התמודדות עם שכן מטריד או שכן מרעיש עשויה להיות לעיתים מטלה לא פשוטה, ובמיוחד כאשר המקרה מתדרדר עד כדי סכסוך שכנים ומצריך הגשת תביעה נגד שכן או מספר שכנים. מאמר זה יפרט מה באפשרותכם לעשות על מנת להתגבר על הבעיה ולזכות בחזרה בשלוות חייכם.
חשוב להסתייע בשירותיו של עורך דין סכסוכי שכנים על מנת לסיים את הסכסוך בהקדם האפשרי ובהשקעת סכומי כסף נמוכים ככל הניתן. עורך דין מנוסה ידע מה בדיוק לטעון ובאיזה הליך לנקוט כדי לפתור את הבעיה בהקדם האפשרי.
מאמר זה לא יעסוק בניסיונות לשוחח עם השכן הסורר כדי להגיע להבנות ולסיים את סכסוך השכנים בדרכי נועם, משום שאני יוצא מנקודת הנחה שהגעתם למאמר זה אחרי שכבר ניסיתם לפתור את המחלוקת בדרכי נועם, אך השכן הסורר ממשיך למרר את חייכם.
עולה השאלה האם הגשת תביעה נגד שכן מטריד או מרעיש זהו הפיתרון הנכון לפתור את סכסוך השכנים? לשאלה זו אין תשובה חד משמעית שתתאים בהכרח לכל מקרה ומקרה אך במאמר זה אנסה להתייחס למצבים הנפוצים שמגיעים לטיפולו של משרדי ולדרכי הפעולה האפשריות.
התמודדות עם שכן מטריד או אלים
במקרים קיצוניים סכסוכי שכנים מגיעים גם לאלימות מילולית קשה ואף אלימות פיסית. במקרים אלה (במיוחד במקרי אלימות פיסית) עליכם לפנות באופן מיידי למשטרה ולהגיש תלונה. אל תגישו תלונת שווא (שקרית) – במקרים אלה עשויים להגיש נגדכם תביעה אזרחית ואתם עשויים לשלם פיצוי כספי.
כמו כן, באפשרותכם לפנות באופן מיידי לבית המשפט ולדרוש צו למניעת הטרדה מאיימת. מדובר בהליך קצר ופשוט יחסית במסגרתו תזומנו לדיון בפני שופט תוך 7 ימים. לשם כך, עליכם להגיש בקשה לצו למניעת הטרדה מאיימת במעמד צד אחד. את הבקשה ניתן להגיש בכל בית משפט ברחבי הארץ.
אם בקשתכם תתקבל בית המשפט עשוי להורות לשכן המטריד או האלים להימנע מליצור איתכם קשר בצורה כלשהי במשך מספר חודשים. ניתן יהיה לחדש את הצו אם וככל שהמצב מחייב זאת.
במקרים מסוימים התמודדות עם שכן מטריד או אלים לא תסתיים לאחר קבלת הצו מבית המשפט, משום שבהליך זה בית המשפט לא דן בסוגיית הפיצוי הכספי לטובת מגיש הצו. אם וככל שנגרמו לכם נזקים פיסיים או נזקים לרכוש שלכם, תצטרכו להגיש תביעת נזיקין (תביעה כספית) לבית המשפט.
כדי להבין לאיזה בית משפט כדאי להגיש את התביעה צריכים קודם להבין איזה נזקים נגרמו לכם ומהו סכום הנזק המצטבר. באופן כללי צריכים להבין שלכל בית משפט ולכל הליך משפטי יש יתרונות וחסרונות. כך לדוגמה; הגשת תביעה קטנה מוגבלת עד לסך של כ-34 אלף ש"ח בלבד (הסכום מתעדכן מדי שנה) אך מדובר בהליך מהיר יחסית, שאינו מצריך שכירת שירותיו של עורך דין.
לעומת זאת, הגשת תביעה נגד שכן לאחר התמודדות עם שכן מטריד או אלים פיסית לא תוכל להתבצע בבית משפט לתביעות קטנות, משום שהוכחת נזקים פיסיים תחייב הגשת חוות דעת רפואית, ובית משפט לתביעות קטנות אינו מטפל בהליכים אלה (בין היתר, משום שלרוב סכום הנזק עובר את ה-34 אלף ש"ח).
התמודדות עם שכן המפיץ דברי לשון הרע
סוגיה זו הפכה לנפוצה במיוחד בשנים האחרונות, לאור התפתחות הטכנולוגיה ויצירת קבוצות וואטסאפ הרלוונטיות לשכנים המתגוררים בבניין המשותף. במקרים מסוג זה שכן אחד מפיץ ברבים אמירות פוגעניות, מבזות ומשפילות כנגד שכן אחר. אמירות אלה עשויות להכנס בגדר חוק איסור לשון הרע ועשויות לזכות את הנפגע בפיצוי כספי גבוה מאוד. במקרים אלה בהחלט ניתן להגיש תביעה נגד שכן ולזכות בבית המשפט.
במקרים מסוג זה לא צריכים למהר ולהגיש תביעת לשון הרע באמצעות עורך דין לשון הרע, אלא צריכים קודם כל לתעד את האמירות הפוגעניות. עליכם לזכור שכל סוגיית לשון הרע מושתתת על כך שהדברים הפוגענים נאמרו ברבים. אם לא תוכלו להוכיח בבית המשפט שהדברים אכן נאמרו ברבים (לדוגמה באמצעות עדים או תכתובות או הקלטות) לא תזכו לקבל פיצוי כספי.
לאחר תיעוד הדברים כדאי לשלוח תחילה מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים. יהיו מקרים בהם לאחר שליחת מכתב ההתראה השכן הסורר ימחק את האמירות הפוגעניות (אם הן נכתבו לדוגמה בקבוצת וואטסאפ) ויתנצל. התנהלות זו עשויה לשרת אתכם בבית המשפט, שכן, היא עשויה להתפרש כהודאה בטענות שהעלתם במכתב ההתראה.
אם השכן הסורר יתעלם ממכתבכם או לא יפעל כנדרש ממנו לא יהיה מנוס אלא להגיש כתב תביעה לבית המשפט. לאחר הגשת כתב התביעה אל תתפלאו אם השכן או עורכי הדין מטעמו ינסו ליצור אתכם קשר על מנת להגיע איתכם לפשרה כלשהי על מנת שהנתבע לא יצטרך להגיע לבית המשפט.
התמודדות עם שכן מרעיש
שכנים מרעישים במגוון דרכים. לעיתים הרעש בא לידי ביטוי במוסיקה בעוצמה גבוהה, לעיתים צעקות ולעיתים אף גרירת רהיטים על הריצפה. התנהלות זו יכולה להוציא מכליו גם את האדם הרגוע ביותר.
התמודדות עם שכן מטריד באמצעות רעש לא תמיד פשוטה משום שאין מחלוקת שהשכנים בבניין רשאים, לדוגמה, להאזין למוסיקה. הקושי בטיפול בתלונות או תביעות אלה הוא להוכיח שמדובר ברעש בעוצמה בלתי סבירה. על מנת להוכיח שמדובר בעוצמת רעש לא סבירה ניתן לבצע מדידה באמצעות מכשור מיוחד המודד את הדציבלים (db) של הרעש. הבעיה במקרה זה היא שהדבר מצריך מכשור מיוחד וצריכים לדעת כיצד לתפעל אותו.
הזמנת איש מקצוע לא תמיד אפשרית כי לא תמיד יודעים מתי השכן ירעיש או יגרור רהיטים על ריצפתו, ולא סביר שאיש המקצוע ישב ויחכה בביתכם במשך זמן בלתי מוגבל (אלא אם כן תהיו מוכנים לשלם לו סכום כסף משמעותי – דבר שלא סביר שיקרה ברוב המקרים).
בהנחה שיש לכם עדים לקיומו של מטרד הרעש מהשכנים או ראיות אחרות (לדוגמה הקלטות) המעידות על קיומו של הרעש לאורך תקופה ארוכה, תוכלו להגיש תביעה ולבקש לקבל צו מניעה האוסר על השכנים המרעישים להמשיך ולהרעיש.
שימו לב – התמודדות עם שכן מרעיש באמצעות פניה לבית המשפט צריכה להתבצע רק אם מדובר ברעש מתמשך ובעוצמה גבוהה לאורך זמן. אם מדובר במשהו חד פעמי או אם אין לכם הוכחות לכך שמדובר ברעש מתמשך לאורך תקופה ארוכה, הסבירות שתצליחו בבית המשפט נמוכה.
התמודדות עם שכן שלא מטפל בנזילה בביתו
נזילה מהשכנים עשויה ליצור נזקים כבדים בביתכם ולכן במצבים אלה יש לפעול במהירות על מנת לטפל בה. ככל שפניתם לשכן והוא מסרב לתקן את הנזילה יש לבדוק האם השכן הוא בעל הדירה או רק שוכר את הדירה.
אם מדובר בשוכר, פנו מיידית לבעל הדירה. בעל הדירה, ולא השוכר, הוא זה שאחראי (ברוב המקרים) לתיקון נזילות בבית, ולכן אם הנזילה לא תתוקן התביעה תוגש נגד בעל הדירה ולא בהכרח נגד השוכר (במקרים מסוימים צריכים לשקול הגשת תביעה גם נגד בעל הדירה וגם נגד השוכר).
קיימים מקרים, קיצוניים יחסית, בהם לא השוכר ולא בעל הדירה לא נוטלים אחריות ואינם מתקנים את הנזילה. במצב כזה עליכם לתקן תחילה את הנזילה על חשבונכם ולאחר מכן להגיש תביעה לבית המשפט.
הבעיה במקרים אלה היא שלעיתים הנזילה מגיעה מתוך ביתו של השכן (או הצנרת אליה ניתן להגיע אך ורק דרך ביתו של השכן) ולכן אין אפשרות לבצע את התיקון. במקרים אלה יש להגיש מיד בקשה למתן סעד זמני עוד לפני הגשת התביעה. אפשרות זו קיימת מכוח תקנה 95 לתקנות סדר הדין האזרחי, אשר קובעת כך:
(א) בקשה לסעד זמני תוגש בכתב ובכפוף לפרק זה.
(ב) הוגשה בקשה למתן סעד זמני במסגרת תביעה, רשאי בית המשפט לתת את הסעד המבוקש, אם שוכנע, על בסיס ראיות מספקות לכאורה בקיומה של עילת תביעה, בקיום התנאים למתן הסעד כאמור בפרק זה ובנחיצות הסעד הזמני לצורך הגשמת המטרה.
(ג) על אף האמור בתקנת משנה (ב), בית המשפט רשאי לתת סעד זמני או ארעי גם בטרם הגשת כתב תביעה אם שוכנע כי הדבר מוצדק בנסיבות העניין, ובלבד שהתביעה תוגש בתוך שבעה ימים ממועד מתן הצו או בכל מועד אחר שעליו יורה בית המשפט.
(ד) בהחלטתו אם לתת סעד זמני וכן בקביעת סוג הסעד, היקפו ותנאיו, ישקול בית המשפט, בין השאר, את השיקולים האלה:
(1) הנזק שעלול להיגרם למבקש אם לא יינתן הסעד הזמני לעומת הנזק שעלול להיגרם למשיב אם יינתן הסעד הזמני, וכן נזק העלול להיגרם לאדם אחר או לעניין ציבורי;
(2) אם אין סעד אחר שפגיעתו במשיב קלה יותר, המשיג את התכלית שלשמה נועד הסעד הזמני;
(3) תום לבם של בעלי הדין, הן בקשר לגוף העניין והן בקשר להגשת התביעה ובקשת הסעד הזמני, והאם המבקש לא השתהה יתר על המידה בנסיבות העניין בהגשת כתב התביעה או בהגשת הבקשה לסעד הזמני.
כלומר, לאחר הגשת הבקשה למתן סעד זמני עליכם להגיש את התביעה תוך 7 ימים על מנת שהצו לסעד זמני ימשיך להיות בתוקף (אם התביעה לא תוגש – הצו יתבטל). במסגרת הבקשה לסעד זמני תוכלו לדרוש "צו עשה" במסגרתו בית המשפט יורה לצד שכנגד לתקן את הנזילה או ירשה לכם להכנס לביתו של השכן (קרוב לוודאי בליווי שוטרים) ממנו יש נזילה ולתקן את הנזילה על חשבונכם.
התמודדות עם שכן מטריד בדרך אחרת
שכנים יכולים להטריד האחד את השני בדרכים רבות ולכן התמודדות עם שכן מטריד תלויה בנסיבות הפרטניות של כל מקרה. אם נתקלתם בשכן מטריד או בסכסוכי שכנים בסוגיות שלא פורטו במאמר זה אתם מוזמנים ליצור קשר טלפוני עם משרדנו ולתאם פגישת ייעוץ (פגישת הייעוץ כרוכה בתשלום).
שאלות נפוצות בעניין התמודדות עם שכן מטריד
-
באילו מקרים אפשר להגיש תביעה נגד שכן?
ניתן להגיש תביעה נגד שכן במקרים רבים מאוד (נזקים לדירה, נזקי מים, לשון הרע – הוצאת דיבה, אלימות מילולית או אלימות פיסית, מטרד רעש, הסגת גבול, וכו').
בחלק מהמקרים יש להגיש תביעה נגד שכן בבית משפט השלום ובחלק מהמקרים יש להגיש תביעה נגד שכן אצל המפקח על הבתים המשותפים (תלוי בסוגיה). -
אני מתמודד עם שכנים מרעישים ללא הפסקה. מה לעשות?
תחילה פנו לשכנים ובקשו מהם להנמיך את הרעש (הכל מומלץ לבצע בכתב לצורך תיעוד). במידת הצורך הזמינו משטרה ותגישו תלונה רשמית (תבקשו לקבל אישור בגין הגשת תלונה).
ככל שהשכנים לא מפסיקים להרעיש לא יהיה מנוס מהגשת תביעה נגד שכן בנושא זה. לצורך כך כדאי מאוד לתעד מקרים רבים בהם התבצע מטרד רעש בלתי סביר, לרבות השעות בהן השכנים לא הפסיקו להרעיש בצורה בלתי סבירה. מומלץ מאוד להיעזר בעדים (שכנים נוספים בבניין, אורחים שהיו בבית בעת הרעש וכו').
-
מהו שכר טרחת עורך דין לצורך הגשת תביעה נגד שכן?
אין מחירון אחיד. כל מקרה נבחן לגופו של עניין בהתאם למורכבות שלו. בדרך כלל שכר טרחת עורך דין אינו פוחת מעשרת אלפים שקלים בתוספת מע"מ.
-
שכן משמיץ אותי בקבוצת וואטסאפ של הבניין. האם אפשר לתבוע?
צריכים לבחון מה בדיוק נכתב והאם הדברים עולים לכדי לשון הרע (הוצאת דיבה) כפי שמוגדר בחוק איסור לשון הרע. אם כן, יתכן שתוכלו להגיש תביעה נגד שכן ולדרוש בין 70 – 140 אלף ש"ח בגין כל השמצה.