תביעה אזרחית על תקיפה נועדה על מנת לאפשר לנפגע לקבל פיצוי כספי מהתוקף בגין הנזקים שהתוקף גרם לו. נזקים אלה יכולים להיות ממוניים (נזקים שניתן לכמת בכסף) וגם נזקים לא ממוניים (נזקים שלא ניתן לכמת בכסף, כגון כאב וסבל, עוגמת נפש וכו').
סכום הפיצוי הכספי במסגרת תביעה אזרחית על תקיפה נקבע בהתאם לנזק שנגרם בפועל לנפגע. ככל שהנזק חמור יותר כך הפיצוי יהיה גבוה יותר, וההיפך. לדוגמה: תביעה לאחר תקיפה ושבירת יד תוביל (בדרך כלל) לפיצוי כספי גבוה יותר לעומת תביעה לאחר תקיפה שלא גרמה לשברים.
כמובן שיש חריגים: תתכן תקיפה שאמנם לא גרמה לשברים אך יתכן שגרמה לנזק נפשי אדיר. כל מקרה צריכים לבחון לגופו של עניין על מנת להבין מה יכולה תביעה אזרחית על תקיפה להשיג לנפגע.
תביעה אזרחית על תקיפה – הוראות החוק הרלוונטיות
לפני שמתחילים לדבר על תביעה אזרחית על תקיפה כדאי להכיר את הוראות החוק הרלוונטיות עליהן ניתן להסתמך.
סעיף 378 לחוק העונשין:
תקיפה – מהי:
המכה אדם, נוגע בו, דוחפו או מפעיל על גופו כוח בדרך אחרת, במישרין או בעקיפין, בלא הסכמתו או בהסכמתו שהושגה בתרמית – הרי זו תקיפה; ולענין זה, הפעלת כוח – לרבות הפעלת חום, אור, חשמל, גאז, ריח או כל דבר או חומר אחר, אם הפעילו אותם במידה שיש בה כדי לגרום נזק או אי נוחות.
סעיף 23 לפקודת הנזיקין:
תקיפה
23. (א) תקיפה היא שימוש בכוח מכל סוג שהוא, ובמתכוון, נגד גופו של אדם על ידי הכאה, נגיעה, הזזה או בכל דרך אחרת, בין במישרין ובין בעקיפין, שלא בהסכמת האדם או בהסכמתו שהושגה בתרמית, וכן נסיון או איום, על ידי מעשה או על ידי תנועה, להשתמש בכוח כאמור נגד גופו של אדם, כשהמנסה או המאיים גורם שהאדם יניח, מטעמים סבירים, שאכן יש לו אותה שעה הכוונה והיכולת לבצע את זממו.
(ב) "שימוש בכוח", לענין סעיף זה – לרבות שימוש בחום, באור, בחשמל, בגאז, בריח או בכל דבר או חומר אחר, אם השתמשו בהם במידה שיש בה להזיק.
מהוראות חוק אלה אנחנו למדים שהמחוקק הגדיר תקיפה בצורה מאוד רחבה. אין זה אומר שעל כל מעשה כדאי להגיש תביעה אזרחית על תקיפה מכיוון שפיצוי כספי משמעותי ינתן רק במקרי תקיפה שגרמו לנזק ממשי. ככל שהנזק חמור יותר, כך הפיצוי הכספי יהיה גבוה יותר.
מה עושים לפני הגשת תביעה אזרחית על תקיפה?
הדבר הראשון שצריכים לעשות לאחר שעוברים תקיפה הוא לא בהכרח פניה למשטרת ישראל בהגשת תלונה, אלא בתיעוד הנזקים שנגרמו לכם.
לדוגמה: אם תקפו אתכם וגרמו לכם לשברים וחבלות, אם יש אפשרות לתעד את הנזקים כבר סמוך למועד התקיפה – עשו זאת. אם לא, תדאגו להתפנות לבית החולים על מנת שיתחילו בכם את הטיפול בבית החולים, ותבקשו מהצוות הרפואי לתעד בתמונות ובווידאו את הנזקים הגופניים שנגרמו לכם. כמובן שחשוב שיהיה תיעוד רפואי מתאים בכתב לנזקים שנגרמו לכם, על הטיפול שעברתם, על הנזקים הגופניים שעברתם, ועל ההמלצות להמשך טיפול.
לאחר שטיפלתם בעצמכם עקב התקיפה שעברתם ותיעדתם את הנזק שנגרם לכם, פנו למשטרת ישראל ותגישו תלונה. תוכלו לצרף לתלונה תמונות מהנזקים שנגרמו לכם. אם יש תיעוד למעשה התקיפה עצמו (לדוגמה ממצלמות אבטחה), העבירו תיעודים אלה למשטרה, כדי שיהיה קל יותר לנהל את החקירה, וכך גם תגדילו את הסיכוי שהתלונה לא תסגר עקב העדר ראיות.
מדוע חשוב להגיש תלונה למשטרה לפני הגשת תביעה אזרחית על תקיפה?
חשוב מאוד להגיש תלונה למשטרה לפני הגשת תביעה אזרחית על תקיפה מכיוון שאם המשטרה תגיע למסקנה שאכן בוצעה תקיפה, היא תמליץ להגיש כתב אישום נגד הפוגע. אם זה יקרה הפרקליטות תנהל נגד הפוגע הליך פלילי במטרה להרשיעו בתקיפה.
אם בית המשפט ירשיע את התוקף ויגזור את דינו ניתן יהיה להשתמש בממצאי ההליך הפלילי במסגרת הליך אזרחי שנקרא תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים.
מה זה תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים?
כדי להבין מהי תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים צריכים להכיר מספר הוראות חוק רלוונטיות.
תקנה 19 לתקנות סדר הדין האזרחי:
תביעה אזרחית נגררת
תביעה אזרחית כאמור בסעיף 77 לחוק תוכתר במילים "תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים" ותוגש בתוך תשעים ימים לאחר שפסק הדין בפלילים הפך לחלוט.
סעיף 77 לחוק בתי המשפט:
סמכות אזרחית נגררת לפלילית
(א) הורשע אדם בבית משפט שלום או בבית משפט מחוזי והוגשה נגדו – ונגדו בלבד – תביעה אזרחית בשל העובדות המהוות את העבירה שבה הורשע, מוסמך השופט או המותב שהרשיעו, לאחר שפסק הדין בפלילים הפך לחלוט, לדון בתביעה האזרחית, אם ביקש זאת מגיש התביעה; לענין זה מוסמך בית משפט מחוזי לדון גם אם התביעה לפי שוויה היא בתחום סמכותו של בית משפט שלום.
(ב) שר המשפטים יקבע בתקנות את סדרי הדין בתביעה האזרחית, לרבות הוראות בדבר המועד והדרך להגשת התביעה וההליכים בערעור.
סעיף 42א(א) לפקודת הראיות
קבילות פסק דין
(א) הממצאים והמסקנות של פסק דין חלוט במשפט פלילי, המרשיע את הנאשם, יהיו קבילים במשפט אזרחי כראיה לכאורה לאמור בהם אם המורשע או חליפו או מי שאחריותו נובעת מאחריות המורשע, ובכלל זה מי שחב בחובו הפסוק, הוא בעל דין במשפט האזרחי.
המאפיינים העיקריים של תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים
- ניתן להגיש אותה תוך 90 ימים מהמועד שפסק הדין בהליך הפלילי הפך להיות חלוט (לא ניתן יותר לערער עליו). אם הוגש ערעור צריכים להמתין עד לאחר פסק הדין בהליך הערעור.
- אין צורך להוכיח את ביצוע עבירת התקיפה או את אחריות התוקף, משום שהדבר כבר הוכח בהליך הפלילי.
- תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים נדונה בפני אותו שופט שדן בהליך הפלילי, כלומר השופט מכיר כבר את כל הנתונים.
בעוד שלתביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים יש הרבה יתרונות, לא תמיד הנפגע יהיה מוכן נפשית (או מסיבות אחרות) להגיש את התביעה תוך 90 ימים מרגע שפסק הדין בהליך הפלילי יהפוך להיות חלוט. זה לא אומר שהוא לא יוכל להגיש תביעה אזרחית על תקיפה, אלא כל מה שזה אומר שהוא יצטרך לנהל הליך מעט ארוך יותר ולחזור ולהוכיח במסגרת התביעה האזרחית את אחריות התוקף לנזקים שנגרמו לו.
איזה פיצוי כספי ניתן לדרוש מהתוקף במסגרת תביעה אזרחית על תקיפה?
תביעה אזרחית על תקיפה לקבלת פיצוי בגין נזק כספי
אחת המטרות של כל תביעה אזרחית על תקיפה היא לקבל מהתובע פיצוי כספי בגין נזק כספי שנגרם לנפגע. לדוגמה: יתכן שבעקבות התקיפה הנפגע נאלץ לשלם כספים רבים בגין טיפולים רפואיים, יתכן שבעקבות התקיפה הנפגע לא רק שלא עבד עד למועד הגשת כתב תביעה אלא הוא כלל לא יכול לחזור לעבודתו, ולכן נדרש פיצוי כספי לא רק על אובדן ימי העבודה אלא גם בגין אי היכולת לחזור ולהשתכר באותם תנאים (אובדן השתכרות).
אם במסגרת התביעה נגרם נזק גם לרכושו של הנפגע, צריכים לכמת גם נזקים אלה ולפרט אותם בכתב התביעה.
צריכים לקחת בחשבון שייתכן שחלק מהנזקים יהיה צורך להוכיח באמצעות חוות דעת מומחה.
תביעה אזרחית על תקיפה בגין נזק לא ממוני
מרכיב נוסף (וחשוב!) במסגרת תביעה אזרחית על תקיפה הוא סעד כספי בגין נזק לא ממוני. נזק לא ממוני אינו ניתן להערכה כספית פשוטה ואחידה והוא משתנה מנפגע לנפגע, ולכן פיצוי בגין כאב וסבל/עוגמת נפש נקבע באופן משתנה על ידי כל שופט שדן בתיק.
ככל שהתקיפה חמורה יותר כך הסבירות לקבלת פיצוי כספי בגין נזק לא ממוני גבוהה יותר. הפיצוי יכול להגיע לסכומים משמעותיים מאוד.
לסיכום
מטרתה של תביעה אזרחית על תקיפה היא לזכות בפיצוי כספי מהתוקף. הפיצוי הכספי אמור לשקף החזר/פיצוי בגין נזקים כספיים שנגרמו לנפגע, וגם פיצוי כספי בגין נזקים לא ממוניים שנגרמו לנפגע.
כדאי מאוד להגיש תלונה למשטרה בגין תקיפה. אם התלונה לא תסגר אלא יוגש כתב אישום, והתוקף יורשע, ניתן יהיה להגיש נגדו תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים. מדובר בהליך עם יתרונות רבים, אך החיסרון הוא שצריכים להגישו לבית המשפט תוך 90 ימים מהמועד שההליך הפלילי הפך להיות חלוט (לא ניתן להגיש עליו ערעור).
אם הנפגע לא מספיק להגיש תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים, פתוחה בפניו הדרך להגיש תביעה אזרחית על תקיפה.