איך מגישים תביעה ייצוגית – מה צריכים לדעת כדי להצליח?

מה זה בכלל תביעה ייצוגית?

לפני שנדבר על איך מגישים תביעה ייצוגית צריכים להבין מה זה תביעה ייצוגית, ולמה כל כך הרבה אנשים רוצים להגיש אותה?

תביעה ייצוגית זהו הליך משפטי יוצא דופן, במסגרתו אדם אחד או קבוצה קטנה של אנשים, מייצגת קבוצה גדולה מאוד של אנשים שנפגעו מגורם כלשהו (בדרך כלל חברה, עירייה או אחד ממוסדות המדינה) בצורה דומה מאוד עד כדי זהה לאופן שבו נפגע התובע הייצוגי.

לדוגמה: התובע הייצוגי נפגע מקבלת הודעות ספאם ממפרסם כלשהו והוא מגיש תביעה ייצוגית נגד אותו מפרסם, ומבקש לייצג את כל מי שקיבל הודעות ספאם מאותו מפרסם מבלי שנתן לו אישור לשלוח אליו דברי פרסומת מלכתחילה, או שהמשיך לקבל הודעות ספאם מאותו מפרסם לאחר שליחת בקשה להסרה מרשימת התפוצה.

תביעה ייצוגית כלל לא מתחילה כתביעה

השאלה שצריכה לעניין את רוב הקוראים היא לא איך מגישים תביעה ייצוגית אלא איך מגישים בקשה לאישור תביעה ייצוגית, משום שכך מתחיל בפועל כל הליך ייצוגי.

בניגוד להגשת כתב תביעה שאליו לא צריכים לצרף את כל ראיות התובע, לבקשה לאישור תביעה ייצוגית חייבים לצרף את כל הראיות, התצהירים וכל יתר הנתונים שהתובע הייצוגי (שבשלב הבקשה נקרא "המבקש") מעוניין להסתמך עליהם כדי לשכנע את בית המשפט שיש לאשר את הבקשה ולנהל את ההליך הזה כתביעה ייצוגית.

למעשה שלב הבקשה לאישור תביעה ייצוגית הוא, לרוב, החלק החשוב ביותר בהליך הייצוגי משום שאם בית המשפט יאשר את הבקשה ויאפשר לנהל תביעה ייצוגית, לרוב הצדדים יגיעו להסדר פשרה כדי לסיים את ההליך.

מצד שני, אם בית המשפט ידחה את הבקשה לאישור תביעה ייצוגית, ההליך הייצוגי יסתיים, ולרוב התובע הייצוגי יחוייב בהוצאות משפט.

איך מגישים תביעה ייצוגית
עורך דין תביעה ייצוגית אדי בליטשטיין מסביר על איך מגישים תביעה ייצוגית

לפני שבודקים איך מגישים תביעה ייצוגית תבדקו את פנקס תובענות ייצוגיות

אל תמהרו לבדוק איך מגישים תביעה ייצוגית לפני שאתם בודקים בפנקס תובענות ייצוגיות (לוחצים כאן והקישור מופיע באמצע העמוד) האם כבר הוגשה בקשה לאישור תביעה ייצוגית באותו נושא.

בקשה לאישור תביעה ייצוגית היא מעין סטארטפ. בדרך כלל מי שמגיש ראשון הוא זה שיוביל את ההליך, ויזכה להנות מהפירות אם ההליך יצליח. אם במקביל תוגש בקשה לאישור תביעה ייצוגית נוספת באותו נושא נגד אותו משיב, לרוב בית המשפט ימחק את הבקשה המאוחרת וימשיך לדון רק בבקשה הראשונה.

מטעם זה אין סיבה לטרוח ולהכין בקשה לאישור תביעה ייצוגית אם לא בדקתם תחילה האם ישנה כבר בקשה קיימת באותו נושא. יתרה מזאת, גם חוק תובענות ייצוגיות וגם תקנות תובענות ייצוגיות מחייבות את הבקש להודיע לבית המשפט האם קיימות כבר בקשות נוספות באותו נושא. קיימים פסקי דין שמצדיקים סילוק על הסף של הבקשה לאישור תביעה ייצוגית אם המבקש לא מקיים חובה זו.

אילו מקרים מתאימים לצורך הגשת תביעה ייצוגית?

חשוב לדעת שלא ניתן להגיש תביעה ייצוגית בכל נושא אלא רק בסוגיות שמפורטות בתוספת השניה של חוק תובענות ייצוגיות. מדובר ברשימה ארוכה, אך המקרים הנפוצים הם אלה:

1. תביעה נגד עוסק, כהגדרתו בחוק הגנת הצרכן, בקשר לענין שבינו לבין לקוח, בין אם התקשרו בעסקה ובין אם לאו.

2. תביעה נגד מבטח, סוכן ביטוח או חברה מנהלת, בקשר לענין, לרבות חוזה ביטוח או תקנון קופת גמל, שבינם לבין לקוח, לרבות מבוטח או עמית, בין אם התקשרו בעסקה ובין אם לאו.

3. תביעה נגד תאגיד בנקאי, בקשר לענין שבינו לבין לקוח, בין אם התקשרו בעסקה ובין אם לאו.תביעה נגד נותן שירותים פיננסיים, כהגדרתו בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים מוסדרים), התשע"ו-2016, בקשר לעניין שבינו לבין לקוח, בין שהתקשרו בעסקה ובין שלא.

11. תביעה נגד רשות להשבת סכומים שגבתה שלא כדין, כמס, אגרה או תשלום חובה אחר, וכן תביעה נגד רשות מקרקעי ישראל כמשמעותה בחוק רשות מקרקעי ישראל, התש"ך-1960, להשבת סכומים שגבתה שלא כדין במסגרת פעילותה לפי אותו חוק, אף אם אינם בגדר תשלום חובה; תביעה כאמור תוגש לפי פרט זה בלבד.

12. תביעה נגד מפרסם כהגדרתו בסעיף 30א לחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב-1982, בעילה לפי הסעיף האמור.

איך מגישים תביעה ייצוגית
הסבר מפורט איך מגישים תביעה ייצוגית לפני שרצים להופיע בפני שופט

איך מגישים תביעה ייצוגית – השלבים הרלוונטיים

חלק זה של המאמר הוא החלק הפרקטי שמסביר איך מגישים תביעה ייצוגית. כמובן שחשוב להתייעץ עורך דין תביעות ייצוגיות מנוסה אם לדעתכם נתקלתם בהפרה שעשויה להתאים להליך ייצוגי.

תיעוד ההפרה

בקשה לאישור תביעה ייצוגית מתחילה בדרך כלל כאשר אדם אחד נתקל בהפרה של החוק. במקרים אלה חשוב מאוד לתעד את ההפרה ולשמור מסמכים רלוונטיים (כמו קבלות).

לדוגמה: אם רכשתם במאפיה דברי מאפה אבל בקופה לא הפחיתו את משקל האריזה צריכים לתעד את הליך הרכישה והשקילה בווידאו. כמו כן, חשוב לצלם את החנות כדי להראות שאין שלטים שמסבירים שהאריזה כרוכה בתשלום, וכמובן לשמור את הקבלה שמעידה על רכישת המאפים.

אפשר גם ליצור קשר טלפוני או בוואטסאפ עם נציגי המאפיה ולשאול אותם האם הם מפחיתים את משקל האריזה או לא. התשובה עשויה להיות משמעותית מאוד לצורך ההצלחה בהליך הייצוגי.

בדיקת היקף ההפרה

חשוב מאוד להבין שלא מספיק להגיש בקשה לאישור תביעה ייצוגית ולטעון אם זה קרה לי, זה בוודאי קורה להרבה אנשים אחרים. כלומר, אם אתם נפגעתם מגוף כלשהו, עדיין צריכים להוכיח שאותו גוף פגע ופוגע בצורה דומה בקבוצה גדולה של אנשים.

אם נחזור לדוגמה של חיוב בגין אריזות של דברי המאפה – כדאי לתעד את ההפרה במשך תקופה מסוימת (שבוע, חודש או אפילו יותר). ככל שההפרה תתועד במשך פרק זמן ארוך יותר כך ניתן יהיה לטעון שההפרה רלוונטית לקבוצה גדולה יותר של אנשים.

בנוסף, אם לאותו חברה יש יותר מסניף אחד, כדאי מאוד לבצע בדיקות בכמה שיותר סניפים. ככל שיותר סניפים מפרים את החוק כך ניתן לטעון לנזק לקבוצה גדולה יותר של אנשים.

איתור אנשים נוספים שנפגעו בפועל בדומה אליכם

אתם תתפלאו אבל כשאתם תתחילו לבדוק איך מגישים תביעה ייצוגית בנושא מסוים, אתם עשויים למצוא עוד אנשים שנפגעו בצורה דומה לשלכם.

יש יתרון בשיתוף פעולה מסוים כדי להגיש בקשה לאישור תביעה ייצוגית. באופן אישי, אני ממליץ ללקוחותי לא להגיש תביעה ייצוגית עם מבקש אחד אלא לפחות שניים. יש לכך מספר טעמים משפטיים אך באופן כללי חשוב לדעת שיש לכך יתרון מבחינת תשלום העלויות (כל אחד ישלם פחות על אגרה או חוות דעת מומחה או הוצאות משפט).

בנוסף, הגשת בקשה לאישור תביעה ייצוגית עם יותר ממבקש אחד עשויה למנוע טענות בעניין העדר עילה אישית. אחד התנאים לניהול תביעה ייצוגית הוא שלתובע הייצוגי יש עילה אישית – כלומר הוא נפגע מהחברה (בצורה שהוא טוען שנפגעו יתר חברי הקבוצה). אם לתובע אין עילה אישית, במקרים מסוימים זה יכול להוביל לדחייה של כל ההליך הייצוגי. מסיבה זו חשוב שיהיה יותר ממבקש אחד במסגרת בקשה לאישור תביעה ייצוגית, כדי להקטין את הסיכון שטענה בדבר העדר עילה אישית תתקבל ותוביל לסילוק ההליך.

יצירת קשר עם עורך דין תביעות ייצוגיות מנוסה

כפי שבטח הבנתם עד כה, התשובה לשאלה איך מגישים תביעה ייצוגית היא מורכבת ומצריכה הרבה ידע משפטי וניסיון.

התחלת הליך ייצוגי עם עורך דין לא מנוסה זהו מתכון בטוח לכישלון עוד לפני שהתחלתם. חשוב מאוד לזכור שמי שנושא בסופו של דבר בהוצאות משפט של הצד שכנגד הוא לא עורך הדין, אלא המבקש. אם עורך הדין לא יצליח הוא לא יקבל שכר טרחה, אבל במקביל אתם תאלצו לשלם הוצאות משפט בסכומים משמעותיים מאוד (שעשויים להגיע לעשרות אלפי שקלים).

עורך דין אדי בליטשטיין
צריכים ליווי משפטי בעניין איך מגישים תביעה ייצוגית? צרו קשר עם עורך דין אדי בליטשטיין

מדוע כדאי להגיש תביעה ייצוגית?

בדרך כלל המחקר בעניין איך מגישים תביעה ייצוגית מוביל לנקודה זו. אנשים רוצים להגיש תביעה ייצוגית כי הם שומעים בתקשורת שהצלחה בתביעה ייצוגית מובילה לתגמול כספי משמעותי, וזה נכון. תביעה ייצוגית שמסתיימת בפשרה או בפסק דין לטובת חברי הקבוצה תוביל לפיצוי כספי משמעותי לטובת התובע הייצוגי.

ככל שהפיצוי לקבוצה יהיה גבוה יותר כך הפיצוי הכספי לתובע הייצוגי יהיה גבוה יותר. אם, לדוגמה, הפיצוי לקבוצה יעמוד על חמישה מיליון שקלים, התובע הייצוגי יוכל לקבל גמול שישולם אך ורק לו בסכומים שעשויים לנוע בקלות בין 100 – 250 אלף שקלים.

לסיכום

אדם שמתעניין בשאלה איך מגישים תביעה ייצוגית עושה זאת לרוב כי הוא מעוניין להגיש תביעה ייצוגית במטרה לקבל גמול מיוחד שמגיע רק לתובע הייצוגי, לאחר הצלחת ההליך.

איך מגישים תביעה ייצוגית זאת שאלה מורכבת שמחייבת הכרות מעמיקה מאוד עם הפסיקה והחקיקה הרלוונטית לעולם התובענות הייצוגיות. מסיבה זו בדיוק חשוב מאוד להסתייע בשירותיו של עורך דין מנוסה מאוד בתחום זה.

אדם שרוצה להצליח במסגרת תביעה ייצוגית חייב להוכיח שהוא וקבוצה גדולה של אנשים נפגעו בצורה דומה מאוד מאותו גורם. לא מספיק לטעון בבית משפט "אם זה קרה לי, זה בוודאי קרה לעוד קבוצה גדולה של אנשים".

דירוג הגולשים:

5 / 5. 76

No votes so far! Be the first to rate this post.

אנחנו שמחים לדעת שהמאמר סייע לך.

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

איך מגישים תביעה ייצוגית
איך מגישים תביעה ייצוגית
חזרה לחלק ספציפי במאמר
שיתוף בפייסבוק
שיתוף ב-X
שיתוף בלינקדין
שליחה בוואטסאפ
שליחה בטלגרם
שליחה בדוא"ל
מדוע כדאי לשכור את שירותינו?
מעל 13 שנות ניסיון והצלחות מוכחות
0 +
מעל 750 לקוחות מרוצים
0 +
מאה אחוז יחס אישי לכל לקוח
% 0
תמונה של עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין אדי בליטשטיין

משרדנו עוסק בייצוג תובעים ונתבעים במסגרת תביעות ייצוגיות ותביעות אזרחיות - כספיות מורכבות.

למשרדנו מעל 13 שנות ניסיון והצלחות מוכחות בבתי המשפט.

המלצות רבות מלקוחות קודמים ופרסומים בתקשורת על התיקים שאנו מנהלים תוכלו לקרוא בתחתית העמוד.

עורך דין אדי בליטשטיין דובר את השפות עברית, אנגלית ורוסית.

לתיאום פגישת ייעוץ חייגו עכשיו 03-6427876
המלצות מלקוחות קודמים
כותבים עלינו בתקשורת

מידע משפטי בווידאו

מידע משפטי במגוון נושאים
20 קטעי וידאו
מאמרים באותה קטגוריה

לפני שאתם עוזבים...

רוצים לדעת כיצד לנסח נכון כתב תביעה? הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו ונעביר אתכם למדריך מקיף ללא תשלום

אנחנו לא שולחים פרסומות וניתן לבצע הסרה בכל שלב