אובדן גמור להלכה – מה זה אומר והאם כדאי להשתמש ברכב כזה?

מה זה רכב אובדן גמור להלכה?

אובדן גמור להלכה זאת הגדרה של חברות ביטוח שמשמעותה שהרכב ניזוק בצורה משמעותית ועלות התיקון עשויה להגיע עד 60% משוויו. רכב שנגרם לו נזק בסכום של 60% ומעלה משוויו מוגדר כרכב טוטאל לוס, והוא מורד מהכביש, ולא ניתן להמשיך ולנסוע בו (בניגוד לרכב אובדן גמור להלכה שבו ניתן להמשיך ולעשות שימוש).

מאוד חשוב לא להתבלבל עם הגדרת תקנה 266 לתקנות התעבורה אשר קובעת כך:

"רכב באבדן גמור" (Total Loss) – רכב ששמאי רכב קבע לגביו שהוא יצא מכלל שימוש או שהנזק הגולמי בו הוא 60 אחוזים ומעלה משווי הרכב;

המונחים מאוד דומים אבל הם מתייחסים לשני מצבים שונים – מצב אחד שבו עדיין ניתן לעשות שימוש ברכב (לאחר תיקון), והשני, מצב שבו לא ניתן לעשות שימוש ברכב.

חשוב לדעת שלעיתים חברות הביטוח עושות שימוש במונח אובדן להלכה במקום אובדן גמור להלכה. מונחים אלה מתייחסים לאותו מצב והשוני הוא רק בטרמינולוגיה.

מי קובע שרכב הגיע למצב של אובדן גמור להלכה?

האדם שמוסמך לקבוע שהרכב נמצא במצב של אובדן גמור להלכה הוא שמאי. בדרך כלל מדובר בשמאי מטעם חברת הביטוח, משום שאם לבעל הרכב יש ביטוח מקיף, חברת הביטוח זו שתאלץ לשלם בפועל בגין תיקון הרכב.

כך נראית חוות דעת שמאי בעניין נזקים לרכב ומסקנה כי הרכב הוא אובדן גמור להלכה:

תמיד חשוב לבדוק את חוות דעת השמאי (אם יש כזאת) טרם רכישת רכב שעבר תאונה קשה, כדי להבין מה בדיוק נפגע ברכב, ולאחר מכן חשוב לבדוק היכן וכיצד תוקן הרכב. יתכן שגם רכב שנפגע בתאונה קשה תוקן כראוי וניתן להמשיך לעשות בו שימוש.

מצד שני, מניסיון רב של אינספור פניות למשרדנו, רכבים שהוגדרו אובדן גמור להלכה מתוקנים במוסכים שאינם קשורים ליבואן והדבר העיקרי שמנחה אותם הוא לתקן את הרכב בעלות הזולה ביותר שניתן. כלומר, אתם עשויים לקבל רכב שנראה חדש לחלוטין מבחוץ, אך פגום מבפנים. לאחר הרכישה יתכן שתסעו ברכב בצורה תקינה, אך התקלות יתגלו מספר ימים/שבועות או חודשים ספורים לאחר רכישת הרכב.

המלצתי האישית היא להימנע ככל הניתן מרכישת רכב אובדן גמור להלכה. גם אם הרכב תוקן בצורה נכונה ובהתאם להוראות היצרן, ספק רב מאוד אם תצליחו למכור אותו במחיר קרוב למחיר המחירון. ישנה רתיעה משמעותית של קונים לרכוש רכב שעבר תאונה קשה כי אנשים מבינים שתאונות קשות הן פתח לביקורים חוזרים למוסך עקב תקלות שונות ורבות.

אובדן גמור להלכה
עורך דין לענייני רכב אדי בליטשטיין מסביר על רכב אובדן גמור להלכה

מה ניתן לעשות כדי להימנע מרכישת רכב אובדן גמור להלכה?

לפני רכישת כל רכב יד שניה מומלץ מאוד לבדוק את היסטוריית תביעות הביטוח שלו. מדובר בבדיקה פשוטה שעולה בסך הכל 10 שקלים. את הבדיקה ניתן לבצע באמצעות אתר Infocar.co.il.

הטופס שתקבלו נראה כך:

הטבלה העליונה מפרטת את כל המועדים וכל חברות הביטוח שביטחו את הרכב. הטבלה התחתונה היא הטבלה המעניינת משום שהיא מראה האם הרכב היה מעורב בתאונה. בדוגמה המוצגת מעלה הרכב עבר תאונה בשנת 2018. במקרה זה מדובר בתאונה קלה יחסית. אם הרכב היה מוגדר אובדן גמור להלכה הדבר היה מוצג ונכתב בצורה מפורשת בטבלה התחתונה.

שימו לב – בדיקת הרכב במכון לבדיקת רכבים לא תגלה האם מדובר ברכב שהוגדר על ידי חברת הביטוח כאובדן גמור להלכה, ומכוני הבדיקה אפילו מדגישים זאת בטופס הבדיקה. הסיבה לכך היא שמכוני הבדיקה לא מסונכרנים עם מחשבי חברות הביטוח ולא יודעים כיצד חברת הביטוח הגדירה את הרכב אחרי תאונה.

יחד עם זאת, אני בכל זאת ממליץ לבדוק את הרכב לפני הרכישה במכון לבדיקת רכבים, משום שמכוני הבדיקה יוכלו לאתר פגמים רבים נוספים ברכב, וככל שהרכב יקר יותר, כך כדאי יותר להקפיד על ביצוע הבדיקה המקדימה.

אפשרות נוספת לבדיקת הרכב היא באמצעות דוח בלקר. מדובר בשירות של חברה פרטית שאוספת נתונים ממאגרים רבים ומציגה אותם בצורה קלה ונגישה למזמין הדוח. עלות השירות היא כ-150 שקלים. אמנם מדובר בשירות יקר יותר לעומת טופס היסטוריית תביעות ביטוח, אך מנגד מקבלים מידע רב יותר על הרכב. באופן כללי אני ממליץ לשקול להסתייע גם בשירות זה, במיוחד אם אתם שוקלים להגיש תביעה נגד סוחר רכבים שמכר לכם רכב יקר ופגום.

האם אפשר לבטל עסקת רכישת רכב אובדן גמור להלכה?

חשוב מאוד לדעת שניתן בהחלט לבטל עסקת רכישת רכב יד שניה שהוא אובדן גמור להלכה, גם אם עבר זמן רב מאוד (אפילו שנים) לאחר רכישת הרכב.

המצב הנפוץ ביותר בו מגלים שנמכר לכם רכב אובדן גמור להלכה הוא כאשר רוצים למכור את הרכב. מכיוון שאנשים לא קונים ומיד מוכרים את הרכב, בפועל העניין מתגלה לאחר זמן רב לאחר הרכישה.

במקרים אלה חשוב מאוד לפעול בצורה מהירה ולא להתמהמה. חייבים להודיע למוכר (זה לא משנה אם מדובר באדם פרטי או סוחר רכבים) שגיליתם שנמכר לכם רכב אובדן גמור להלכה מבלי שהמוכר טרח לגלות לכם פרט זה טרם הרכישה, ובנסיבות אלה אתם מודיעים על ביטול העסקה. את ההודעה יש לשלוח בכתב (וואטסאפ גם יתקבל בבית המשפט).

ברובם המוחלט של המקרים, המוכר לא יסכים לדרישתכם לביטול העסקה ואתם תאלצו להגיש תביעה לבית המשפט. במקרים אלה חשוב לבצע עבודת הכנה טובה לפני הגשת התביעה ולאסוף את כל המסמכים שיש לכם הרלוונטיים לרכישת הרכב. חשוב מאוד לבדוק האם יש לכם את הסכם ההתקשרות, את המודעה שהמוכר פרסם באינטרנט, טופס גילוי נאות (אם העסקה נעשתה עם סוחר רכבים), התכתבויות ושיחות מוקלטות עם המוכר לפני ביצוע העסקה ולאחריה.

כל הנתונים האלה עשויים להיות רלוונטיים מאוד כדי להוכיח בבית המשפט שהמוכר לא חשף בפניכם לפני ביצוע העסקה (או אפילו לאחר מכן) שהוא מוכר לכם רכב אובדן גמור להלכה. בנוסף, כדאי מאוד להכיר את הוראות חוק מכירת רכב משומש. מדובר בחוק קצר מאוד שיסייע לכם מאוד להתמודד עם סוחרי רכבים, ככל שתחליטו להגיש תביעה קטנה.

תביעות מורכבות בעניין רכב אובדן גמור להלכה

חשוב מאוד להבין שככל שהרכב יקר יותר כך סביר יותר שהנתבע יעשה כל מה שביכולתו כדי לדחות את התביעה, על מנת להימנע מלשלם לכם ולו שקל אחד או כדי לשכנע את בית המשפט שאין הצדקה להורות על ביטול עסקה.

ככל שהרכב יקר יותר מומלץ לפנות לעורך דין שבקיא בתחום תביעות רכב. מדובר בתחום שמחייב הכרות מעמיקה עם הפסיקה והחקיקה הרלוונטית, ומאוד יתכן שאתם כלל לא מודעים לסוגיות המשפטיות שצריכים להתייחס אליהן במסגרת התביעה שלכם כדי לשכנע את בית המשפט לקבל את טענותיכם ולהורות על ביטול העסקה, ולפסוק לכם פיצוי כספי משמעותי.

תזכרו – ככלל תמיד יהיה זול יותר לנהל את התביעה מלכתחילה בצורה נכונה מאשר מצב שבו תגישו את התביעה לבד או עם עורך דין לא מנוסה ולאחר מכן תרצו שעורך דין שבקיא בתחום זה יתקן טעויות שנעשו. תיקון טעויות עשוי להיות יקר מאוד, לגזול זמן רב ולהאריך את פרק הזמן הנחוץ לבירור התביעה, ולעיתים תיקון הטעויות פשוט לא יהיה אפשרי, ומסיבה זו אתם תפסידו בתביעה.

עורך דין אדי בליטשטיין
צריכים ליווי משפטי בעניין רכב אובדן גמור להלכה? צרו קשר עם עורך דין אדי בליטשטיין

לסיכום

רכב אובדן גמור להלכה הוא רכב שעבר תאונה משמעותית ושווי התיקון מגיע כמעט ל-60% משווי הרכב.

רכישת רכב שכזה איננה מומלצת משום שגם אם הוא תוקן בצורה תקינה ובהתאם להוראות היצרן, יהיה לרוכש קושי רב למכור אותו בעתיד, מכיוון שאנשים נרתעים מאוד מלרכוש רכבים שכאלה.

במקרים שבהם נמכר לכם רכב אובדן גמור להלכה, מבלי שהדבר פורט בפניכם טרם ביצוע העסקה, אתם רשאים לדרוש ביטול עסקה, גם אם עבר זמן רב מאוד (גם שנים) לאחר ביצוע העסקה.

במצבים שבהם אתם שוקלים הגשת תביעה מומלץ מאוד ליצור קשר עם עורך דין מנוסה לענייני רכב. עדיף לכם לנהל את התיק נכון מלכתחילה, מאשר להגיע למצב שבו אתם תבחרו לפנות לעורך דין בדיעבד כדי לתקן טעויות שנעשו בניהול התביעה. לא תמיד ניתן לתקן את הטעויות, וזה עשוי להשפיע בצורה משמעותית על סיכויי הצלחתה של תביעתכם.

דירוג הגולשים:

5 / 5. 93

No votes so far! Be the first to rate this post.

אנחנו שמחים לדעת שהמאמר סייע לך.

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

אובדן גמור להלכה
אובדן גמור להלכה
חזרה לחלק ספציפי במאמר
שיתוף בפייסבוק
שיתוף ב-X
שיתוף בלינקדין
שליחה בוואטסאפ
שליחה בטלגרם
שליחה בדוא"ל
מדוע כדאי לשכור את שירותינו?
מעל 13 שנות ניסיון והצלחות מוכחות
0 +
מעל 750 לקוחות מרוצים
0 +
מאה אחוז יחס אישי לכל לקוח
% 0
תמונה של עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין אדי בליטשטיין

משרדנו עוסק בייצוג תובעים ונתבעים במסגרת תביעות ייצוגיות ותביעות אזרחיות - כספיות מורכבות.

למשרדנו מעל 13 שנות ניסיון והצלחות מוכחות בבתי המשפט.

המלצות רבות מלקוחות קודמים ופרסומים בתקשורת על התיקים שאנו מנהלים תוכלו לקרוא בתחתית העמוד.

עורך דין אדי בליטשטיין דובר את השפות עברית, אנגלית ורוסית.

חיוג לעו"ד אדי בליטשטיין 03-6427876
המלצות מלקוחות קודמים
כותבים עלינו בתקשורת

מידע משפטי בווידאו

מידע משפטי במגוון נושאים
20 קטעי וידאו
מאמרים באותה קטגוריה

לפני שאתם עוזבים...

רוצים לדעת כיצד לנסח נכון כתב תביעה? הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו ונעביר אתכם למדריך מקיף ללא תשלום

אנחנו לא שולחים פרסומות וניתן לבצע הסרה בכל שלב