קניית רכב אחרי תאונה מבלי שהמוכר מגלה זאת לקונה הפכה להיות "מכת מדינה" בשנים האחרונות, והכל מכיוון שהמוכרים רוצים להרוויח כמה שיותר כסף בגין מכירת הרכב. תופעה זאת מתרחבת מכיוון שאנשים רבים לא מעוניינים לשלם עבור בדיקת הרכב לפני הרכישה במכון לבדיקת רכבים (בדיקה שעולה לרוב כמה מאות שקלים), ולעיתים מנוצל חוסר ניסיונם ותמימותם של הקונים שנוטים להאמין לכל מה שהמוכר מספר להם.
חשוב לדעת שלאחר קניית רכב אחרי תאונה לא פשוט לבטל את העסקה עם המוכר, ולרוב הדבר יחייב את הקונה להגיש תביעה נגד סוחר רכבים או תביעה נגד האדם הפרטי שמכר לו את הרכב.
מסיבה זו בדיוק, כדאי תמיד לבדוק את הרכב לפני רכישתו כדי להקטין את הסיכון שמישהו ימכור לכם רכב אחרי תאונה. תזכרו – הרבה יותר זול לבדוק את הרכב לפני רכישתו, ובמידת הצורך לוותר על רכישת אם הרכב אם גיליתם שהוא עבר תאונה או שיש בו פגמים אחרים, לעומת רכישת הרכב בפועל ולגלות בדיעבד שהרכב היה מעורב בתאונה. שכר טרחת עורך דין שתצטרכו לשלם כדי לטפל בתביעה, והזמן שתבזבזו כדי לבטל את עסקת הרכב, יהיו משמעותיים מאוד, ויעלו פי כמה וכמה על אותם מאות שקלים שתשלמו עבור בדיקת הרכב במכון לבדיקת רכבים.
הבעיה בעקבות קניית רכב אחרי תאונה
נניח שאתם מספר ימים אחרי קניית רכב אחרי תאונה מסוחר רכבים. סוחר הרכבים לא גילה לכם מראש שהרכב היה מעורב בתאונה (לא חסר סוחרי רכב נוכלים), ובכל זאת גיליתם את זה בעצמכם. אתם בוודאי חושבים שאתם יכולים להודיע לסוחר על ביטול עסקה תוך 14 ימים מכוח חוק הגנת הצרכן, והסוחר מחוייב להחזיר לכם את הכסף. אתם טועים!
מדובר בטעות נפוצה שנובעת מחוסר ידע משפטי או לפעמים עצה משפטית שגויה שניתנה על ידי גורם שלא בקיא בהוראות החוק.
חוק הגנת הצרכן כלל לא חל על עסקאות רכב יד שניה ולכן לא ניתן לבטל עסקת רכב יד שניה תוך 14 ימים.
חוק הגנת הצרכן לא יסייע לכם גם אחרי קניית רכב אחרי תאונה מאדם פרטי משום שהוראות חוק הגנת הצרכן חלות רק בין צרכן לבין עוסק (לרוב בית עסק שהוא עוסק מורשה או חברה).
משמעות הדברים היא שלאחר קניית רכב אחרי תאונה, אם ברצונכם לבטל את העסקה, וגם אם אתם צודקים ובאמת עבדו עליכם, תצטרכו לפנות לבית המשפט. סוחרי הרכבים מודעים לכך וזה לא תמיד מטריד אותם משום שכל עוד לא ינתן פסק דין כנגדם שיחייב אותם לבטל את העסקה, הם לא חייבים לעשות שום דבר (לא לבטל את העסקה ואפילו לא לשלם לכם פיצוי כספי).
בין אם מדובר בסוחר רכבים או אדם פרטי שמכר לכם רכב אחרי תאונה, מטרתו תהיה להאריך את ההליך המשפטי ככל הניתן. פרק הזמן הממוצע שלוקח להכריע בתביעה מסוג זה הוא בדרך כלל בין שנה לשנתיים.
במהלך התקופה הזאת אתם תמשיכו לשלם כספים עבור הרכב לחברת המימון (ככל שלקחתם הלוואה לצורך רכישת הרכב) ואתם לא תוכלו למכור את הרכב, מכיוון שאז לא תוכלו לדרוש ביטול עסקה בבית המשפט (כי לא תוכלו להחזיר את הרכב למוכר).
בעיה נוספת שעשויה לצוץ היא תקלות ברכב שנובעות מהתאונה שהרכב עבר. במצב כזה כל עוד הרכב אצלכם אתם תאלצו לשלם כספים נוספים לצורך תיקון הרכב, כדי שתוכלו לעשות בו שימוש במהלך ניהול התביעה.
האם לאחר קניית רכב אחרי תאונה ניתן למכור אותו לאדם אחר?
כפי שקראתם עד כה הבעיה הגדולה לאחר קניית רכב אחרי תאונה היא שלצורך ביטול העסקה תצטרכו לרוב להגיש תביעה לבית המשפט. תביעה שכזו תתברר במשך זמן לא מבוטל והדבר יעלה לכם לא מעט כסף.
בנסיבות אלה קונים רבים מנסים למזער את הנזקים שלהם ולמכור את הרכב שלהם לאדם אחר, בתקווה להחזיר לעצמכם כמה שיותר מההשקעה הכספית שלהם בגין הרכב.
חשוב לדעת שאין מניעה למכור מחדש רכב אחרי תאונה, כל עוד אתם מגלים לקונה הפוטנציאלי את כל הפרטים והנתונים שידועים לכם על מצבו של הרכב. בנסיבות אלה כדאי גם לדאוג להחתים את הקונה על מסמך שבו יפורט בצורה מפורשת שהרכב עבר תאונה ושהקונה מצהיר שהוא יודע זאת ולא יהיו לו טענות כלשהן בעניין זה כנגד המוכר.
אפשרות נוספת שרבים בוחרים בה, וטועים בגדול, היא מכירת הרכב שהם קנו לאדם תמים אחר, מבלי לגלות לקונה שהרכב היה מעורב בתאונה. בצורה כזאת הרכב נמכר במחיר גבוה יחסית אבל מה שהמוכר לא מבין שהוא שלאחר שהקונה יגלה שעבדו עליו הוא יגיש תביעה, כך שלמעשה אנחנו נמצאים בבעיה מעגלית שתחשוף את המוכר הרמאי לתביעה משפטית בכל פעם שהרכב ימכר מבלי שהמוכר יגלה שהוא היה מעורב בתאונה.
מה לעשות אחרי קניית רכב אחרי תאונה?
לאחר קניית רכב אחרי תאונה, מבלי שגילו לכם על כך, ומיד לאחר שגיליתם על כך חשוב לא להתייאש. אמנם לפניכם דרך ארוכה ולא פשוטה כדי להגיע למצב של ביטול עסקה, אך הדבר אפשרי בהחלט, ואם תפעלו נכון אתם תגדילו בצורה משמעותית את סיכויי ההצלחה שלכם בבית המשפט.
שלב ראשון – הודעה מיידית למוכר על ביטול העסקה
מיד לאחר קניית רכב אחרי תאונה וגילוי פרט זה עליכם להודיע בכתב למוכר שאתם דורשים לבטל את העסקה. חשוב להודיע בכתב ולא רק בעל פה, כדי שיהיה לכם תיעוד שתוכלו להציג בבית המשפט. הדרך הטובה ביותר למסור הודעה כזו היא באמצעות שליחת הודעת וואטסאפ משום שההודעה תגיע באופן מיידי למוכר (בניגוד לדואר רשום), ואם המוכר יגיב יהיה לכם תיעוד מלא והכל במקום אחד שמאפשר לכם לייצא את כל ההתכתובת בצורה קלה מאוד.
במסגרת ההודעה על ביטול העסקה לא צריכים לפרט את כל העובדות, כי זהו לא כתב תביעה, אלא מספיק לציין שגיליתם שמכרו לכם רכב אחרי תאונה ואתם דורשים לבטל את העסקה.
שלב שני – ניהול משא ומתן מול המוכר לפני התביעה
יש יתרונות במציאת פתרונות מול המוכר עוד לפני הגשת התביעה. לדוגמה: נניח שמוכר מסכים להחזיר לכם 95% מהסכום ששילמתם עבור הרכב. יתכן שכדאי לשקול בחיוב הצעה שכזאת.
משמעותה של ההצעה היא שאתם תקבלו את רוב הכסף בחזרה תוך זמן קצר ולא תאלצו לבזבז זמן רב כדי לנהל תביעה ולא תאלצו לשלם סכומי כסף משמעותיים לעורך דין כדי שייצג אתכם.
קחו גם בחשבון שלא תמיד כל תביעה מתקבלת בבית המשפט, גם אם נראה שאתם צודקים לחלוטין. תמיד יש סיכוי להפסיד בבית המשפט, ולא ניתן להתעלם מעניין זה.
שלב שלישי – פניה לעורך דין
אם לאחר קניית רכב אחרי תאונה לא הצלחתם להגיע להסכמות עם המוכר על ביטול העסקה, אין מנוס מפניה לעורך דין. כדאי מאוד לפנות לעורך דין שעוסק בטיפול תביעות רכב. מדובר בתחום שמצריך הכרות עם הפסיקה והחקיקה הרלוונטית ולא כל עורך דין יוכל לייצג אתכם בצורה טובה בתחום זה.
לרוב, תחילה עורך הדין ישלח מכתב התראה לפני הגשת תביעה מטעמכם. אם העניין לא יוסדר לשביעות רצונכם לאחר משלוח מכתב זה, עורך הדין יגיש כתב תביעה לבית המשפט ויפרט כיצד גרמו לכם לרכוש רכב אחרי תאונה, ללא ידיעתכם.
לסיכום
קניית רכב אחרי תאונה עשויה לגרום לרוכש נזק רב מכיוון שהרכב שווה בפועל הרבה פחות ממה שהרוכש שילם עבורו.
הבעיה מבחינת הרוכש היא שלאחר קניית רכב אחרי תאונה הוא לא יכול להודיע על ביטול עסקה תוך 14 ימים, מכיוון שחוק הגנת הצרכן לא חל על עסקאות לרכישת רכב משומש.
לאחר קניית רכב אחרי תאונה, ומיד לאחר שגיליתם שעבדו עליכם ומכרו לכם רכב כזה מבלי ליידע אתכם תחילה, עליכם לפנות למוכר ולהודיע על ביטול העסקה. אם לא תצליחו להגיע להסכמות עם המוכר בעניין החזרת הרכב וקבלת כספכם חזרה, תצטרכו לשכור שירותיו של עורך דין שעוסק בתביעות רכב לצורך הגשת תביעה.