עורך דין אדי בליטשטיין

יבוא מקביל או יבוא אישי של רכב – מה החסרונות והבעיות?

מה זה יבוא מקביל או יבוא אישי של רכב?

קיימות מספר דרכים לייבא רכב לישראל:

  1. יבוא רשמי – ישנו יבואן אחד שחתם על הסכם הפצה בישראל עם יצרן רכב בחו"ל והוא אחראי על יבוא רשמי של הרכבים מאותו יצרן. לדוגמה: סמלת, קרסו, לובינסקי, צ'מפיון מוטורוס, כלמוביל, גיאו מוביליטי, יוניון מוטורס, דלק מוטורס, וכו'. לעומת זאת, טסלה בחרה לייבא ולהפיץ את הרכבים בעצמה, וללא יבואן ישראלי.
  2. יבואן מקביל – יבואן ישראלי שרוכש את הרכבים שהוא מייבא לישראל מסוכני משנה (ולא מהיצרן עצמו) בחו"ל. יבואן מקביל שכזה הוא אוטו מקס – חברה שכבר נתבעה בעבר על ידי משרדנו.
  3. יבואן זעיר – בדרך כלל סוכנות קטנה שמדי שנה מייבאת מספר מצומצם של רכבים. בחלק גדול מהמקרים מדובר ברכבי יוקרה.

אדם שמעוניין לרכוש רכב בייבוא מקביל או יבוא אישי יפנה בדרך כלל לחברה שהיא יבואן מקביל או לבית עסק שהוא יבואן זעיר של רכבים.

היתרונות ברכישת רכב דרך יבוא מקביל או יבוא אישי

קיימים בדרך כלל שני יתרונות עיקריים לרכישת רכב דרך יבוא מקביל או יבוא אישי, ויתרון נוסף שנכון בחלק מהמקרים:

  1. מחיר הרכב – רכישת רכב מיבואן מקביל או יבואן זעיר תהיה בדרך כלל זולה יותר מאשר רכישת הרכב דרך היבואן הרשמי.
  2. מגוון רחב יותר של רכבים – יבואן מקביל או יבואן זעיר יכולים לסייע לכם לרכוש ולייבא רכבים שלא מוצעים ולא נמכרים על ידי היבואן הרשמי.
  3. זמני אספקה – לעיתים זמני האספקה של הרכב יהיו מהירים יותר כאשר רוכשים דרך יבואן מקביל או יבואן זעיר.
יבוא מקביל של רכב
עורך דין לענייני רכב אדי בליטשטיין מסביר על רכישת רכב באמצעות יבוא מקביל או יבוא אישי

חסרונות עיקריים ברכישת רכב דרך יבוא מקביל או יבוא אישי

לרכישת רכב באמצעות יבואן מקביל או יבואן זעיר יש גם חסרונות ולא רק יתרונות. לעיתים החסרונות משמעותיים מאוד ובדיעבד רוכש הרכב יכול להצטער מאוד שהוא רכש את הרכב שלא דרך היבואן הרשמי.

מפרט רכב נחות יותר ביחס לאותו הרכב שנמכר על ידי היבואן המורשה

אם תעמידו שני רכבים מדגם זהה אחד ליד השני, כאשר האחד רכב שנרכש דרך יבואן המורשה והשני דרך יבואן מקביל, אתם עשויים לגלות שלא מדובר ברכבים זהים לחלוטין.

הסיבה לכך נובעת מכך שלכל רכב שמיוצר על ידי היצרן יש תתי דגמים. לכל תת דגם יש מפרט מעט שונה, והמפרט שנמכר על ידי היבואן המורשה לא בהכרח זהה למפרט שנמכר על ידי היבואן המקביל.

בעוד שלעיתים ההבדלים בין המפרטים עשויים להיות זניחים, לעיתים ההבדל בין המפרטים עשוי להיות מהותי מאוד ועשוי להיות פער בשווי הרכב שעשוי להגיע לאלפי ואף עשרות אלפי שקלים. לדוגמה: מפרט הרכב אצל היבואן המורשה עשוי לכלול את מערכות הבטיחות החדשות ביותר, בעוד שמפרט הרכב שנמכר על ידי היבואן המקביל עשוי שלא לכלול מערכות בטיחות כלל.

על מנת שלא לקנות "חתול בשק" עליכם תמיד לדרוש לקבל את מפרט הרכב המדויק שאתם תקבלו בעת ביצוע הזמנה דרך יבואן מקביל או יבואן זעיר.

בעיות עם אחריות היצרן

כאשר רוכשים רכב דרך היבואן המורשה מקבלים בדרך כלל תקופת אחריות יצרן בת שלוש שנים. חלק מהיצרנים מעניקים חמש שנות אחריות, וישנם כאלה שמעניקים אף יותר מכך.

לעומת זאת, כאשר רוכשים רכב דרך יבואן מקביל או יבואן זעיר אתם עשויים לקבל אחריות יצרן קצרה יותר, לפעמים בת שנה או שנתיים בלבד.

פרק הזמן קצר יותר של אחריות היצרן זאת לא הבעיה היחידה, לפעמים מוסכי היבואן הרשמי (שמחוייבים לספק אחריות יצרן לרכבים שמיובאים דרך יבוא מקביל או יבוא אישי) מסרבים לכבד את אחריות היצרן עבור רכבים שלא יובאו דרך היבואן הרשמי, ולפעמים הם טוענים שהאחריות חלה מהרגע שהרכב יצא מהמפעל ולא מהרגע שהלקוח קיבל את הרכב בפועל. כלומר, אם האחריות לרכב שנרכש מיבואן מקביל היא לשנתיים והלקוח קיבל את הרכב לאחר 11 חודשים מהרגע שהרכב יצא מהמפעל, תהיה ללקוח אחריות למשך שנה וחודש בלבד.

יבוא אישי של רכב ותיקון במוסך
רכישת רכב דרך יבואן מקביל או יבואן זעיר עשויה להוביל לבעיות עם אחריות היצרן

מחסור בחלקי חילוף

אחד היתרונות שברכישת רכב דרך יבואן מקביל או יבואן זעיר הוא שניתן לרכוש מגוון רחב הרבה יותר של רכבים. יתרון זה עשוי להפוך לחיסרון בולט ויקר אם הרכב יתקלקל ויתברר שאין לו חלקי חילוף בישראל.

במקרים אלה לצורך תיקון הרכב יהיה צורך להזמין את חלקי החילוף מחו"ל, וזמן אספקת חלקי החילוף לארץ עשוי להיות ארוך מאוד, ולעיתים אפילו בן מספר חודשים. באחת התביעות שמשרדנו מנהל נגד קרסו (יבואן של מספר יצרני רכבים, וביניהם ניסאן) לקוח משרדנו נאלץ להמתין למעלה מחצי שנה עד להגעתה של סוללה חלופית לישראל. רק אחרי שהגשנו את התביעה הרכב "לפתע" תוקן.

שירות לקוחות לקוי

בעוד שיבואן מורשה בדרך כלל בעל מערך שירות לקוחות משמעותי שכולל נציגים ייעודיים שמטרתם לספק שירות ללקוחות (ולא רק למכור להם), וגם רשת מוסכים לצורך טיפול ותיקון תקלות ברכבים, הרי שיבואנים מקבילים ובמיוחד יבואנים זעירים בעלי מערך שירות לקוחות מצומצמם או אפילו חסרי אנשי שירות לקוחות כלל.

משמעות הדבר היא שלאחר שתקבלו את הרכב שרכשתם באמצעות יבוא מקביל או יבוא אישי לא יהיה לכם למי לפנות במקרה של בעיה. ממקרים שמגיעים למשרדנו עולה שלעיתים מי שמכר את הרכב ללקוח כלל לא טורח לענות יותר לטלפונים מהלקוח במקרה של בעיה.

נגד מי ניתן להגיש תביעה לאחר רכישת רכב דרך יבוא מקביל או יבוא אישי?

במקרה של תקלה ברכב שנרכש דרך יבואן מקביל או יבואן זעיר ניתן לשקול תביעה נגד שני גורמים:

  1. בית העסק שמכר לכם את הרכב.
  2. בית העסק שאמור לספק את האחריות לרכב בפועל.

במקרים מסוימים ניתן להגיש תביעה נגד שני הגורמים ביחד. כדי להחליט האם תובעים רק את אחד מבתי העסק או את שניהם צריכים להבין תחילה מה הבעיה בגינה רוצים להגיש תביעה.

לדוגמה: אם רכשתם רכב דרך יבוא מקביל או יבוא אישי והבטיחו לכם אחריות יצרן למשך שנתיים אבל בפועל המוסך מוכן לספק אחריות יצרן למשך שנה אחת – יש מקום לשקול תביעה נגד היבואן המקביל שמכר לכם את הרכב והבטיח אחריות יצרן למשך שנתיים.

דוגמה שניה: אם קניתם רכב ביבוא מקביל או יבוא אישי ויש תקלה ברכב שהמוסך לא מצליח לתקן במשך שבועות או חודשים, יתכן שיש מקום לשקול תביעה גם נגד היבואן המקביל וגם נגד המוסך.

מה ניתן לדרוש במסגרת תביעה נגד יבואן מקביל או יבואן זעיר?

במקרה של בעיה עם רכב שנרכש מיבואן מקביל או יבואן זעיר ניתן לשקול שלושה סעדים עיקריים:

  1. ביטול עסקה של רכב חדש.
  2. פיצויים כספיים.
  3. החזר הוצאות משפט.

הסעד הנדרש תלוי בסוג הבעיה או הפרת החוזה מצד היבואן המקביל או היבואן הזעיר. ככל שהבעיה או ההפרה חמורים יותר כך עשוי לגבור הסיכוי שבית המשפט יעתר לדרישה לביטול העסקה.

עורך דין אדי בליטשטיין
צריכים ליווי משפטי בעניין בעיה עם יבואן מקביל או יבואן זעיר? צרו קשר עם עורך דין אדי בליטשטיין

לסיכום

רכישת רכב דרך יבוא מקביל או יבוא אישי עשויה להיות בעלת מספר יתרונות, כגון מחיר נמוך יותר ביחס למחיר שנדרש על ידי היבואן המורשה.

יחד עם זאת, חשוב גם לדעת שיש גם לא מעט חסרונות כגון בעיות עם אחריות היצרן, מחסור בחלפים, מפרט רכב שונה ביחס לנמכר על ידי היבואן המורשה, ואפילו שירות לקוחות לקוי.

במקרה של בעיה עם רכב שנרכב מיבואן מקביל ניתן לשקול הגשת תביעה ולדרוש ביטול עסקה, פיצוי כספי והחזר הוצאות משפט. מומלץ להתייעץ עם עורך דין נגד יבואן רכב.

דירוג הגולשים:

5 / 5. 93

No votes so far! Be the first to rate this post.

אנחנו שמחים לדעת שהמאמר סייע לך.

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

יבוא מקביל של רכב
יבוא מקביל של רכב
חזרה לחלק ספציפי במאמר
שיתוף בפייסבוק
שיתוף ב-X
שיתוף בלינקדין
שליחה בוואטסאפ
שליחה בטלגרם
שליחה בדוא"ל
מדוע כדאי לשכור את שירותינו?
מעל 13 שנות ניסיון והצלחות מוכחות
0 +
מעל 750 לקוחות מרוצים
0 +
מאה אחוז יחס אישי לכל לקוח
% 0
תמונה של עורך דין אדי בליטשטיין
עורך דין אדי בליטשטיין

משרדנו עוסק בייצוג תובעים ונתבעים במסגרת תביעות ייצוגיות ותביעות אזרחיות - כספיות מורכבות.

למשרדנו מעל 13 שנות ניסיון והצלחות מוכחות בבתי המשפט.

המלצות רבות מלקוחות קודמים ופרסומים בתקשורת על התיקים שאנו מנהלים תוכלו לקרוא בתחתית העמוד.

עורך דין אדי בליטשטיין דובר את השפות עברית, אנגלית ורוסית.

חיוג לעו"ד אדי בליטשטיין 03-6427876
המלצות מלקוחות קודמים
כותבים עלינו בתקשורת

מידע משפטי בווידאו

מידע משפטי במגוון נושאים
17 קטעי וידאו
מאמרים באותה קטגוריה

לפני שאתם עוזבים...

רוצים לדעת כיצד לנסח נכון כתב תביעה? הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו ונעביר אתכם למדריך מקיף ללא תשלום

אנחנו לא שולחים פרסומות וניתן לבצע הסרה בכל שלב