קניית רכב אובדן להלכה מבלי שהמוכר מפרט פגם זה באופן מפורש בפני הרוכש, עוד לפני ביצוע העסקה והעברת הכספים, זוהי הטעיה שברוב המקרים תוביל למצב של ביטול עסקה של רכישת רכב משומש.
במאמר זה יפורטו הוראות החוק והפסיקה הרלוונטית של בית המשפט שעשויה לסייע לכם לאחר קניית רכב אובדן להלכה.
חשוב לדעת שאין חוק האוסר מכירת רכב אובדן להלכה. אם המוכר גילה לקונה את העובדה שמדובר ברכב אובדן להלכה, והקונה החליט שהוא בכל זאת מעוניין לרכוש את הרכב, גם אם נדרש מחיר מחירון, או אפילו מעל מחיר מחירון, אין בכך שום בעיה. כל עוד ישנה שקיפות והקונה יודע מה בדיוק הוא קונה הוא רשאי לשלם כמה כסף שהוא רוצה (בדיוק כפי שהמוכר רשאי לדרוש איזה סכום שהוא רוצה עבור הרכב שלו).
מה זה רכב אובדן להלכה?
רכב אובדן להלכה הוא רכב שעבר תאונה משמעותית ושווי התיקון עולה כמעט לכדי 60% משווי הרכב. אם הרכב מבוטח על ידי חברת הביטוח, חברת הביטוח לא תטרח לתקן את הרכב ופשוט תמכור אותו AS IS לגורם אחר (בדרך כלל סוחר רכבים משומשים).
סוחר הרכבים יתקן את הרכב (לפעמים בשטחים) בזול ויעמיד את הרכב למכירה במגרש המכוניות שלו. ברובם המוחלט של המקרים רכבים אלה אינם מתוקנים בהתאם להוראות היצרן או באמצעות חלפים מקוריים וחדשים, במטרה לחסוך כמה שיותר על תיקון הרכב. ככל שהתיקון יהיה זול יותר כך סוחר הרכבים ירוויח על הרכב, בעת מכירתו, הרבה יותר.
מפניות רבות מאוד שמגיעות באופן קבוע למשרדנו עולה כי מכירת רכב אובדן להלכה על ידי סוחר רכבים זהו דבר נפוץ מאוד. מרובן המוחלט של הפניות למשרדנו עולה שסוחרי הרכבים לא מעדכנים את הלקוחות שהרכב הוא רכב אובדן להלכה, ובחלק קטן מהמקרים סוחרי הרכבים לא מעדכנים את הלקוח בעל פה שהוא עומד לרכוש רכב אובדן להלכה, אך בהסכם ישנו סעיף נסתר בין סעיפים רבים אחרים שבו כתוב שהרכב הוא רכב אובדן להלכה.
"טריק" זה שבו נוקטים חלק מסוחרי הרכבים הוא דוגמה מצוינת למדוע חשוב מאוד להקפיד לקרוא את החוזה טרם חתימתו, משום שבמצבים כאלה ביטול העסקה אינו תמיד משימה פשוטה.
קניית רכב אובדן להלכה מסוחר רכבים
קניית רכב אובדן להלכה מסוחר רכבים מהווה הפרה של חקיקה ייעודית הרלוונטית לעסקאות מכר רכבי יד שניה על ידי סוחרי רכבים, ובתי המשפט מתייחסים לכך בחומרה רבה.
החוק הרלוונטי שאמור למנוע קניית רכב אובדן להלכה מסוחר רכבים (ללא ידיעת הרוכש) הוא חוק מכירת רכב משומש, אשר ידוע בקרב רוב הציבור בשם חוק גילוי נאות.
אחת מהוראות חוק מכירת רכב משומש קובעת שעל סוחר הרכבים למסור לרוכש טופס גילוי נאות:
את טופס גילוי הנאות על סוחר הרכבים למסור לרוכש עוד טרם ביצוע העסקה (טרם חתימה על הסכם הרכישה וטרם העברת הכספים). משרדנו טרם נתקל ולו במקרה אחד שבו סוחר הרכבים פעל בהתאם לחוק ומסר טופס זה לפני ביצוע העסקה.
בנוסף, על סוחר הרכבים לפרט בטופס זה כל פגם שקיים ברכב. שימו לב שבטופס כתוב "למיטב ידיעת העוסק". סוחרי רכבים רבים נעזרים בכיתוב זה וטוענים לאחר קניית רכב אובדן להלכה שהם כלל לא ידעו שהרכב הוא בסטטוס זה, ולכן לשיטתם אין להטיל עליהם אחריות כלשהי.
לצערם הרב של סוחר הרכבים טיעון זה נדחה בבתי המשפט. כך לדוגמה בפסק דין מחודש אוגוסט 2024 (תאד"מ 10168-03-23):
סעיף 4 לחוק מחייב את המוכר למסור לקונה טופס גילוי נאות, הכולל מידע מקיף על הרכב, לרבות פרטים על תאונות משמעותיות שעבר הרכב, תיקונים מהותיים שבוצעו בו, היסטוריית הבעלות, וכל מידע אחר שעשוי להשפיע על ערכו או בטיחותו של הרכב. חובת גילוי זו היא רחבה ומקיפה, והיא משקפת את תפיסת המחוקק כי בעסקאות מסוג זה, שבהן פערי המידע הם משמעותיים, יש להטיל על המוכר – שהוא לרוב הצד החזק והמתוחכם יותר – את האחריות לספק לקונה את מלוא המידע הרלוונטי.
…
הפסיקה הרחיבה והעמיקה את חובות הגילוי בעסקאות מכר, תוך הדגשת חשיבותו של עקרון תום הלב והגנה על הצרכן. בפסק הדין המנחה ע"א 8068/11 אורי עיני נ' חן שיפריס (11.2.2014) (להלן: "עניין עיני") קבע בית המשפט העליון כי יש להעדיף את עקרון "יזהר המוכר" על פני "יזהר הקונה". בית המשפט הדגיש את פערי הכוחות והמידע בין המוכר המקצועי לבין הקונה הפרטי, וקבע כי על המוכר מוטלת חובה מוגברת לגלות כל מידע מהותי על הרכב.
…
בהמשך לגישה זו, הפסיקה הרחיבה והעמיקה את היקף חובת הגילוי החלה על מוכרי רכב משומש. בע"א (מחוזי ת"א) 36233-11-22 סטאר מוטורס בע"מ נ' קלר כהן שור (29.1.2023) (להלן: "עניין סטאר"), הדגיש בית המשפט את חומרת הפרת חובת הגילוי וקבע כי הפרה כזו מקימה עילה לביטול העסקה מחמת הטעיה לפי סעיף 15 לחוק החוזים. בית המשפט הבהיר כי על מוכר רכב משומש מוטלת חובת גילוי מוגברת בשל פערי המידע בינו לבין הקונה, וכי חובה זו חלה גם אם המוכר לא ידע על אי ההתאמה בפועל. הלכה זו מרחיבה את היקף האחריות של המוכר ומחזקת את ההגנה על הקונה, תוך הכרה בכך שהמוכר המקצועי נמצא בעמדה טובה יותר לגלות ולברר מידע מהותי על הרכב.
במקרה שלפנינו, יישום הלכות אלו מחייב בחינה מדוקדקת של התנהלות הנתבע כמוכר מקצועי. העובדה שהרכב הוכרז כ"אובדן להלכה" היא ללא ספק מידע מהותי שהיה על הנתבע לגלות לתובע. גם אם נניח שהנתבע לא ידע על כך בפועל, הלכת סטאר מוטורס מטילה עליו אחריות לברר ולגלות מידע כה משמעותי. הסתרת מידע זה, בין אם במכוון או בשל רשלנות, עשויה להוות הטעיה המצדיקה את ביטול העסקה. זאת, בהתאם לעקרון תום הלב ולחובת הגילוי המוגברת החלה על מוכרים מקצועיים של רכב משומש.
…
אי מסירת טופס גילוי נאות בהתאם להוראות סעיף 4 לחוק מכירת רכב משומש מהווה הפרה של חובה חקוקה מצד הנתבע. חובה זו נועדה למנוע בדיוק מצבים כגון זה שלפנינו, שבהם מידע מהותי אודות הרכב אינו מועבר לקונה. בהקשר זה, יש לתת משקל מיוחד לעקרון "יזהר המוכר" שנקבע בפסיקה, בפסק דין עניין עיני, המדגיש את חובתו המוגברת של המוכר המקצועי לגלות כל מידע מהותי על הרכב. העובדה שהרכב הוכרז כ"אובדן להלכה" היא ללא ספק מידע מהותי שהיה על הנתבע לגלות לתובע, גם אם לא היה מודע לכך בפועל, שכן כסוחר רכב מקצועי, היה עליו לברר מידע זה.
חשוב לדעת שאם גיליתם בדיעבד שנמכר לכם רכב אובדן להלכה חשוב לפנות מיד לעורך דין שעוסק בתחום הרכב על מנת שיודיע באופן מיידי לסוחר הרכבים על ביטול העסקה, ובמידת הצורך יגיש בהקדם תביעה נגד סוכנות רכב שמכרה לכם את הרכב או תביעה נגד סוחר רכבים משומשים באופן אישי. במקרים אלה אסור להשתהות משום שזה עשוי לפגוע בסיכויי התביעה שלכם.
קניית רכב אובדן להלכה מאדם פרטי
קניית רכב אובדן להלכה מאדם פרטי נפוצה הרבה פחות לעומת קניית רכב אובדן להלכה מסוחר רכבים. אם אדם פרטי מוכר רכב אובדן להלכה זה בדרך כלל אחרי שהוא בעצמו רכש את הרכב מסוחר רכבים וסוחר הרכבים לא יידע אותו על כך.
בניגוד לסוחרי רכבים, אדם פרטי שמוכר את רכבו לא מחויב למסור ללקוח טופס גילוי נאות. יחד עם זאת, אין זה אומר שלאחר קניית רכב אובדן להלכה מאדם פרטי אין מה לעשות.
אם מוכר פרטי לא עדכן אתכם בכך שהוא מכר לכם רכב אובדן להלכה אתם זכאים לדרוש ביטול עסקה, בדיוק כמו עם סוחר הרכבים.
גם במקרה זה, אם המוכר הפרטי לא מוכן לבטל את העסקה עליכם לפנות לעורך דין על מנת שיוציא מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים והודעה על ביטול עסקה.
גם במקרים אלה מומלץ לא להשתהות משום שהדבר עשוי להקטין את סיכויי ההצלחה בבית המשפט.
האם ניתן למנוע קניית רכב אובדן להלכה?
קניית רכב אובדן להלכה מתרחשת מכיוון שלרוכש אין את המידע הרלוונטי בעניין סטטוס הרכב, אבל אין זה אומר שהרוכש לא יכול לקבל את המידע הרלוונטי במאמץ מינימלי ובהשקעה כספית אפסית.
כל מה שהקונה צריך לעשות הוא לבקש מהמוכר להפיק את היסטוריית תביעות הביטוח של הרכב. מדובר בבדיקה שיכול לבצע אך ורק בעל הרכב והיא עולה 10 שקלים בלבד.
הטופס שיתקבל לאחר התשלום יפרט את כל התאונות שהרכב עבר ואשר דווחו לחברות הביטוח. אם באחת התאונות הרכב הוכרז כאובדן גמור להלכה אתם תראו זאת בצורה מפורשת ומודגשת בטופס.
לסיכום
קניית רכב אובדן להלכה מבלי שהמוכר מפרט פגם מהותי זה בפני הרוכש מהווה הפרה של החוק ופסיקות בתי המשפט.
לפני קניית רכב אובדן להלכה על המוכר לעדכן את הרוכש בכך בצורה מפורשת. אם המוכר אכן עדכן את הרוכש בכך, והרוכש הסכים לרכוש את הרכב, אין בכך שום בעיה משפטית.
קניית רכב אובדן להלכה מסוחר רכבים היא הפרה של חוק מכירת רכב משומש, אם המוכר לא מסר לרוכש לפני ביצוע העסקה טופס גילוי נאות, שבו פורט בצורה מפורשת שהרכב שנרכש נמצא בסטטוס אובדן להלכה.
גם אדם פרטי מחויב לגלות לרוכש שהוא מוכר לו רכב אובדן להלכה.
אם לאחר קניית רכב אובדן להלכה התגלה שזהו סטטוס הרכב, על הרוכש לפנות באופן מיידי לעורך דין לענייני רכב לצורך שליחת הודעה על ביטול העסקה והגשת כתב תביעה במידת הצורך.