בעל הדין שנגדו ניתנה ההחלטה בקשת ביטול בתוך שלושים ימים מיום שהומצאה לו ההחלטה, רשאי בית המשפט לבטלה, בתנאים שייראו לו; הוראה זו לא תחול על פנייה לבית המשפט לפי תקנה 33(ד).
אם עורך הדין של הלקוח לא מוכן לסייע לו לבטל את פסק הדין, עדיין מוטלת חובה על הלקוח לנסות להקטין את נזקיו ולהגיש בקשה לביטול פסק דין באמצעות עורך דין אחר. אם פסק הדין יבוטל ניתן יהיה לתבוע את עורך הדין הראשון שהתרשל בגין הנזקים שנגרמו ללקוח, אך לרוב נזקים אלה יוגבלו לשכר הטרחה הנוסף שהלקוח נאלץ לשלם לעורך הדין השני.
לעומת זאת, אם פסק הדין לא יבוטל הלקוח יוכל להגיש תביעה כנגד עורך הדין בגין כל הנזקים שיגרמו לו עקב פסק הדין שניתן בגלל רשלנותו של עורך דינו.

לסיכום
לשאלה מה קורה אם לא מגישים כתב הגנה יש בדרך כלל תשובה פשוטה. התובע רשאי להגיש בקשה למתן פסק דין בהעדר הגנה, וברוב המקרים בית המשפט יעתר לבקשה.
יחד עם זאת, נתבע שלא הגיש כתב הגנה רשאי להגיש בקשה להארכת מועד להגשת כתב הגנה, וברוב המקרים בית המשפט יעתר לבקשה, במיוחד אם הנתבע פנה תחילה לתובע וביקש את הסכמתו לכך.
בית המשפט אינו מחוייב לתת פסק דין בהעדר הגנה גם אם לא הוגש כתב הגנה, אלא הוא רשאי לדרוש מהתובע להוכיח את תביעתו. אם התובע לא יצליח בית המשפט עשוי שלא לקבל את התביעה במלואה או אפילו באופן חלקי.