מרמה על ידי עורך דין מנוגדת לחובת הנאמנות ללקוח
מרמה על ידי עורך דין כלפי הלקוח שלו היא פעולה חמורה מכיוון שהיא לא רק עשויה להיות פעולה בעלת משמעות פלילית אלא מדובר בפעולה שמפרה את חובת הנאמנות של עורך הדין כלפי הלקוח שלו.
חובה זו קבועה בסעיף 54 לחוק לשכת עורכי הדין שקובע כך:
החובה כלפי הלקוח וכלפי בית המשפט
54. במילוי תפקידיו יפעל עורך דין לטובת שולחו בנאמנות ובמסירות, ויעזור לבית המשפט לעשות משפט.
חובה דומה קבועה גם בכלל 2 לכללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית) שקובע כך:
חובת עורך דין
2. עורך דין ייצג את לקוחו בנאמנות, במסירות, ללא מורא, תוך שמירה על הגינות, על כבוד המקצוע ועל יחס כבוד לבית המשפט.
כלומר, מרמה על ידי עורך דין היא לא פעולה הנובעת מטעות או רשלנות מקצועית של עורך דין, אלא פעולה מודעת שנועדה להונות את הלקוח או לגזול ממנו כספים או רכוש.
התנהלות זו עשויה להוביל לא רק להגשת תביעה נגד עורך דין אלא גם הגשת תלונה נגד עורך דין ללשכת עורכי הדין, והדבר עשוי להוביל לשלילת רישיונו של עורך הדין.
במקרים רבים לקוח שנפגע עקב מעשה מרמה מצד עורך דינו צריך לפעול בשני המישורים, ולעיתים כדאי לשקול לפעול במישורים אלה במקביל.

מה עשוי להחשב מרמה על ידי עורך דין?
המעשים הבאים עשויים להחשב מרמה על ידי עורך דין, ובמקרים אלה על הלקוח שנפגע מעורך דין לשקול לפעול באופן מיידי כנגדו הן במישור הפלילי (הגשת תלונה במשטרה), הן במישור האזרחי (הגשת תביעה אזרחית נגד עורך הדין), והן במישור האתי (להגיש תלונה ללשכת עורכי הדין).
גניבת כספים מהלקוח
במסגרת הייצוג עורך הדין עשוי לקבל בשם הלקוח כספים רבים. לדוגמה: במסגרת ניהול הליכי ליטיגציה עורך הדין עשוי לקבל בשם הלקוח את סכום הפיצוי או סכומי כסף בגין הוצאות משפט.
בעת ייצוג הלקוח בעסקאות מקרקעין עורך הדין עשוי לקבל בנאמנות סכומי כסף גבוהים במיוחד שאמורים להגיע ללקוח.
ישנם מקרים רבים בהם עורכי דין פשוט משלשלים את הכספים לכיסם ולא מעבירים את הכסף ללקוח. אין ספק שמדובר בפעולות מרמה על ידי עורך דין (קבלת דבר במרמה).
גניבת נכסיו של הלקוח
במקרים מסוימים עורך הדין עשוי להעביר לבעלותו נכסים של הלקוח. באחד המקרים שהגיע למשרדנו עורך דין שייצג אישה אמידה במסגרת עסקת מקרקעין החליט לחמוד את אחד מנכסיה (שהיה שווה מיליונים רבים) ופשוט דאג להחתים אותה במרמה על מסמכים שמעבירים את הנכס לבעלותו בתמורה לתשלום זניח שלא שיקף אפילו בקירוב את ערך השוק שלו.
מקרה נוסף בו עורך הדין עשוי לקבל גישה לנכסיו של הלקוח הוא כאשר עורך הדין ממונה כאפוטרופוס של הלקוח, ובמצב כזה הוא מקבל שליטה כמעט מוחלטת על נכסי הלקוח והוא עשוי לעשות בהם כרצונו.
קבלת תשלום עבור שירותים משפטיים – מבלי לספק את השירותים בפועל
מרמה על ידי עורך דין עשויה לבוא לידי ביטוי גם במקרה שבו עורך הדין התחייב לייצג את הלקוח בהליכים משפטיים, מקבל לעיתים סכומי כסף משמעותיים מהלקוח, אך בפועל לאחר קבלת הכספים השירות לא מסופק. ישנם מקרים בולטים במיוחד שזכו לפרסומים רבים בתקשורת ואפילו הגשת כתבי אישום כנגד עורכי הדין.
פעולות תוך כדי ניגוד עניינים
ישנם מקרים בהם יש ניגוד עניינים בולט בין רצונו או טובתו של הלקוח לבין רצונו או טובתו של עורך הדין. מצבים אלה עשויים להוביל לכך שעורך הדין יהיה בניגוד עניינים ויפעל כדי למקסם את טובתו ולא לצורך מקסום טובת הלקוח. גם פעולה שכזו עשויה להיות מרמה על ידי עורך דין, במיוחד אם הוא לא יציג בפני הלקוח שלו את כל הנתונים הרלוונטיים שיבהירו ללקוח את התמונה המלאה.
זיוף מסמכים על ידי עורך דין
מרמה על ידי עורך דין עשויה לבוא לידי ביטוי באמצעות זיוף מסמכים או זיוף חתימתו של הלקוח על גבי מסמכים שהלקוח מעולם לא ראה וכלל לא יודע שהם קיימים. שימוש במסמך מזויף עשויה להיות פעולה פלילית בפני עצמה.
מקרים נוספים שהם מרמה על ידי עורך דין
מאמר זה לא מתיימר להתייחס לכל מקרה מרמה על ידי עורך דין אך מה שמשותף למקרים אלה הוא שעורך הדין פועל בניגוד לטובתו של הלקוח וגוזל ממנו סכומי כסף או טובת הנאה או יתרון כלשהו, שהלקוח זכאי לו. מטרת מעשים אלה של עורך הדין הם לפעול לצורך טובתו האישית.
במקרים אלה הלקוח צריך לתעד היטב את הנזקים שנגרמו לו כדי שהוא יוכל לפעול כנגד עורך הדין.

כיצד לפעול לאחר גילוי מרמה על ידי עורך דין?
לאחר שגיליתם שבוצע מעשה מרמה על ידי עורך דין חשוב לפעול מהר כדי למזער את הנזקים שנגרמו לכם או עשויים להגרם לכם.
הודעה לגורמים הרלוונטיים על ביטול ייפוי הכוח של עורך הדין
במידה ואתם מנהלים הליך משפטי חשוב להודיע לבית המשפט באופן מיידי על ביטול ייפוי הכוח של עורך הדין ושהוא לא מייצג אתכם יותר. אמנם החלפת ייצוג עורך דין באמצע הליך משפטי זה לא דבר אידיאלי אבל זה עדיף על המשך עבודה עם עורך דין שמרמה אתכם.
באופן דומה יש לפעול גם כלפי צדדים שלישיים אם מדובר בייצוג מחוץ לבית המשפט. לדוגמה אם מדובר בעסקת מקרקעין עליכם להודיע לצד שכנגד שעורך הדין כבר אינו רשאי לייצג אתכם.
מובן מאליו שלאחר מרמה על ידי עורך דין עליכם להודיע גם לו (עדיף בכתב) שייפוי הכוח שנתתם לו מבוטל ושהוא לא רשאי יותר לייצג אתכם.
כל אינטרקציה עם עורך דין רמאי יש לבצע בכתב או באמצעות הקלטת השיחות
לאחר גילוי מרמה על ידי עורך דין חשוב שכל אינטרקציה איתו תתבצע בצורה מתועדת כדי שניתן יהיה, במידת הצורך, להציג את הדברים בבית המשפט או למשטרה.
בנוסף, שוחחו עם עורך הדין ונסו לדובב איתו מדוע פעל כפי שפעל וניסה לרמות אתכם. בדרך כלל תשמעו אינספור תירוצים ושקרים, אך כל אלה עשויים להיות רלוונטיים לצורך הצגת הדברים בבית המשפט.
יתכן גם שעורך הדין יודה במעשי ההונאה שלו וזה בהחלט עשוי להיות רלוונטי לצורך התביעה שתגישו נגדו על מנת לקבל ממנו פיצויים.
תאתרו ותשמרו כל מסמך או הודעה שיקבלתם מעורך הדין
במקרי הונאה חשוב מאוד לשמור את כל המסמכים או ההודעות שקיבלתם מעורך הדין שהונה אתכם. נתונים אלה עשויים להיות רלוונטיים כדי להוכיח שעורך הדין הונה אתכם, איזה מצגי שווא הציג בפניכם וגם כדי להוכיח את גובה הנזק שנגרם לכם.
כמובן שהדברים רלוונטיים גם לשיחות מוקלטות עם עורך הדין, ככל שיש לכם כאלה. עורך דין מנוסה בהונאות ינסה לא לשלוח הודעות כדי לא להשאיר עקבות דיגיטליים להונאה שהוא מבצע ולכן לעיתים שיחות מוקלטות יהיו הדבר היחיד שבו תוכלו להעזר.
הגשת תלונה במשטרה
מרמה על ידי עורך דין מחייבת הגשת תלונה במשטרה. אל תוותרו על שלב זה כי לעיתים חקירה פלילית עשויה לסייע לכם מאוד לצורך ניהול תביעה אזרחית, במיוחד אם יוגש כתב אישום ועורך הדין יורשע בעקבות מעשי ההונאה כלפי הלקוח.
הגשת תלונה ללשכת עורכי הדין
מרמה על ידי עורך דין עשויה להוביל גם לשלילת רישיונו של עורך הדין. חשוב להגיש תלונה ללשכת עורכי הדין על מנת שוועדת האתיקה תבחן את המקרה ותגיש במידת הצורך קובלנה כנגד עורך הדין.
ככל שמעשה ההונאה חמור יותר כך העונש הצפוי לעורך הדין יהיה חמור יותר. יש סבירות שלשכת עורכי הדין תחליט אפילו לשלול לצמיתות את רישיונו של עורך הדין.
הגשת תביעה אזרחית
ככל שנגרם לכם נזק בעקבות מרמה על ידי עורך דין עליכם לשקול הגשת תביעה אזרחית או תביעה כספית כנגד עורך הדין על מנת שהוא יפצה אתכם בגין הנזקים שהוא גרם לכם.
במקרים אלה כדאי להעזר בשירותיו של עורך דין תביעות אזרחיות או עורך דין הונאה ומרמה שידעו ללוות אתכם בהליכים משפטיים כנגד עורך הדין. דעו לכם שמדובר לרוב בהליכים מורכבים ואתם צריכים לאתר עורך דין שיודע להתמודד עם הליכים מסוג זה.

לסיכום
מרמה על ידי עורך דין עשויה לגרום ללקוח נזק משמעותי. לרוב במקרים אלה עורך הדין יעדיף את טובתו האישית על פני חובתו לייצג את הלקוח שלו בנאמנות.
לאחר גילוי מעשה מרמה על ידי עורך דין חשוב מאוד לעדכן את הצדדים הרלוונטיים שאתם ביטלתם את הרשאתו של עורך הדין להמשיך ולייצג אתכם, וחשוב לדאוג בהקדם האפשרי לייצוג על ידי עורך דין אחר, כדי למזער את הנזקים שלכם.
לאחר מכן חשוב מאוד לדאוג לאסוף נתונים המעידים על מרמה על ידי עורך דין כדי שניתן יהיה לפעול כנגדו במישור הפלילי, האתי והאזרחי.